SPARK_4

Beugelbehandelingen voor jong en oud

Twijfel je over een beugel, of heb je een kind die in de beugel mag? Wij bieden je twee verschillende beugelbehandelingen: het Insignia bracketsysteem en het Spark Aligner systeem. Wanneer je kiest voor orthodontie bij Verhagen Volledig Mondzorg, loop jij binnenkort weer met een stralende lach over straat!

Scroll down
Metingen beugel Spark Insignia ortho

Een beugel: meer dan alleen rechte tanden

We kijken met onze behandelingen altijd naar de totale mondgezondheid. Met een beugel investeer je in jouw mondgezondheid en je lach op de lange termijn. Hierbij letten we vooral op je totale uitstraling. Een beugel kan veel veranderen aan je lach en zal je zelfvertrouwen alleen maar versterken. Jij wil van tevoren weten waar je aan toe bent en hoe je gebit zal worden. We geven je graag wat meer informatie over een beugeltraject bij ons.

Direct weten of een beugel iets voor jou is? Doe het gratis online consult via onze website en onze tandartsen kijken alvast naar de mogelijkheden voor jou!

Klik hier voor het gratis online consult

Wie gaat mij helpen?

In onze praktijk zullen de tandartsen voor orthodontie Leon Verhagen, Jasper Lijftogt en Bo Dusseldorp het traject van jouw beugel begeleiden. Juist een tandarts met alle expertises kan je een totaaloplossing bieden waarbij gekeken wordt naar alle opties, zoals:

Daar zijn wij als praktijk supersterk in. Wij hebben alle disciplines in huis, dus krijg je altijd het beste voorstel.

  • Sta jij ingeschreven bij een andere tandartspraktijk, maar bieden zij geen beugelbehandeling aan? Dan is het mogelijk om bij ons een beugeltraject te volgen. Dit kan met een verwijzing, maar je kan ook op eigen initiatief komen!

De Insignia bracketbeugel

De Insignia is onze bracketbeugel (of blokjesbeugel). In onze ogen is het Insignia systeem het allerbeste en meest geavanceerde bracketsysteem. Dit komt omdat de Insignia erg voorspelbaar en nauwkeurig is. De beugel wordt volledig op maat gemaakt voor jouw mond, wat ook nog eens zorgt voor een kortere behandelingsduur in vergelijking tot conventionele brackets! Hiervoor moet je je uiteraard wel aan de leefregels houden.

In onderstaande video zie je hoe wij een Insignia beugel plaatsen:

De Spark Aligner-beugel

Wil je wel graag een beugel, maar wil je niet dat deze zichtbaar is? Dan is onze doorzichtige Spark Aligner misschien wel wat voor jou!

Spark Aligner doorzichtige hoesjes beugel

Dit beugelsysteem is voor iedereen: jong en oud. En of je nu slechts één of enkele tanden wilt corrigeren, of een oplossing zoekt voor je volledige mond, met de Spark is veel mogelijk! Door middel van opeenvolgende doorzichtige hoesjes wordt de juiste stand van het gebit gerealiseerd.

Deze beugel is ídeaal voor degene die verder weg woont of een drukke agenda heeft. Je Spark Aligner-beugeltraject volgen we namelijk grotendeels op afstand met behulp van kunstmatige intelligentie. Wekelijks stuur jij via ons een mondscan, waardoor wij kunnen monitoren of alles goed gaat, of dat er toch wat bijsturing nodig is. Natuurlijk is het wel belangrijk om af en toe langs te komen op de praktijk. Voor de zogenoemde SparkCheck kan jij bij ons terecht in Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten en Groenlo.

Hoe gaan we van start?

  1. Je komt langs voor een ortho consult op onze praktijk in Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten of Groenlo.
  2. Tijdens dit consult beantwoorden wij al jouw vragen over een beugel, kan je je wensen uitspreken en doen wij een faciale analyse om het probleem van jouw gebit of lach vast te stellen.
  3. Na dit consult heb jij de keuze uit de Insignia en de Spark Aligner. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kan het zijn dat er een voorkeur is voor een beugelbehandeling.
  4. Wanneer je een beugel hebt gekozen, kunnen we beginnen met het behandelplan. Dit doen we met een 3Shape Triosscan (lees: niet meer gips happen!), driedimensionale röntgenfoto's en een serie foto's van het gezicht, je lach en van de tanden en kiezen.
  5. We komen tot een diagnose en stellen een op maat gesneden behandelplan voor je op.
  6. We bestellen jouw unieke beugel. Deze wordt geproduceerd in Amerika.
  7. Ongeveer één week voor het plaatsen van de beugel, heb je de planbespreking. Wij laten je aan de hand van video's zien wat we gaan doen en in welke volgorde, zodat jij precies weet wat er gaat gebeuren in jouw mond. Je krijgt van ons een persoonlijke link van Screenplay, een platform waarop we je kunnen laten zien wat er allemaal bij de behandeling komt kijken. Hierop staat alle informatie die is besproken, inclusief videomateriaal en clips met meer informatie.

Wil je weten of een beugel iets voor jou is?

Whats App Image 2020 08 13 at 16 56 43
Doe het gratis online consult!
Liike WEB Volledig Mondzorg 03605
Schrijf je direct in!

Veelgestelde vragen orthodontie

Wij snappen dat dit onderwerp veel vragen met zich meebrengt. Om die reden hebben wij alvast antwoord gegeven op veelgestelde vragen over beugels:

Orthodontie

Hoe verloopt het beugelproces?

Het beugelproces kent vier verschillende stappen. We beginnen met het opstellen van een behandelplan door middel van een complete gezichtsanalyse. Het behandelplan wordt daarna met de patiënt besproken en wordt de beugel geplaatst.

De stappen voor het beugelproces zijn als volgt:

Stap 1: Het verkrijgen van informatie

Voordat we een beugel kunnen plaatsen wordt er een behandelplan opgesteld. De tandarts/orthodontist start met een complete gezichtsanalyse. Zo bepalen we hoe de tanden straks mooi uitgelijnd naast elkaar de perfecte lach in je gezicht kunnen geven. Naast de gezichtsanalyse wordt een videoscan gemaakt, worden gezichtsfoto’s gemaakt en tot slot worden de vereiste röntgenopnames genomen.

De scan wordt opgestuurd naar Los Angeles, want alleen daar kent men deze techniek. Daarna duurt het ongeveer zes tot acht weken voordat het behandelplan opgesteld is door de tandarts/orthodontist en voordat de benodigde apparatuur ontworpen en verzonden is.

Stap 2: Bespreken behandelplan

Tijdens de bespreking met de tandarts/orthodontist wordt uitgelegd hoe het behandelverloop er voor jou uit gaat zien. Tijdens deze bespreking kun je zien hoe je tanden en kiezen aan het einde van de behandeling zullen staan. Zo kun je zien hoe deze beugel uiteindelijk zijn werkt doet.

Stap 3: Het plaatsen van de beugel

Meestal wordt de beugel een week na de bespreking geplaatst. De ortho-assistent plaatst de beugel. Dat gebeurt heel precies en voorspelbaar door gebruik te maken van malletjes. De brackets (=slotjes) worden zo altijd op de juiste plek op de tand gelijmd. Deze lijm is sterk zodat de brackets goed vast blijven zitten. Maar aan het einde van de behandeling moeten de brackets er wel weer af zonder de tand te beschadigen. Dus de lijm mag ook weer niet te sterk zijn, daarom moet je voorzichtig zijn met harde dingen bijten.

Vervolgens worden de draden aangebracht, die ook weer speciaal voor jouw mond zijn ontworpen en krijg je instructies over het schoonhouden en hoe je de elastieken moet dragen.

Hoe werkt een beugel?

Een complete beugelbehandeling kent vier fasen. We beginnen met het corrigeren van de overlap en scheefstand, daarna de voor-en achterwaartse correctie. Als deze twee fases afgerond zijn beginnen we met de finishing touch fase en retentie fase.

De vier fases zien er als volgt uit:

1. Correctie van overlap en scheefstand tot 12 maanden

Tijdens deze fase is er vooral sprake van een herstel van het evenwicht tussen je tongspieren en je wang- en lipspieren. Het resultaat daarvan is dat je kaak meestal wordt verbreed en de scheefstand samen met het ruimte gebrek grotendeels al worden gecorrigeerd.

Deze fase vindt plaats op een ronde draad die gedurende deze gehele periode continue blijft doorwerken. Deze eerste fase kan tot twaalf maanden duren. Bij de controle kijken we of de voortgang van de behandeling volgens plan verloopt. We kijken of “de kleppen” of sluitingen van de brackets in orde zijn en of de draad intact is gebleven.

2. Voor- en achterwaartse correctie (6 - 12 maanden)

Als de breedte van de bovenkaak bereikt is, de diepe beet en de ergste scheefstand gecorrigeerd is, kan een volgende draad worden geplaatst.

Vaak is dit een rechthoekige draad die samen met de specifiek voor een individuele tand gekozen bracket het volgende realiseert:

  • Verdergaande correctie van scheefstand.
  • “Uitlijnen” van de tanden; simpel gezegd, we maken een rechte spoorlijn waarover de tanden kunnen bewegen.
  • Kantelen van de tanden om tot een optimale positie te komen.
  • Verplaatsen van je tanden ten opzichte van elkaar om ze op die manier goed in elkaar te laten passen (= occlusie).

3. Finishing touch fase

Eindelijk is het dan zover. Na een lange periode van inspanning en doorzetten heb je zojuist te horen gekregen dat de orthodontische behandeling klaar is. Dan volgt de fase van afbehandelen, waarbij we de tanden precies in elkaar laten sluiten.

Het grijze laagje of de turbo stops worden daarvoor verwijderd en met behulp van elastiek of kleine “kneepjes” in de draden worden de laatste details aangebracht. Deze fase is vooral afhankelijk van al hetgeen wat in de voorgaande fases is gebeurd.

Wanneer er weinig of geen brackets zijn losgekomen hoeven er nauwelijks aanpassingen gedaan te worden omdat de eindsituatie dan overeenkomt met het digitale ontwerp die je op de computer animatie hebt gezien.

Tijdens deze fase worden de afspraken ingepland om de apparatuur te verwijderen.

4. Retentie fase

Om de eindsituatie ook voor de toekomst te bewaren, hebben wij hier verschillende mogelijkheden/apparatuur voor. Voor iedereen wordt de meest optimale retentie apparatuur uitgezocht. De meest gebruikte retainer is de clear overlay, dit is een uitneembare retainer. De uitneembare retainers moeten de eerste drie maanden elke nacht worden gedragen. Daarna kan geminderd worden maar dien je de retainer in ieder geval één tot twee keer per week te dragen. Dit soort hoesjes kun je ook toepassen wanneer er een beginnende scheefstand is en je niet wilt dat deze verergert.

Hoe lang moet je een beugel dragen?

De tijd dat de beugel gedragen dient te worden is voor iedereen anders. Dit omdat geen enkel gebit hetzelfde is, daarom dient er voor iedereen individueel een behandelplan opgesteld te worden. Een gemiddelde behandeling zal tussen de 12 en 24 maanden duren.

De beugel is net geplaatst en ik heb nu erg last van mijn tanden. Wat kan ik hier aan doen?

Na de plaatsing van de beugel kan je gebit tot een dag of tien wat gevoelig aanvoelen, maar dit ongemak neemt snel af. Je mag paracetamol gebruiken om de gevoeligheid wat minder te maken.

Bij het gebruik van bepaalde pijnstillers (bijvoorbeeld: ibrufen of naproxen) wordt de tandbeweging vertraagd. Om die reden wordt het gebruik hiervan afgeraden. Neem dus paracetamol!

Wat zijn de eet en drink voorschriften met een beugel?

Je moet voorzichtig zijn met het eten van harde en plakkerige etenswaren. Beperk frisdrank en andere zure dranken.

Eet geen harde dingen zoals kauwgom, noten, lolly’s of brokken chocolade. Je mag gerust (light) frisdranken gebruiken, maar beperk het gebruik hiervan vanwege het vaak zure karakter van de dranken. Het glazuur lost op met als gevolg blootliggend tandbeen dat erg pijnlijk is bij eten en drinken. Weet dat spa rood ook in de categorie zure dranken valt.

Wat is een clear overlay?

Een clear overlay is een hoesje die op maat wordt gemaakt en je altijd het veilige gevoel biedt dat de situatie goed behouden blijft,

De uitneembare retainers moeten de eerste drie maanden elke nacht worden gedragen. Daarna kan geminderd worden maar dien je de retainer in ieder geval één tot twee keer per week te dragen. Dit soort hoesjes kun je ook toepassen wanneer er een beginnende scheefstand is en je niet wilt dat deze verergert.

Is bij het starten van het beugelproces bij Verhagen Mondzorg een verwijzing van eigen tandarts nodig?

Indien je bij een andere tandartspraktijk zit dan Verhagen Mondzorg is er niet altijd een verwijzing nodig van de eigen tandarts. Indien je deze hebt ontvangen is het belangrijk dat je deze verwijzing zo snel mogelijk naar de praktijk toe stuurt. Is deze niet aanwezig kun je contact opnemen met onze praktijk om uw gegevens door te geven, zodat wij jou formulieren voor het beugelproces toe kunnen sturen.

Moet ik de clear overlay (retentiebeugel) dag en nacht dragen?

Wanneer en hoe je de clear overlay moet dragen wordt aan je uitgelegd door onze medewerkster. Dit verschilt per patiënt. Maar ga er vanuit dat je de clear overlay's de eerste drie maanden elke nacht moet dragen. Daarna kan geminderd worden maar dien je de retainer in ieder geval één tot twee keer per week te dragen.

Orthodontie in Winterswijk, Lichtenvoorde, Aalten en Groenlo.

Wanneer je kiest voor een beugel bij Verhagen Volledig Mondzorg, investeer jij in een stralende lach voor de rest van je leven. Dit kan met de Insignia blokjesbeugel of de doorzichtige hoesjes van Spark Aligner. Ben jij (nog) geen patiënt bij ons, maar wil je wel graag een beugel? Geen probleem! Je kan ook bij ons een beugeltraject volgen, wanneer je eigen tandarts dit niet aanbiedt. Dit kan door middel van een verwijzing, of op eigen initiatief. Je bent bij ons van harte welkom!

Wacht niet langer en doe het gratis en vrijblijvende online consult om erachter gekomen wat er allemaal mogelijk is met jouw gebit.

Gratis online consult
DSC6255

Wil je meer informatie over onze beugels?

Ik help je graag op weg

Dienke

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl