Verhagen Volledig Mondzorg Niice Digital Marketing 01890 klein

Kronen

Wat is een kroon, wanneer kan je ervoor kiezen en hoe ziet de behandeling eruit? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over kronen.

Scroll down
Kroon3

Wat is een kroon?

Een kroon is een speciale overkapping die over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt geplaatst. Door een kroon kan bij ernstig tandbederf, na een wortelkanaalbehandeling of een ernstige beschadiging, de tand of kies behouden blijven. Kronen zijn gemaakt van metaal, porselein of een combinatie van deze materialen.

Een kroon herstelt dus de functie en de esthetiek van de bestaande tand of kies. Daarnaast biedt het meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon. Bij het plaatsen van een kroon, zorgen we ervoor dat deze wordt aangepast aan de vorm en kleur van jouw eigen tanden en kiezen. Zo past de kroon perfect tussen de rest van jouw gebit.

Wanneer heb ik een kroon nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin een kroon een oplossing kan bieden. Een aantal veelvoorkomende voorbeelden zijn:

  • Tandbederf; Een tand is zo zwaar beschadigd door bederf, dat het onmogelijk is om deze te herstellen met normale vullingen.
  • Cosmetisch; Grote, met name oude vullingen kunnen een afwijkende kleur hebben en er daardoor niet mooi uitzien. Daarnaast kan een kroon soms uitkomst bieden als tanden deels afgebrokkeld of misvormd zijn.
  • Ongeluk; Tanden kunnen beschadigd zijn door een ongeluk. Deze beschadiging kan met een kroon worden hersteld.
  • Ontbrekende tand; Door verschillende redenen kan er een tand ontbreken in jouw gebit. Hierbij wordt eerst een implantaat ingebracht, waarna deze wordt afgewerkt met een kroon.

Hoe gaat het plaatsen van een kroon in zijn werk?

Hoe de behandeling bij het plaatsen van een kroon precies verloopt, hangt af van de beschadiging van de tand of kies en of er eerst een voorbereidende behandeling moet plaatsvinden. Voorbeelden van voorbereidende behandelingen zijn het plaatsen van een vulling of het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Als een groot deel van de kies ontbreekt, wordt de kroon soms met een zogenoemde ‘stift’ in het wortelkanaal vastgezet.

Bij het plaatsen van de kroon zal de tandarts eerst een groot deel van de tand of kies omslijpen. Dit gebeurt meestal met verdoving, zodat je hier niets van voelt. Daarna maakt de tandarts een afdruk van de te behandelen tand of kies en van de omliggende tanden. Onze tandtechnici gebruiken deze afdruk om de kroon precies op de juiste hoogte en grootte te maken. Tot de kroon klaar is, wordt er een tijdelijke kroon over jouw tand of kies geplaatst. Met deze tijdelijke kroon kun je gewoon kauwen en eten, maar deze is niet zo sterk als de definitieve kroon.

Als de definitieve kroon klaar is wordt deze eerst gepast en daarna vastgemaakt met een speciaal cement. Hierbij wordt je verdoofd, zodat je geen pijn zult voelen tijdens de behandeling. De tandarts zal aan het eind een paar kleine handelingen verrichten om te verzekeren dat je goed kunt bijten.

Kronen bij Verhagen Mondzorg

Ons team van specialisten denkt altijd met je mee bij het vinden van de meest passende oplossing voor je gebit. Wil je meer informatie over kronen? Neem dan contact op met ons Verhagen Mondzorg-team, of lees nog even verder bij de FAQ-vragen over kronen.

DSC6713

Wil je weten of een kroon iets voor jou is?

Ik help je graag op weg

Charlaine

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl