Wat is een wortelkanaal?
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat je kunt zien. De wortels zitten onder jouw tandvlees in de kaak verankerd en zijn hierdoor niet zichtbaar. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend tandweefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het tandweefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, wordt er door de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.
Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?
Tandweefsel kan op verschillende manieren ontstoken raken. Dit kan komen door tandbederf, een lekkende vulling, maar ook een harde klap op jouw tand kan een aanleiding zijn. Een ontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën.
Wat zijn de signalen?
Een eerste signaal van een ontsteking kan zijn gevoelige tanden of kiezen bij het drinken van koude of warme dranken. Het komt ook voor dat een ontsteking helemaal geen klachten of juist hevige pijnklachten geeft. Het ontstoken tandweefsel moet verwijderd worden door de tandarts, anders zal het afsterven. Als het ontstoken tandweefsel niet word verwijderd kan de ontsteking zich naar jouw kaakbot uitbreiden, waardoor het kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaat. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. Je merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Jouw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen. Om dit goed vast te kunnen stellen dien je een afspraak te maken met de tandarts. Neem hiervoor contact op met één van onze receptionistes.
Wat gebeurd er tijdens een wortelkanaalbehandeling?
Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel, omdat dit niet meer geneest. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als jouw tandweefsel nog (gedeeltelijk) 'levend' is. Door de verdoving is de wortelkanaalbehandeling meestal niet pijnlijk. Als het tandweefsel al afgestorven is, is verdoving soms niet nodig. Voordat de tandarts aan de behandeling begint, worden er eerst één of meer röntgenfoto's gemaakt. Dit omdat de tandarts zo een goed beeld heeft in welke kanalen ontstoken tandweefsel aanwezig is. Ook heeft hij op deze manier controle over het verloop van de behandeling.
Na het beoordelen van de foto's maakt de tandarts eerst jouw tand of kies open en verwijdert het ontstoken tandweefsel. Na verwijdering wordt het kanaal gereinigd met kleine vijltjes en gespoeld met desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de gereinigde kanalen gevuld. Na de behandeling wordt de tand of kies weer gedicht met een vulling. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.
Het kan soms voorkomen dat er aan een tand of kies geen wortelkanaalbehandeling uitgevoerd kan worden, omdat er bijkomende problemen aanwezig zijn. In sommige gevallen kan er gekozen worden om een wortelpuntoperatie uit te voeren. Is de tand of kies niet meer te reden, dient deze verwijderd te worden. Met de tandarts kan dan besproken worden welke alternatieven er zijn voor het vervangen van de tand of kies. Dit kan gedaan worden door een kroon of brug.
Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?
De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Een tand heeft meestal één wortel, kiezen hebben vaak meerdere wortels. Omdat de behandeling afhankelijk is van het aantal wortelkanalen, varieert de behandelingstijd daarom van een half tot anderhalf uur. Vaak kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in één keer afmaken. Soms moet je een aantal keren terugkomen.
Kun je pijn krijgen na een wortelkanaalbehandeling?
Het kan voorkomen dat je na het ondergaan van een wortelkanaalbehandeling napijn kunt voelen. Dit kan enkele dagen aanhouden. De napijn kun je onderdrukken met een goede pijnstiller, zoals paracetamol of ibuprofen.
Wortelkanaalbehandeling in Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten of Groenlo
Heb jij kiespijn?
Ik help je graag op weg
Marieke
Receptioniste
0544 371260 | |
0689971209 | |
balie@verhagenmondzorg.nl |