DSC6759

Abces

Op deze pagina lees je alles over het ontstaan van een abces, hoe het te herkennen is en hoe de behandeling eruit ziet.

Scroll down
Istockphoto 1189299403 612x612

Hoe ontstaat een abces?

Een abces kan onder andere ontstaan door het vermijden of uitstellen van een behandeling. Wanneer cariës (tandbederf) niet of niet op tijd wordt behandeld, kan eerst de glazuurlaag en daarna het tandbeen worden aangetast. Daarna dringen bacteriën door in de zachte kern, de pulpa.

Een abces kan zich ook ontwikkelen als gevolg van een tandvleesaandoening. Dit wordt veroorzaakt door de ophoping van tandplak in een pocket, de ruimte tussen de tand en het tandvlees.

Hoe is een abces te herkennen?

Een abces wordt over het algemeen vrij snel gesignaleerd. De wang en de lymfeklieren in de hals zijn bij een dergelijke ontsteking vaak sterk opgezwollen. Ook kan een van de tanden en/ of kiezen pijnlijk zijn.

Soms voel je wel pijn, maar weet je niet precies om welke tand of kies het gaat. Als je niet duidelijk kunt aangeven waar de pijn vandaan komt, zal de tandarts verschillende onderzoekjes doen. Zo kan hij met één van zijn instrumenten op de verschillende tanden en kiezen tikken om te bepalen welke gevoelig is. Ook kan de tandarts een röntgenfoto maken om te bepalen om welk gebitselement het gaat.

Behandeling abces

Abcessen in de mond kunnen erg pijnlijk zijn, maar kunnen relatief gemakkelijk behandeld worden. Over het algemeen zal de tandarts, afhankelijk van de oorzaak, het abces verhelpen door middel van een wortelkanaalbehandeling of een grondige reiniging onder het tandvlees. Als het tandvlees erg gezwollen is en veel pus bevat, zal de tandarts eerst het abces ontlasten en de pus laten afvloeien om de druk te verlichten.

Bij heftige aanhoudende pijn wordt soms antibiotica voorgeschreven. In de eerste periode zullen pijnstillers nodig zijn om de antibiotica de tijd te geven hun werk te doen.

Bron: NMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/ implantoloog

DSC6212

Heb jij hier last van?

Ik help je graag op weg

Debbie

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl