DSC6762

Wortelpuntoperatie

Kan bij jou geen wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden of is de kans van slagen van deze behandeling te klein? Dan kan er gekozen worden om een wortelpuntoperatie of apexresectie uit te voeren.

Scroll down

Wat houdt een wortelpuntoperatie in?

Tijdens een wortelpuntoperatie op apexresectie wordt het ontstoken tandweefsel op een iets andere manier verwijderd dan tijdens een wortelkanaalbehandeling. Beide behandelingen worden uitgevoerd onder verdoving. Bij een wortelpuntoperatie maakt de tandarts of kaakchirurg een kleine snee in het verdoofde tandvlees en klapt dit open. Vervolgens boort hij met een klein boortje door het bot naar de punt van de wortel en maakt de wortel schoon. Er wordt vaak ook een stukje van de wortelpunt weggehaald. Na het schoonmaken van de wortel, vult de tandarts het wortelkanaal op met een kleine vulling. Op deze manier wordt het kanaal afgesloten waardoor nieuwe ontstekingen in de toekomst worden voorkomen. Als de tandarts of kaakchirurg klaar is, wordt het tandvlees gehecht.

Na de wortelpuntoperatie

Als de verdoving is uitgewerkt kan je wat last krijgen van de hechtingswond. Deze pijn is goed te bestrijden met goede pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen. Daarnaast kan je wang na de operatie dik worden. Door de wang met ijs te koelen, vermindert de zwelling. De klachten gaan over het algemeen na drie tot vier dagen weg. Mochten de klachten aanhouden, krijg je koorts, hevige pijn, zwelling of krijg je een bloeding die niet stopt? Neem dan altijd contact op met de praktijk.

Kosten

De kosten van een wortelpuntoperatie kunnen verschillen door de methode en apparatuur die de tandarts gebruikt. Om die reden krijg je altijd vooraf een behandeling van ons een begroting mee naar huis. Als je verwezen wordt naar de kaakchirurg dan wordt de behandeling uit de basisverzekering vergoed. Houd dan wel rekening met het verplichte eigen risico dat eerst aangesproken wordt.