Socials Verhagen Volledig Mondzorg Liike 08567

Sealen

De tandarts of kindertandverzorgster kan ervoor kiezen om de tanden van jouw kind te laten sealen.

Scroll down

Wat is sealen?

Sealen is het aanbrengen van een laagje kunststoflak over de groeven en putjes in de kauwvlakken van de (grote) kiezen van jouw kind. Dit laagje beschermt de kiezen tegen het innestelen van bacteriën. Hierdoor wordt het risico op cariës (tandbederf) kleiner.

Behandeling sealen

De tandarts of de mondhygiënist maakt de kiezen eerst grondig schoon met een borsteltje en polijstmiddel. Daarna brengt hij/ zij een etslaagje aan. Hierdoor worden de tanden ruw. Dit zorgt voor een betere hechting van de lak. Daarna wordt de kunststoflak aangebracht. De lak wordt vanzelf hard of wordt uitgehard met een blauwe lamp.

Doet de behandeling pijn?

De behandeling doet meestal geen pijn en duurt een paar minuten per kies. Wel kan de lak in het begin een beetje vieze smaak afgeven. Sealen heeft geen effect op de normale kauwfunctie, jouw kind zal niet merken dat de kiezen geseald zijn.

Leeftijd sealen

Sealen kan bij voorkeur vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar van jouw kind. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen. In enkele gevallen wordt het gebit van volwassenen ook geseald, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Jouw tandarts kan je adviseren wat het beste is en of het zinvol is om het gebit te sealen.

Socials Verhagen Volledig Mondzorg Liike 08945

Schoonhouden gesealde kiezen

Een sealing biedt geen garantie tegen het ontstaan van cariës. Goed poetsen is nog steeds noodzakelijk bij gesealde kiezen door ze dagelijks minimaal twee keer per dag met een fluoride tandpasta te poetsen.

Hoe ontwikkelt het gesealde gebit zich?

Een enkele keer moet de behandeling worden herhaald. Uit onderzoek is gebleken dat sealen een effectieve (preventieve) behandeling is.

Bron: NMT, NVvK en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/ implantoloog

DSC6329

Wil jij de kiezen van je kinderen laten sealen?

Ik help je graag op weg

Bo Dusseldorp

Tandarts en tandarts voor orthodontie

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl