Verhagen Volledig Mondzorg Gecomprimeerd 2700px 06550

Angst voor de tandarts

Bang zijn bij de tandarts is niet ongewoon. Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Zo'n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de tandarts, dat ze niet meer durven te gaan (tandartsfobie). De kans is groot dat ze op termijn problemen krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees. Gelukkig is er wel iets aan deze angst te doen.

Scroll down

Oorzaken tandartsangst

De oorzaken van angst voor de tandarts kunnen heel verschillend zijn en gaan vaak terug tot de jeugd. Een persoon met angst heeft in veel gevallen het nodige te verduren gehad bij de (school)tandarts. In andere gevallen is de angst doorgegeven door de ouders of afkomstig van 'griezelverhalen' op school.

De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek opzien, gaan gelukkig wel. Toch blijven ze bang voor de boor, de verdoving of het gevoel van controleverlies. Anderen zijn bang voor de pijn en denken voortdurend dat de tandarts een zenuw of hun tong gaat doorboren.

Socials Verhagen Volledig Mondzorg Liike 08960

Tips voor ouders

Om angst op latere leeftijd zoveel mogelijk te beperken, is het van belang dat je jouw kind zo vroeg mogelijk meeneemt naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat. We adviseren dan ook dat een kind meekomt naar de tandarts vanaf het doorbreken van het eerste tandje.

Een aantal tips voor tijdens de behandeling van jouw kind:

 • Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.
 • Blijf je er als ouder bij? Laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan tóch pijn doet, kan jouw kind zich verraden voelen.
 • Je kunt jouw kind belonen als hij/ zij zich flink houdt, bijvoorbeeld door het geven van een klein presentje, een uurtje langer opblijven of iets anders leuks. Beloon altijd pas achteraf en beloof geen dingen vooraf (“Als je doet wat de tandarts zegt, dan krijg je…..”). Dit leidt nogal eens tot lastige onderhandelingen met het kind.

Tips om jouw angst te verminderen

 • Wat ook de oorzaak van jouw angst is, zorg voor een sfeer van wederzijds vertrouwen tussen jou en jouw tandarts
 • Als je bang bent een behandeling te ondergaan, praat er dan over met jouw tandarts. Hij is er dan op voorbereid en kan eventueel extra tijd voor jou nemen.
 • Laat je informeren over het soort behandelingen dat jou te wachten staat, over wat er gaat gebeuren en waarom. Overweeg of het voor jou prettiger is in de spiegel mee te kijken tijdens de behandeling, als dat kan.
 • Heb jij angst voor pijn? Sta er dan op dat je verdoofd wordt.
 • Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van jouw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heb je het gevoel dat jij iets van de behandeling in eigen hand houdt.
 • Probeer eens of je baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding helpt vaak nog beter. Vraag eventueel om muziek, waarbij je zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Naarmate jouw aandacht voor de behandeling minder is, zal een eventueel vervelend gevoel minder zijn.
 • Heeft jouw tandarts geen begrip voor jouw angst, schaam je dan niet om desnoods een andere tandarts te zoeken. Eén die uitleg geeft en begrip toont voor jou en jouw wensen.

Tips voor mensen met een tandartsfobie

Als je jouw tandartsbezoek vaak lang uitstelt, gaat het gebit zichtbaar achteruit. Een slecht gebit doet jouw zelfvertrouwen en jouw sociale leven zeker geen goed. Je realiseert je wellicht steeds meer dat er van alles aan jouw gebit gedaan moet worden, waardoor de drempel steeds groter wordt.

 • Praat er met anderen over. Gebruik de hulp van anderen om jou te motiveren en de juiste hulp te vinden. Zij kunnen jou ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van de restauratie van jouw gebit en het einde van jouw ellende.
 • Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Wie staat bekend als aardig, wie neemt de tijd om mensen gerust te stellen en gaat goed met kinderen om? Zo vind je een aardige tandarts bij jou in de omgeving.
 • Het is belangrijk dat je zelf de eerste afspraak maakt. Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets wordt gedaan. De eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt.
 • Schakel anderen in om jou te helpen je aan de afspraak te houden. Zij kunnen je blijven motiveren toch te gaan, om je te brengen (en er zeker van te zijn dat je op het laatste moment niet toch een andere afslag neemt) en om je tijdens zo’n eerste bezoek te steunen of eventueel het woord te doen als dat nodig is.
 • Vertel de tandarts waar je zo tegenop ziet zodat er rekening mee gehouden kan worden tijdens de behandelingen en kunnen de behandelingen zo prettig mogelijk verlopen.

Bron: Angst voor de tandheelkundige behandeling(2006) van prof. dr. A. de Jongh, tandarts angstbegeleiding en Stichting voor Bijzondere Tandheelkunde (SBT)
DSC6255

Heb jij angst voor de tandarts, maar wil je wel graag langskomen?

Ik help je graag op weg

Dienke

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl