Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen jouw tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.
Tandsteen verwijderen
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft. De trillingen zorgen ervoor dat het tandsteen los trilt.
Tanden polijsten
Na afloop van de behandeling kunnen jouw tanden gepolijst worden. Het polijsten gebeurt met een borsteltje in combinatie met een polijstpasta. Deze polijstpasta wordt op jouw tanden aangebracht en vervolgens worden de tanden met het borsteltje gepolijst.
Effecten van de behandelingen
Door het verwijderen van tandsteen wordt een van de oorzaken van tandvleesontsteking aangepakt. Als je er na de gebitsreiniging een goede mondhygiëne op na houdt, kan het tandvlees zich weer herstellen. Door polijsten kan ongewenste aanslag worden verwijderd en de esthetiek hersteld.
Waarom tandsteen verwijderen en polijsten?
Tandsteen kan op den duur problemen aan het tandvlees veroorzaken. Het is daarom van belang dat tandsteen wordt verwijderd. Nog beter is het om tandsteen te voorkomen. Poets daarom minstens twee maal per dag jouw tanden met een fluoride tandpasta en reinig indien dat aan jou is geadviseerd ook de ruimte tussen jouw tanden.
Alternatieve behandeling
Tandsteen kun je niet zelf weghalen en moet professioneel worden verwijderd door de tandarts, mondhygiënist of preventieassistente.
Jouw tandarts, mondhygiënist of preventieassistente adviseert jou op het gebied van preventie, welke gebitsreiniging het meest geschikt zijn voor jouw persoonlijke situatie.
Bron: NMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/ implantoloog