Verhagen Volledig Mondzorg Liike Gecomprimeerd 2700px 06437

Algemene mondzorg

Een gezond en mooi gebit vraagt om onderhoud. Bij Verhagen Mondzorg bieden wij jou alle mondzorg onder één dak. Samen met jou werken aan een goede mondgezondheid staat bij ons centraal. Wanneer kom jij weer bij ons langs?

Scroll down
Verhagen Volledig Mondzorg Gecomprimeerd 2700px 06673

Hoe goed zorg jij voor jouw mond?

Praten, eten, drinken, lachen, zoenen, ademen, wat doen we eigenlijk niet met onze mond? Omdat we de mond zo veel gebruiken op een dag, hebben de meesten van ons al jong geleerd om dagelijks de tanden te poetsen. Voor een frisse adem en om het gebit schoon te houden door bacteriën weg te poetsen. Eigenlijk ben je dus, als het goed is, zelf al elke dag bezig met het onderhouden van jouw gebit. Waarom is het dan toch belangrijk om regelmatig bij de tandarts langs te gaan voor een controle?

Het belang van algemene mondzorg

Zelfs als je tanden er op het eerste oog goed en verzorgd uitzien, is het erg belangrijk om regelmatig voor klein onderhoud en controle naar de tandarts te gaan. Niet alleen om te controleren of jouw tanden nog gezond zijn, maar ook om eventuele problemen op tijd te herkennen of voor te zijn. Problemen in de mond ontstaan vaak over een langere tijd, waardoor je zelf misschien helemaal niet in de gaten hebt dat de conditie van jouw tandvlees slechter wordt. Of dat er zich door tandplak kleine gaatjes vormen tussen bijvoorbeeld de kiezen. Daarom neemt ons team van tandartsen, mondhygiënistes, paro-, preventie- en assistentes graag periodiek een kijkje in jouw mond. Zo voorkomen we samen dat grotere problemen ontstaan.

Tijd om weer een afspraak te maken?

Wat doen we tijdens een controle afspraak?

Een goede conditie van het tandvlees is de basis voor een gezond gebit. Bloedend tandvlees is voor onze mondzorg specialisten de eerste indicatie dat er iets mis is. Dit kan uiteindelijk leiden tot grotere problemen zoals gaatjes, tandvlees- of botontstekingen en uiteindelijk zelfs tot het verlies van tanden. Daarom wordt bij een controle afspraak altijd eerst de conditie van jouw tandvlees gemeten door een van onze medewerkers. De mondhygiëniste en preventieassistente verwijderen tandsteen en polijsten jouw tanden. Zo voelen deze weer glad aan en zijn ze makkelijker schoon te houden. Ook controleert één van onze tandartsen jouw tanden en kiezen grondig op onder andere gaatjes. De tandarts zal daarbij ook algemene ontwikkelingen van jouw gebit controleren, zoals de positie van tanden in de mond.

Verhagen Mondzorg: tandarts in Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten en Groenlo

Na een controle afspraak weet je precies hoe jouw gebit ervoor staat. Zo kun je weer vertrouwen op de conditie van jouw mond. Dat geeft niet alleen een goed gevoel, maar is ook een belangrijke indicator voor jouw gezondheid. Voor je vertrekt adviseren onze medewerkers je over hoe je jouw gebit het best kunt verzorgen. Zo adviseren zij altijd het gebruik van fluoride tandpasta en tandenstokers of ragers om de ruimtes tussen jouw tanden en kiezen ook zo goed mogelijk schoon te houden. Is er een probleem met jouw gebit vastgesteld? Dan zullen we samen met jou een behandeling bespreken om het probleem op te lossen. In onze praktijk hebben we namelijk veel verschillende mondzorgspecialisten onder één dak, je kunt dus altijd bij ons terecht.

Wil je alvast een nieuwe afspraak plannen, of wil je je aanmelden bij onze praktijk? Neem dan contact met ons op, of vul hier het inschrijfformulier in! Verhagen Mondzorg is gevestigd in Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten en Groenlo. Zo zijn we altijd bij je in de buurt!

Loop je rond met pijnklachten in jouw mond?

Heb je op dit moment pijnklachten in jouw mond en weet je eigenlijk al dat er iets mis is? Wij adviseren je in dat geval om niet langer te wachten en hier snel iets aan te doen. Of je nou last hebt van een ontstoken tand of kies, ontstoken tandvlees of een afgebroken tand. Net als andere organen in jouw lichaam is een goed werkende, gezonde mond van groot belang voor je algemene gezondheid. Neem daarom contact op met onze praktijk, wij staan graag voor je klaar met advies en een behandeling om je van de pijnklachten af te helpen. Omdat we alle specialistische mondzorg onder één dak hebben, kunnen we je met bijna elk probleem helpen. Neem contact op met ons Verhagen Mondzorg team. Of je nou langs wilt komen in Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten of Groenlo, onze tandartsen staan voor je klaar!

Pijnklacht?

Veelgestelde vragen

Tandheelkundige behandelingen

Wat doet een tandarts?

De tandarts controleert jaarlijks of halfjaarlijks het gebit van de patiënt en werkt samen met zijn assistent. Hij of zij onderzoekt patiënten op afwijkingen of ziekten aan hun tanden, kiezen en slijmvliezen en signaleert patiënten met oppervlakkige tot matige tandvleesproblemen en behandelt deze. Daarnaast adviseert de tandarts, in samenwerking met de mondhygiëniste/preventiemedewerkster, wat voor jou het beste is om jouw mondhygiëne op peil te houden/verbeteren.

Na het vullen van mijn gaatje heb ik nog steeds pijn.

De napijn na het leggen van een witte vulling is vaak heviger dan na een amalgaamvulling. Dit komt doordat het witte vulmateriaal bij het hard worden krimpt. Het materiaal trekt als het ware de wanden van het gaatje in de tand naar elkaar toe. Dit leidt tot het ontstaan van spanning in de kies, wat een extra irritatie van de tandzenuw geeft. Hoe groter de vulling, en hoe dichter bij de zenuw, hoe gevoeliger de napijn kan zijn. Dit duurt niet langer dan twee weken en de napijn is alleen aanwezig bij eten en drinken. Is de napijn na één week continu aanwezig? Neem dan contact op met de praktijk.

Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts eerst jouw tand of kies open en verwijdert het ontstoken/afgestorven zenuwweefsel. Daarna wordt het kanaal, waar het ontstoken/afgestorven zenuwweefsel heeft gezeten, gereinigd met kleine vijltjes en gespoeld met een desinfecterende spoelvloeistof. Nadat het kanaal schoon is wordt het kanaal gelaserd, om vervolgens weer gevuld te worden en afgedicht te worden met een vulling.

Hoe zit het met mijn vergoedingen?

Om te weten wat je vergoed krijgt per tandheelkundige behandeling dien je contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. Zij kunnen zien waar je recht op hebt en wat je verbruikt hebt aan tandheelkundige vergoedingen. Kinderen onder de 18 jaar zijn voor tandheelkundig behandelingen verzekerd. Patiënten boven de 18 jaar dienen zich hier aanvullend voor te verzekeren.

Bij mijn kind zit er een zwart plekje op zijn/haar tand. Hoe kan dit?

Een verkleuring op de tanden en/of kiezen kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak uit de verkleuring zich in witte vlekjes, zwarte of bruine vlekken. Vooral bij de voortanden ziet dit er al snel lelijk uit. Zonder behandeling van de tanden en/of kiezen verdwijnt de verkleuring op het gebit niet.

De verkleuring op tanden en/of kiezen kan veroorzaakt worden door een glazuurstoornis, tandaanslag, een bepaald medicijn of bestanddelen uit voeding. In bepaalde voedingsmiddelen of genotsmiddelen zijn kleurende stoffen aanwezig die vlekjes op jouw tanden kunnen veroorzaken. De voedingsmiddelen met een hoog gehalte van kleurende stoffen zijn koffie, thee, drop, alcohol maar ook tabak valt onder deze noemer. De kleurende stoffen hechten zich vooral aan jouw tandplak en tandsteen. De tandarts, mondhygiëniste of preventiemedewerkster kan deze vlekjes proberen te verwijderen door middel van polijsten. De vlekjes komen vaak wel weer terug als de voeding niet veranderd wordt.

De vlekjes op de tanden en/of kiezen kunnen ook een beginnend gaatje zijn. Dit begint vaak als een bruine vlek die uiteindelijk zwart wordt. Niet altijd wordt de bruine vlek opgemerkt en ziet men het pas op het moment dat het vlekje zwart gekleurd is.

Laat vlekjes op je tanden daarom altijd controleren door de tandarts, mondhygiëniste of preventiemedewerkster, zij kunnen jou adviseren wat het beste gedaan kan worden aan de vlekjes.

Kan een tand of kies verkleuren na een wortelkanaalbehandeling?

Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan de tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Maak een afspraak met de tandarts en kijk welke mogelijkheid voor jou het beste is.

Hoe ziet de tand er na de wortelkanaalbehandeling uit?

Vroeger kon de tand waaraan een wortelkanaalbehandeling was uitgevoerd, nog wel eens donkerder van kleur worden. Dankzij modernere technieken gebeurt dit tegenwoordig bijna niet meer. Mocht er wel een kleine verkleuring ontstaan, dan kan dit worden verholpen.

Wat gebeurt er als na een wortelkanaalbehandeling nogmaals een ontsteking ontstaat?

Wortelkanaalbehandelingen zijn over het algemeen succesvol en de kans op een nieuwe ontsteking is erg klein. Mocht dit echter wel gebeuren dan kan de behandeling worden herhaald. Mocht de ontsteking zich echter uitbreiden naar het eind van de wortel en het kaakbot, dan zal de tandarts of een kaakchirurg een wortelpuntoperatie uitvoeren.

Wat gebeurt er als ik geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren?

Als de pulpa eenmaal ontstoken is, zal deze niet meer genezen. Het alternatief van een wortelkanaalbehandeling is het uitvoeren van een wortelpuntoperatie of het trekken van de tand of kies. In sommige gevallen is dit de beste oplossing. Over het algemeen is het beter om zoveel mogelijk jouw eigen tanden en kiezen te behouden en dus een wortelkanaalbehandeling uit te laten voeren.

Hoe lang duurt het voor een verdoving is uitgewerkt?

Als de tandarts iets moet doen wat onprettig voelt en pijnlijk kan zijn, zal in de meeste gevallen een plaatselijke verdoving worden voorgesteld. Het kan tot ongeveer 2 tot 3 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt, afhankelijk van jouw behandeling. Het is belangrijk om na de behandeling er op te letten dat er niet op de lip, wang of tong wordt gebeten, om zo bijtwondjes te voorkomen. Tevens moet er uitgekeken worden met hete dranken.

DSC6371

Kan ik je helpen?

Neem dan contact met mij op, ik help je graag op weg!

Marieke

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl