DSC6804

Verstandskiezen trekken

Soms wordt er voor gekozen om verstandskiezen te verwijderen. Dit kan komen doordat de verstandskies te weinig ruimte heeft, verkeerd in de kaak staat en daardoor moeilijk schoon te houden zijn, of omdat er cariës in zit.

Scroll down

Doorkomen verstandskiezen

Het doorkomen van een verstandskies kan pijn veroorzaken. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat de kies getrokken moet worden. Je kunt de pijn in eerste instantie verhelpen met paracetamol of ibuprofen. Ook is het belangrijk om het tandvlees op de plek van de doorbrekende verstandskies voorzichtig te poetsen. Dit voorkomt ontstekingen.

Mocht de pijn echter niet over gaan, raakt het tandvlees ontstoken, krijg je koorts, zwelling, slikklachten, of krijg jij moeite met het open doen van jouw mond, neem dan contact op met jouw tandarts. Jouw tandarts kan met behulp van een röntgenfoto zien hoe en of jouw verstandskies doorkomt. Vervolgens neemt hij een beslissing over het al dan niet trekken van de verstandskies.

Zorgen verstandskiezen altijd voor problemen?

Als er voldoende ruimte in de mond aanwezig is, zullen verstandskiezen meestal niet voor problemen zorgen. Maar als ze ontstoken raken, scheef gaan groeien of andere tanden in de weg gaan staan, dan kun je ze beter laten verwijderen. Bij veel mensen is er sprake van onvoldoende ruimte. Dit kan eruit zien als op de illustratie hieronder. Bezoek jouw tandarts om te overleggen wat het beste is.

Ontwerp zonder titel

Wie trekt de verstandskies?

De tandarts bepaalt aan de hand van een röntgenfoto hoe moeilijk het trekken van de verstandskies zal zijn. Tegenwoordig trekken veel tandartsen de verstandskies zelf. Als de kies bijvoorbeeld erg diep ligt, of op een andere manier lastig te trekken lijkt, verwijst de tandarts je door naar een kaakchirurg. Binnen Verhagen Mondzorg worden verstandskiezen veelal getrokken door Jaap-Jan Dekker.

Hoe wordt de verstandskies getrokken?

Het trekken van een verstandskies is, afhankelijk van de positie en vorm, makkelijk tot iets lastiger. De tandarts of kaakchirurg geeft je voorafgaand aan de behandeling een verdoving. Vermeld altijd aan jouw tandarts of en welke medicijnen je gebruikt. Hij kan jou adviseren welke pijnstillers je wel of niet mag gebruiken. Ook kan hij je vertellen of het misschien beter is om de behandeling uit te stellen in verband met bepaalde bloedverdunners of andere medicijnen die je gebruikt.

Zodra de verdoving is ingewerkt, trekt de tandarts de verstandskies er met speciale instrumenten uit. Dit doet hij door een draaiende of wrikkende beweging te maken. De kaakchirurg gebruikt daarbij ook andere instrumenten, omdat hij veelal de moeilijkere ingrepen doet. Meestal wordt de kies er in zijn geheel uitgetrokken. Als de verstandskies erg vast zit, of volledig gekanteld in de kaak ligt, zal hij er in delen worden uitgehaald.

De ingreep zelf veroorzaakt, dankzij de verdoving, over het algemeen geen pijn. Om de kans op infecties na de behandeling zoveel mogelijk te beperken en de genezing te bespoedigen, is het belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen.

Eerste dagen na trekken van verstandskiezen

Tot de verdoving is uitgewerkt, dit duurt meestal twee tot drie uur, mag je geen warm voedsel eten of drinken. Daarnaast is het belangrijk om de bloedprop die zich vormt met rust te laten. Deze bloedprop beschermt het bot. Daarom mag je een dag niet krachtig door de mond spoelen. Probeer de eerste dag na de ingreep het roken of alcohol drinken tot een minimum te beperken.

Het kan voorkomen dat je kleine stukjes bot of afgebroken stukjes tand voelt die uit de wond komen. Maak je niet ongerust, dat kan geen kwaad. Wanneer de ingreep iets groter was dan een simpele extractie, zal jouw tandarts aangeven dat koelen verstandig is.

In de eerste twee á drie dagen kan de wond iets gaan zwellen en oncomfortabel aanvoelen. Je kunt dan pijnstillers (paracetamol of ibuprofen) tegen de pijn innemen.

Wanneer moet je contact met ons opnemen?

Mochten de klachten aanhouden, krijg je koorts, hevige pijn, zwelling of krijg je een bloeding die niet stopt? Neem dan altijd contact op met de praktijk.

Als je twee dagen nadat de tand is verwijderd heftige pijn voelt opkomen, kan het zijn dat de bloedprop is losgeraakt of opgelost. Daarnaast kan het zijn dat er voedselresten in de extractiewond zijn gekomen. Ook dan is het belangrijk om contact op te nemen met de praktijk, zodat er een controle kan plaatsvinden.

Contact

Mondhygiëne na het trekken van verstandskiezen

Reinig jouw mond de eerste 6 uur na het trekken van verstandskiezen niet. Poets jouw andere tanden zoals je normaal doet en doe voorzichtig in de buurt van de wond. Je kunt de omgeving van de wond schoon houden met een antibacteriële mondspoeling.

Bron: NMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/implantoloog

DSC6713

Heb jij last van je verstandskiezen?

Ik help je graag op weg

Charlaine

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl