Foto 15

Orthodontie

Wat is orthodontie en welke mogelijkheden heb je bij Verhagen Mondzorg met orthodontie? Je leest het op deze pagina!

Scroll down
Verhagen Volledig Mondzorg Liike 04560 verkleind

Wat is orthodontie?

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde. Hier staat de behandeling centraal, die ervoor zorgt dat de gewenste stand van het gebit gerealiseerd wordt. Dit wordt gedaan door middel van een beugel. Binnen onze praktijk kan dit op twee manieren; door het Insignia beugeltraject (brackets) of door het Spark Aligner (onzichtbare hoesjes) traject.

Insignia

Het Insignia-beugelsysteem is volgens ons de beste, meest geavanceerde blokjesbeugel. De beugel wordt helemaal op maat voor jouw mond gemaakt in Amerika met behulp van 3D technieken. Daarna worden de brackets op je tanden geplaatst met een nauwkeurigheid van 99%. Deze nauwkeurigheid is met geen ander bracketsysteem mogelijk. Om je proces goed in de gaten te houden, kom je maandelijks bij ons langs op de praktijk. Als je je goed aan de leefregels houd, merk je al snel verschil!

Wij hebben drie tandartsen voor orthodontie die jouw Insignia beugelproces kunnen begeleiden: Leon, Bo en Jasper. Wie dit gaat worden hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de locatie waar jij vaak komt. Wil je weten of jij of jouw kind al klaar is om een Insignia beugel te nemen? Via de website kan je een vrijblijvend en gratis online consult aanvragen. Ook kan je een afspraak plannen bij ons op de praktijk om dit te laten beoordelen.

IMG_1869

Spark Aligner

Het Spark Aligner systeem is een opeenvolging van doorzichtige hoesjes die je over je tanden plaatst. Hiermee wordt de juiste stand van het gebit gerealiseerd. De Spark is vergeleken met andere doorzichtige hoesjes helderder en verkleuren veel minder snel. Zo valt het helemaal niet op dat je een beugel draagt! We volgen je traject online en maken hierbij gebruik van kunstmatige intelligentie. Hierdoor hoef jij maar één keer in de tien weken bij ons langs te komen op de praktijk. Meer informatie over online beugelconsults lees je op deze pagina: Dental Monitoring.

De behandeling

In de video hieronder zie je hoe de behandeling eruit ziet:

Als je kiest voor de Spark Aligner, zal Leon jouw beugelproces begeleiden. Vraag je je af of deze beugel iets voor jou is? Via de website kan je een vrijblijvend en gratis online consult aanvragen. Ook kan je een afspraak plannen bij ons op de praktijk om dit te laten beoordelen.

Een beugel als alternatief

Bij Verhagen Mondzorg bieden wij alle mondzorg onder één dak. Dat betekent dat, doordat wij gespecialiseerd zijn in veel verschillende takken binnen de tandheelkunde, wij je een totaalbenadering bieden. Zo is een beugel veel meer dan alleen een middel om rechte tanden te krijgen. In sommige gevallen kan een kroon bijvoorbeeld overbodig zijn, doordat een beugel de tanden bij elkaar kan zetten. Hetzelfde geldt voor bleken. Wanneer de stand van de tanden veranderd, kunnen deze lichter lijken. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder op onze pagina over orthodontie.

Veelgestelde vragen

Orthodontie

Hoe verloopt het beugelproces?

Het beugelproces kent vier verschillende stappen. We beginnen met het opstellen van een behandelplan door middel van een complete gezichtsanalyse. Het behandelplan wordt daarna met de patiënt besproken en wordt de beugel geplaatst.

De stappen voor het beugelproces zijn als volgt:

Stap 1: Het verkrijgen van informatie

Voordat we een beugel kunnen plaatsen wordt er een behandelplan opgesteld. De tandarts/orthodontist start met een complete gezichtsanalyse. Zo bepalen we hoe de tanden straks mooi uitgelijnd naast elkaar de perfecte lach in je gezicht kunnen geven. Naast de gezichtsanalyse wordt een videoscan gemaakt, worden gezichtsfoto’s gemaakt en tot slot worden de vereiste röntgenopnames genomen.

De scan wordt opgestuurd naar Los Angeles, want alleen daar kent men deze techniek. Daarna duurt het ongeveer zes tot acht weken voordat het behandelplan opgesteld is door de tandarts/orthodontist en voordat de benodigde apparatuur ontworpen en verzonden is.

Stap 2: Bespreken behandelplan

Tijdens de bespreking met de tandarts/orthodontist wordt uitgelegd hoe het behandelverloop er voor jou uit gaat zien. Tijdens deze bespreking kun je zien hoe je tanden en kiezen aan het einde van de behandeling zullen staan. Zo kun je zien hoe deze beugel uiteindelijk zijn werkt doet.

Stap 3: Het plaatsen van de beugel

Meestal wordt de beugel een week na de bespreking geplaatst. De ortho-assistent plaatst de beugel. Dat gebeurt heel precies en voorspelbaar door gebruik te maken van malletjes. De brackets (=slotjes) worden zo altijd op de juiste plek op de tand gelijmd. Deze lijm is sterk zodat de brackets goed vast blijven zitten. Maar aan het einde van de behandeling moeten de brackets er wel weer af zonder de tand te beschadigen. Dus de lijm mag ook weer niet te sterk zijn, daarom moet je voorzichtig zijn met harde dingen bijten.

Vervolgens worden de draden aangebracht, die ook weer speciaal voor jouw mond zijn ontworpen en krijg je instructies over het schoonhouden en hoe je de elastieken moet dragen.

Hoe werkt een beugel?

Een complete beugelbehandeling kent vier fasen. We beginnen met het corrigeren van de overlap en scheefstand, daarna de voor-en achterwaartse correctie. Als deze twee fases afgerond zijn beginnen we met de finishing touch fase en retentie fase.

De vier fases zien er als volgt uit:

1. Correctie van overlap en scheefstand tot 12 maanden

Tijdens deze fase is er vooral sprake van een herstel van het evenwicht tussen je tongspieren en je wang- en lipspieren. Het resultaat daarvan is dat je kaak meestal wordt verbreed en de scheefstand samen met het ruimte gebrek grotendeels al worden gecorrigeerd.

Deze fase vindt plaats op een ronde draad die gedurende deze gehele periode continue blijft doorwerken. Deze eerste fase kan tot twaalf maanden duren. Bij de controle kijken we of de voortgang van de behandeling volgens plan verloopt. We kijken of “de kleppen” of sluitingen van de brackets in orde zijn en of de draad intact is gebleven.

2. Voor- en achterwaartse correctie (6 - 12 maanden)

Als de breedte van de bovenkaak bereikt is, de diepe beet en de ergste scheefstand gecorrigeerd is, kan een volgende draad worden geplaatst.

Vaak is dit een rechthoekige draad die samen met de specifiek voor een individuele tand gekozen bracket het volgende realiseert:

  • Verdergaande correctie van scheefstand.
  • “Uitlijnen” van de tanden; simpel gezegd, we maken een rechte spoorlijn waarover de tanden kunnen bewegen.
  • Kantelen van de tanden om tot een optimale positie te komen.
  • Verplaatsen van je tanden ten opzichte van elkaar om ze op die manier goed in elkaar te laten passen (= occlusie).

3. Finishing touch fase

Eindelijk is het dan zover. Na een lange periode van inspanning en doorzetten heb je zojuist te horen gekregen dat de orthodontische behandeling klaar is. Dan volgt de fase van afbehandelen, waarbij we de tanden precies in elkaar laten sluiten.

Het grijze laagje of de turbo stops worden daarvoor verwijderd en met behulp van elastiek of kleine “kneepjes” in de draden worden de laatste details aangebracht. Deze fase is vooral afhankelijk van al hetgeen wat in de voorgaande fases is gebeurd.

Wanneer er weinig of geen brackets zijn losgekomen hoeven er nauwelijks aanpassingen gedaan te worden omdat de eindsituatie dan overeenkomt met het digitale ontwerp die je op de computer animatie hebt gezien.

Tijdens deze fase worden de afspraken ingepland om de apparatuur te verwijderen.

4. Retentie fase

Om de eindsituatie ook voor de toekomst te bewaren, hebben wij hier verschillende mogelijkheden/apparatuur voor. Voor iedereen wordt de meest optimale retentie apparatuur uitgezocht. De meest gebruikte retainer is de clear overlay, dit is een uitneembare retainer. De uitneembare retainers moeten de eerste drie maanden elke nacht worden gedragen. Daarna kan geminderd worden maar dien je de retainer in ieder geval één tot twee keer per week te dragen. Dit soort hoesjes kun je ook toepassen wanneer er een beginnende scheefstand is en je niet wilt dat deze verergert.

Hoe lang moet je een beugel dragen?

De tijd dat de beugel gedragen dient te worden is voor iedereen anders. Dit omdat geen enkel gebit hetzelfde is, daarom dient er voor iedereen individueel een behandelplan opgesteld te worden. Een gemiddelde behandeling zal tussen de 12 en 24 maanden duren.

De beugel is net geplaatst en ik heb nu erg last van mijn tanden. Wat kan ik hier aan doen?

Na de plaatsing van de beugel kan je gebit tot een dag of tien wat gevoelig aanvoelen, maar dit ongemak neemt snel af. Je mag paracetamol gebruiken om de gevoeligheid wat minder te maken.

Bij het gebruik van bepaalde pijnstillers (bijvoorbeeld: ibrufen of naproxen) wordt de tandbeweging vertraagd. Om die reden wordt het gebruik hiervan afgeraden. Neem dus paracetamol!

Wat zijn de eet en drink voorschriften met een beugel?

Je moet voorzichtig zijn met het eten van harde en plakkerige etenswaren. Beperk frisdrank en andere zure dranken.

Eet geen harde dingen zoals kauwgom, noten, lolly’s of brokken chocolade. Je mag gerust (light) frisdranken gebruiken, maar beperk het gebruik hiervan vanwege het vaak zure karakter van de dranken. Het glazuur lost op met als gevolg blootliggend tandbeen dat erg pijnlijk is bij eten en drinken. Weet dat spa rood ook in de categorie zure dranken valt.

Wat is een clear overlay?

Een clear overlay is een hoesje die op maat wordt gemaakt en je altijd het veilige gevoel biedt dat de situatie goed behouden blijft,

De uitneembare retainers moeten de eerste drie maanden elke nacht worden gedragen. Daarna kan geminderd worden maar dien je de retainer in ieder geval één tot twee keer per week te dragen. Dit soort hoesjes kun je ook toepassen wanneer er een beginnende scheefstand is en je niet wilt dat deze verergert.

Is bij het starten van het beugelproces bij Verhagen Mondzorg een verwijzing van eigen tandarts nodig?

Indien je bij een andere tandartspraktijk zit dan Verhagen Mondzorg is er niet altijd een verwijzing nodig van de eigen tandarts. Indien je deze hebt ontvangen is het belangrijk dat je deze verwijzing zo snel mogelijk naar de praktijk toe stuurt. Is deze niet aanwezig kun je contact opnemen met onze praktijk om uw gegevens door te geven, zodat wij jou formulieren voor het beugelproces toe kunnen sturen.

Moet ik de clear overlay (retentiebeugel) dag en nacht dragen?

Wanneer en hoe je de clear overlay moet dragen wordt aan je uitgelegd door onze medewerkster. Dit verschilt per patiënt. Maar ga er vanuit dat je de clear overlay's de eerste drie maanden elke nacht moet dragen. Daarna kan geminderd worden maar dien je de retainer in ieder geval één tot twee keer per week te dragen.

DSC6701 1

Wil je een consult inplannen?

Ik help je graag op weg

Marita

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl