DSC6780

Kunstgebit

Een uitneembare prothese (partiële prothese, kunstgebit of klikgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Wil je weten of dit ook een optie voor jou zou kunnen zijn? Lees dan verder.

Scroll down
DSC6806

Wanneer een prothese?

Als er bij jou een aantal tanden of kiezen ontbreken, kun je deze vervangen door middel van een partiële prothese (plaatje). Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen is een volledige prothese de enige optie. Een volledige prothese wordt ook wel een kunstgebit genoemd. Daarnaast bestaat er een implantaat gedragen prothese, wat ook wel een klikgebit wordt genoemd.

Partiële prothese

Wanneer je tanden en/ of kiezen mist, kun je in het dagelijks leven flink hinder ondervinden. Door te kiezen voor een partiële prothese worden veel ongemakken verholpen. Dit type prothese bevat enkele tanden/ kiezen die je missende elementen vervangt. Hierdoor kun je weer beter bijten, kauwen en spreken. Ook kan de partiële prothese het uiterlijk van jouw gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese kunnen de natuurlijke tanden scheef gaan staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waarvan de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.

De behandeling

Wanneer je kiest voor een (partiële) prothese, mogen er een aantal afspraken voor je ingepland worden. Dat kan op onze praktijklocaties in Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten en Groenlo. De hele behandeling ziet er als volgt uit:

Afdruk van het gebit

Om ervoor te zorgen dat de prothese exact in jouw mond past, maakt de tandarts eerst een afdruk van jouw huidige gebit met een speciaal afdrukmateriaal. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een gipsmodel te maken. Aan de hand van dit model kan een model van kunsthars worden ontwikkeld. De tandarts plaatst dit model in jouw mond om de positie van jouw tanden en kaken ten opzichte van elkaar te bepalen. Vervolgens zal de tandarts dit model zo aanpassen, dat de tandtechnicus weet hoe jouw tanden op elkaar staan. De tandtechnicus zal hiermee de uiteindelijke prothese vervaardigen.

Istockphoto 1339158707 612x612

Proefprothese

Er wordt eerst een proefprothese gemaakt die de tandarts in jouw mond zal passen. Voordat de tandarts een aantal laatste aanpassingen doet, zal hij jou vragen hoe de prothese zit, voelt en eruit ziet. De proefprothese wordt vervolgens volledig afgewerkt door de tandtechnicus. Daarna is de prothese klaar voor gebruik.

Immediaatprothese

Een immediaatprothese wordt ook wel een noodprothese of noodgebit genoemd. Deze prothese komt gelijk na het trekken van de tanden en/ of kiezen in de mond, zodat je niet zonder tanden over straat hoeft. De immediaatprothese wordt zoals hierboven beschreven vervaardigd. Je kan dit zien als je eerste kunstgebit. Op deze manier wen je aan het dragen van een kunstgebit en gaat de wondgenezing sneller. Omdat deze direct na het trekken van de tanden en kiezen geplaatst wordt, zal dit in het begin gek voelen. Wij helpen je in deze periode met de begeleiding en nodige nazorg.

Afspraak na plaatsing prothese

Na een paar dagen of weken zal de tandarts een nieuwe afspraak met jou maken om te beoordelen hoe het dragen van de prothese gaat. Als er problemen zijn, kan de tandarts kleine aanpassingen doen.

Istockphoto 164850680 612x612

Schoonmaken prothese

Als je een partiële prothese, kunstgebit of klikgebit hebt, is het verstandig deze goed schoon te houden. Een aantal tips om jouw prothese schoon te houden.

  • Voor het reinigen van jouw prothese kun je gebruik maken van speciale reinigingsmiddelen en een (prothese)borstel. Het is van belang dat je de prothese afspoelt voordat je hem terug in de mond plaatst.
  • Maak jouw prothese schoon in een bakje water of boven de wasbak. Als je hem dan laat vallen, is de kans klein dat de prothese beschadigt.
  • Poets jouw kaak en tong met een gewone tandenborstel.
  • Heb je jouw prothese niet in jouw mond (bijvoorbeeld ’s nachts) bewaar hem dan in schoon water of in reinigingsmiddel.
  • Gebruik voor het reinigen geen tandpasta, dit is te schurend voor jouw prothese.

Wennen aan de prothese

Een prothese zal anders aanvoelen dan jouw eigen tanden en het duurt even voordat je eraan gewend bent. In het begin kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan, zogenaamde drukplekken. Het is belangrijk dat je de prothese toch inhoudt en een afspraak te maken om de problemen te verhelpen.

Bij de immediaatprothese (het noodgebit), dus wanneer er nog eigen tanden en/ of kiezen zijn getrokken, is het van groot belang dat je de prothese de eerste 24 uur niet uit de mond haalt. De tandarts zal de volgende dag beoordelen hoe de wondgenezing verloopt en of er eventuele drukplekken aanwezig zijn. Na deze 24 uur mag je, bijvoorbeeld na het eten, het kunstgebit gerust uit de mond halen om deze af te spoelen. Doe deze echter wel weer zo snel mogelijk in de mond. Eventuele zwelling van het tandvlees kan er namelijk voor zorgen dat je het kunstgebit voor een (lange) periode niet meer kunt dragen. Deze zwelling treedt niet op wanneer je het kunstgebit 24 uur per dag (of in ieder geval zoveel mogelijk) draagt. Houd het gebit de eerste week ook ’s nachts in jouw mond. Daarna is het beter om het kunstgebit ’s nachts uit te doen.

Bron: NMT/ allesoverhetgebit.nl

Plan je afspraak op je dichtsbijzijnde locatie

Liike WEB Volledig Mondzorg 03666
Winterswijk
Tandarts05 2
Lichtenvoorde
Verhagen Volledig Mondzorg Liike Gecomprimeerd 2700px 0980
Aalten
Mvi 7438 Mov 01 32 30 04 Still001
Groenlo
DSC6358

Heb jij interesse in een (partiële) prothese?

Ik help je graag op weg

Jacquelien

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl