DSC6803

Trekken van tanden en kiezen

Soms is het nodig om een tand of kies te verwijderen. Deze ingreep verloopt meestal pijnloos, dankzij de verdoving.

Scroll down
Extractie

Hoe wordt een tand of kies getrokken?

De tandarts geeft je voorafgaand aan de behandeling een verdoving. Zodra deze is ingewerkt, maakt de tandarts de tand los door een draaiende of wrikkende beweging te maken met een zogenaamde hevel of extractietang. Meestal wordt de tand of kies er in zijn geheel uitgetrokken. Als de tand of kies erg vast zit, zal hij er in delen worden uitgehaald. Het trekken van een tand of kies kan een vervelend gevoel geven. Maar door de verdoving zal je geen pijn voelen.

Eerste dagen na trekken van tanden en kiezen

Tot de verdoving is uitgewerkt, dit duurt meestal twee tot drie uur, mag je geen warm voedsel eten of drinken. Daarnaast is het belangrijk om de bloedprop die zich vormt met rust te laten. Deze bloedprop beschermt het bot. Daarom mag je een dag niet krachtig door de mond spoelen. Probeer de eerste dag na de ingreep het roken of alcohol drinken tot een minimum te beperken.

Het kan voorkomen dat je kleine stukjes bot of afgebroken stukjes tand voelt die uit de wond komen. Maak je niet ongerust, dat kan geen kwaad. Wanneer de ingreep iets groter was dan een simpele extractie, zal jouw tandarts aangeven dat koelen verstandig is.

In de eerste twee á drie dagen kan de wond iets gaan zwellen en oncomfortabel aanvoelen. Je kunt dan pijnstillers (paracetamol of ibuprofen) tegen de pijn innemen.

Als je twee dagen nadat de tand is verwijderd heftige pijn voelt opkomen, kan het zijn dat de bloedprop is losgeraakt of opgelost. Daarnaast kan het zijn dat er voedselresten in de extractiewond zijn gekomen. Het is dan belangrijk om contact op te nemen met de praktijk, zodat er een controle kan plaatsvinden.

Reinigen van jouw mond na het trekken van tanden of kiezen

Reinig de plaats waar de tand of kies getrokken is de eerste 6 uur na het trekken niet. Poets jouw andere tanden zoals je normaal doet en doe voorzichtig in de buurt van de wond. Je kunt de omgeving van de wond schoon houden met een antibacteriële mondspoeling.

Je behandeling bij Verhagen Mondzorg

Bij Verhagen Mondzorg proberen wij er alles aan te doen om je eigen tanden te behouden. Het kan echter voorkomen dat een tand of kies getrokken moet worden. Dit doen wij altijd in overleg met jou. Onze collega's staan voor je klaar op onze locaties in Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten en Groenlo. Zij kunnen jou adviseren, vragen beantwoorden en tips geven voor de dagen na het trekken.

DSC6041

Wil je een afspraak plannen?

Ik help je graag op weg

Iris

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl