Socials Verhagen Volledig Mondzorg Liike 08579

Volledige mondzorg voor tieners

Natuurlijk wil jij een mooie glimlach! Het geeft je zelfvertrouwen. Om er voor te zorgen dat je die glimlach behoudt, is het belangrijk dat je elk half jaar voor controle naar de tandarts en preventie assistente gaat.

Scroll down

Een mooie lach, wie wil dat nou niet? Voor tieners is het essentieel om een goede basis te leggen voor een gezond gebit, zowel nu als in de toekomst. Door regelmatig de preventie-assistent en tandarts te bezoeken - minstens twee keer per jaar - kun je deze basis versterken. Tot je 18e worden bijna alle kosten vergoed vanuit de basiszorg, behalve o.a. beugels en kroon,-brugwerk.

Een beugel: de oplossing voor rechte tanden en een goede beet

Wil je graag rechte tanden en een mooie glimlach? Heb je gemerkt dat je tanden niet helemaal recht staan of dat je boven- en onderkaak niet goed op elkaar passen? Dan kan een beugel de oplossing zijn. Met een beugel kunnen je tanden rechtgezet worden en kan je beet verbeterd worden. Hoe kom je erachter of je een beugel nodig hebt? Een orthodontisch onderzoek kan hierbij helpen. De tandarts voor orthodontie zal de stand van je tanden en kiezen bekijken en bepalen of een beugel nodig is. Daarnaast zal er besproken worden welke behandeling het beste bij jou past. In onze praktijk werken we met twee soorten beugels: de Insignia blokjesbeugel en de Spark beugel.

Belangrijke aandachtspunten voor tieners

Voorkomen is beter dan genezen

Tijdens de puberteit verandert er veel in jouw leven. Je wordt steeds zelfstandiger, gaat naar de middelbare school, krijgt te maken met hormonale veranderingen en jouw dagelijkse routine en eetgewoonten kunnen ook veranderen. Het is ontzettend belangrijk om al deze veranderingen in gedachten te houden als het gaat om het behouden van een gezonde mondzorg voor de rest van je leven.

Het goed poetsen van je tanden is hierbij van essentieel belang. Onthoud de gouden regel: poets minstens twee keer per dag, gedurende twee minuten, jouw tanden en kiezen, het liefst met een elektrische tandenborstel. Zorg ervoor dat je 's ochtends na het ontbijt en 's avonds vlak voor het slapengaan poetst. Op die manier houd je jouw gebit gezond en sterk.

Naast het belang van dagelijks poetsen van je tanden is het rageren ook een belangrijk onderdeel van het onderhouden van jouw gebit. Om dit in jouw dagelijkse ritme te implementeren kun je de rager op een plek neerleggen waar je veel zit, zodat je wordt herinnerd aan het belang van rageren.

Voeding

Wil je niet alleen rechte tanden, maar ook stralend witte tanden en een frisse adem? Dan is het belangrijk om te begrijpen hoe voeding en gewoontes je gebit kunnen beïnvloeden. Suikers en zetmeel in snacks en frisdranken bevorderen bijvoorbeeld de vorming van tandplak, wat het beschermende glazuur aantast.

Om je gebit te beschermen, is het verstandig om het aantal snacks en frisdranken tot een minimum te beperken. Want wie vaker suikers neemt, loopt een groter risico op het krijgen van gaatjes. Dat wil je natuurlijk niet. Kies daarom voor gezonde voeding en drink voldoende water.

Sporten

Als tiener ben je waarschijnlijk actief in sporten en is het belangrijk om je gebit goed te beschermen. Een mondbeschermer kan voor veel sporten een uitkomst zijn. Deze handige beschermer bedekt meestal je bovengebit en voorkomt tandbreuken, tanden door je lip en andere mogelijke mondletsels tijdens het sporten. Het is een slimme en eenvoudige manier om je glimlach te beschermen terwijl je je favoriete sport beoefent.

Roken en mondpiercings

Roken veroorzaakt niet alleen gezondheidsproblemen, maar ook verkleuring van tandsteen en een slechte adem. Het verhoogt op de lange termijn het risico op mondkanker en tandvleesproblemen. Dus als je niet rookt, begin er dan ook niet aan. Wees daarnaast ook voorzichtig met mondpiercings, omdat ze infecties, bloedingen en schade aan tanden en tandvlees kunnen veroorzaken.

Heb jij ons artikel over vapen al gelezen?

DSC6619 1

Een afspraak maken? Stuur mij een WhatsApp bericht

Ik help je graag op weg

Hanne

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl