Vraag 1

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een lijst met vragen die in onze praktijken regelmatig worden gesteld. Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Scroll down
Beugel

De beugel is net geplaatst en ik heb nu erg last van mijn tanden. Wat kan ik hier aan doen?

Na de plaatsing van de beugel kan je gebit tot een dag of tien wat gevoelig aanvoelen, maar dit ongemak neemt snel af. Je mag paracetamol gebruiken om de gevoeligheid wat minder te maken.

Bij het gebruik van bepaalde pijnstillers (bijvoorbeeld: ibrufen of naproxen) wordt de tandbeweging vertraagd. Om die reden wordt het gebruik hiervan afgeraden. Neem dus paracetamol!

Hoe lang moet je een beugel dragen?

De tijd dat de beugel gedragen dient te worden is voor iedereen anders. Dit omdat geen enkel gebit hetzelfde is, daarom dient er voor iedereen individueel een behandelplan opgesteld te worden. Een gemiddelde behandeling zal tussen de 12 en 24 maanden duren.

Hoe verloopt het beugelproces?

Het beugelproces kent vier verschillende stappen. We beginnen met het opstellen van een behandelplan doormiddel van een complete gezichtsanalyse. Het behandelplan wordt daarna met de patiënt besproken en wordt de beugel geplaatst.

De stappen voor het beugelproces zijn als volgt:

Stap 1: Het verkrijgen van informatie

Voordat we een beugel kunnen plaatsen wordt er een behandelplan opgesteld. De tandarts/orthodontist start met een complete gezichtsanalyse. Zo bepalen we hoe de tanden straks mooi uitgelijnd naast elkaar de perfecte lach in je gezicht kunnen geven. Naast de gezichtsanalyse wordt een videoscan gemaakt, worden gezichtsfoto’s gemaakt en tot slot worden de vereiste röntgenopnames genomen.

De scan wordt opgestuurd naar Los Angeles, want alleen daar kent men deze techniek. Daarna duurt het ongeveer zes tot acht weken voordat het behandelplan opgesteld is door de tandarts/orthodontist en voordat de benodigde apparatuur ontworpen en verzonden is.

Stap 2: Bespreken behandelplan

Tijdens de bespreking met de tandarts/orthodontist wordt uitgelegd hoe het behandelverloop er voor jou uit gaat zien. Tijdens deze bespreking kun je zien hoe je tanden en kiezen aan het einde van de behandeling zullen staan. Zo kun je zien hoe deze beugel uiteindelijk zijn werkt doet.

Stap 3: Het plaatsen van de beugel

Meestal wordt de beugel een week na de bespreking geplaatst. De ortho-assistent plaatst de beugel. Dat gebeurt heel precies en voorspelbaar door gebruik te maken van malletjes. De brackets (=slotjes) worden zo altijd op de juiste plek op de tand gelijmd. Deze lijm is sterk zodat de brackets goed vast blijven zitten. Maar aan het einde van de behandeling moeten de brackets er wel weer af zonder de tand te beschadigen. Dus de lijm mag ook weer niet te sterk zijn, daarom moet je voorzichtig zijn met harde dingen bijten.

Vervolgens worden de draden aangebracht, die ook weer speciaal voor jouw mond zijn ontworpen en krijg je instructies over het schoonhouden en hoe je de elastieken moet dragen.

Hoe werkt een beugel?

Een complete beugelbehandeling kent vier fasen. We beginnen met het corrigeren van de overlap en scheefstand, daarna de voor-en achterwaartse correctie. Als deze twee fases afgerond zijn beginnen we met de finishing touch fase en retentie fase.

De vier fases zien er als volgt uit:

1. Correctie van overlap en scheefstand tot 12 maanden

Tijdens deze fase is er vooral sprake van een herstel van het evenwicht tussen je tongspieren en je wang- en lipspieren. Het resultaat daarvan is dat je kaak meestal wordt verbreed en de scheefstand samen met het ruimte gebrek grotendeels al worden gecorrigeerd.

Deze fase vindt plaats op een ronde draad die gedurende deze gehele periode continue blijft doorwerken. Deze eerste fase kan tot twaalf maanden duren. Bij de controle kijken we of de voortgang van de behandeling volgens plan verloopt. We kijken of “de kleppen” of sluitingen van de brackets in orde zijn en of de draad intact is gebleven.

2. Voor- en achterwaartse correctie (6 - 12 maanden)

Als de breedte van de bovenkaak bereikt is, de diepe beet en de ergste scheefstand gecorrigeerd is, kan een volgende draad worden geplaatst.

Vaak is dit een rechthoekige draad die samen met de specifiek voor een individuele tand gekozen bracket het volgende realiseert:

  • Verdergaande correctie van scheefstand.
  • “Uitlijnen” van de tanden; simpel gezegd, we maken een rechte spoorlijn waarover de tanden kunnen bewegen.
  • Kantelen van de tanden om tot een optimale positie te komen.
  • Verplaatsen van je tanden ten opzichte van elkaar om ze op die manier goed in elkaar te laten passen (= occlusie).

3. Finishing touch fase

Eindelijk is het dan zover. Na een lange periode van inspanning en doorzetten heb je zojuist te horen gekregen dat de orthodontische behandeling klaar is. Dan volgt de fase van afbehandelen, waarbij we de tanden precies in elkaar laten sluiten.

Het grijze laagje of de turbo stops worden daarvoor verwijderd en met behulp van elastiek of kleine “kneepjes” in de draden worden de laatste details aangebracht. Deze fase is vooral afhankelijk van al hetgeen wat in de voorgaande fases is gebeurd.

Wanneer er weinig of geen brackets zijn losgekomen hoeven er nauwelijks aanpassingen gedaan te worden omdat de eindsituatie dan overeenkomt met het digitale ontwerp die je op de computer animatie hebt gezien.

Tijdens deze fase worden de afspraken ingepland om de apparatuur te verwijderen.

4. Retentie fase

Om de eindsituatie ook voor de toekomst te bewaren, hebben wij hier verschillende mogelijkheden/apparatuur voor. Voor iedereen wordt de meest optimale retentie apparatuur uitgezocht. De meest gebruikte retainer is de clear overlay, dit is een uitneembare retainer. De uitneembare retainers moeten de eerste drie maanden elke nacht worden gedragen. Daarna kan geminderd worden maar dien je de retainer in ieder geval één tot twee keer per week te dragen. Dit soort hoesjes kun je ook toepassen wanneer er een beginnende scheefstand is en je niet wilt dat deze verergert.

Is bij het starten van het beugelproces bij Verhagen Mondzorg een verwijzing van eigen tandarts nodig?

Indien je bij een andere tandartspraktijk zit dan Verhagen Mondzorg is er niet altijd een verwijzing nodig van de eigen tandarts. Indien je deze hebt ontvangen is het belangrijk dat je deze verwijzing zo snel mogelijk naar de praktijk toe stuurt. Is deze niet aanwezig kun je contact opnemen met onze praktijk om uw gegevens door te geven, zodat wij jou formulieren voor het beugelproces toe kunnen sturen.

Moet ik de clear overlay (retentiebeugel) dag en nacht dragen?

Wanneer en hoe je de clear overlay moet dragen wordt aan je uitgelegd door onze medewerkster. Dit verschilt per patiënt. Maar ga er vanuit dat je de clear overlay's de eerste drie maanden elke nacht moet dragen. Daarna kan geminderd worden maar dien je de retainer in ieder geval één tot twee keer per week te dragen.

Wat is een clear overlay?

Een clear overlay is een hoesje die op maat wordt gemaakt en je altijd het veilige gevoel biedt dat de situatie goed behouden blijft,

De uitneembare retainers moeten de eerste drie maanden elke nacht worden gedragen. Daarna kan geminderd worden maar dien je de retainer in ieder geval één tot twee keer per week te dragen. Dit soort hoesjes kun je ook toepassen wanneer er een beginnende scheefstand is en je niet wilt dat deze verergert.

Wat zijn de eet en drink voorschriften met een beugel?

Je moet voorzichtig zijn met het eten van harde en plakkerige etenswaren. Beperk frisdrank en andere zure dranken.

Eet geen harde dingen zoals kauwgom, noten, lolly’s of brokken chocolade. Je mag gerust (light) frisdranken gebruiken, maar beperk het gebruik hiervan vanwege het vaak zure karakter van de dranken. Het glazuur lost op met als gevolg blootliggend tandbeen dat erg pijnlijk is bij eten en drinken. Weet dat spa rood ook in de categorie zure dranken valt.

Bleken

Doet de behandeling pijn?

De behandeling is niet pijnlijk. Het kan zijn dat je tanden, tijdens de behandeling, een tintelend gevoel geven.

Hoelang blijft de nieuwe kleur?

De nieuwe kleur is blijvend als de leef- en poetsregels goed worden opgevolgd. Meer informatie hierover zal worden gegeven tijdens het eerste consult.

Mag ik daarna gelijk eten/drinken?

De eerste 14 dagen krijg je tips en trucs mee over wat jij wel en niet mag eten en drinken. Het gebruik van donkere kleurstoffen wordt afgeraden.

Wat zijn de kosten voor een bleekbehandeling?

De kosten voor de bleekbehandeling zijn vooraf niet te benoemen. Dit kan pas tijdens het eerste consult bepaald worden. Er wordt dan gekeken naar jouw gebit en naar welke passende behandeling er nodig is om het gewenste eindresultaat te behalen. Aan de hand van het eerste consult zal er een begroting worden opgesteld.

Zitten er aan de bleekbehandeling risico's?

Aan de behandeling zitten geen risico’s. Het glazuur blijft door de behandeling in tact, omdat het glazuur niet gebleekt wordt maar het tandbeen.

Gnathologie

Wat is een gnatholoog?

De tandarts-gnatholoog houdt zich bezig met klachten van het kauwstelsel in de ruimste zin van het woord. Denk hierbij aan pijn bij kauwen, oorpijn, openingsbeperking of hoofdpijnen en niet zo zeer aan tandpijn.

De tandarts-gnatholoog houdt zich bezig met klachten van het kauwstelsel die kunnen leiden tot pijn in de kaken, oorpijn, hoofpijn of pijn bij het kauwen. De oorzaken zijn zelden te wijten aan tanden of kiezen maar moet gezocht worden in de kauwspieren die bijvoorbeeld overbelast zijn. Ook kunnen problemen in het kaakgewricht redenen zijn voor pijn waarbij je soms pijnlijke knappen kunt ervaren of waarbij je je mond niet ver meer kunt openen. Daarnaast spelen psychosociale- of algemeen medische aspecten een belangrijke rol bij het ontstaan. De gnatholoog werkt dan ook vaak samen met fysiotherapeut of psycholoog.

Implantologie

Vanaf welke leeftijd een kroon of implantaat?

Een kroon kan worden geplaatst wanneer de tanden volgroeid zijn, dit is vaak na midden tienerjaren. Voor het plaatsen van een implantaat moet je uitgegroeid zijn. Er zijn geen exacte leeftijden aan te geven voor wanneer een kroon of implantaat geplaatst kan worden. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren.

Het levende weefsel van een tand mag geen schade oplopen door het plaatsen van een kroon. Hierdoor kan een kroon pas geplaatst worden als je tanden volgroeid zijn oftewel dat je melkgebit vervangen is voor alle blijvende elementen. Dit is gemiddeld pas halverwege je tienerjaren. Een implantaat kan pas geplaatst worden als je uitgegroeid bent en dit verschilt per individu.

Wat houdt een klikgebit in?

Een klikgebit is een variant op een regulier kunstgebit, en wordt toegepast in situaties, waarbij er te weinig houvast is voor een reguliere prothese.

Het klikgebit wordt vastgeklikt op implantaten, die in de desbetreffende kaak worden geschroefd. Het klikgebit kunt u zelf uitnemen en weer vastklikken.

Wat is het traject voor een implantaat?

Een implantaat wordt geplaatst ter vervanging van een tand of kies, dit kan alleen als er voldoende bot aanwezig is. Deze behandeling zal onder lokale verdoving plaatsvinden en zal steriel geplaatst worden om te kunnen groeien.

Voordat er een implantaat geplaatst kan worden, moet er eerst gekeken worden naar de huidige mondsituatie. Dit wordt gedaan door het maken van röntgenfoto's en klinisch mondonderzoek. Er wordt dan vooral gekeken of er voldoende bot aanwezig is en of er een implantaat geplaatst kan worden. Indien er te weinig bot aanwezig is, kan er gekozen worden voor botopbouw. Bij botopbouw wordt de tandkas opgevuld met kunstbot. Indien er geen botopbouw nodig is. kan het verwijderen van de betreffende tand en het plaatsen van het implantaat tijdens dezelfde behandeling gebeuren. Deze behandelingen worden altijd uitgevoerd door een van onze implantologen Leon Verhagen of Marcelle Viljoen.

Wat is het verschil tussen een implantaat en kroon?

Implantaten zijn kunstwortels die bijvoorbeeld een gehele tand vervangen. Daarop kan dan een kroon komen. Een kroon kan ook op een natuurlijk element worden geplaatst als de tand verzwakrt of niet meer mooi is.

Een implantaat is de kunstwortel waar een kroon op geplaatst kan worden. Als een tand of kies verloren is gegaan moet je eerst weer een fundering hebben waarop de kroon geplaatst kan worden. Een kroon kan als fundering een implantaat of de eigen wortel als er tenminste nog een flink deel van de tand of kies over is. Een kroon kan niet in het bot gezet worden deze heeft altijd een wortel of implantaat nodig. Een implantaat wordt altijd in het bot geplaatst om of een kroon te krijgen of een kliksysteem.

Wat te doen wanneer het afdekschroefje losraakt?

Als het afdekschroefje losraakt van jouw implantaat draai deze dan voorzichtig terug. Wil dit niet lukken? Neem dan contact op met de praktijk.

Wat zijn implantaten?

Een implantaat is een kunstwortel van titanium of keramiek. Een implantaat vervangt de eigen tand. Er kan een kroon op worden geplaatst of ze kan dienen als houvast voor een kunstgebit.

Implantaten zijn hele sterke kunstwortels die in de kaak worden geplaatst nadat een eigen tand verloren is gegaan. Een implantaat wordt onder lokale verdoving geplaatst door de implantoloog. Daarna groeit het vast in het eigen bot en kan vaak al na acht weken goed belast worden. Implantaten worden voor verschillende indicaties gebruikt, voor een kroon, een brug of als houvast voor een “klikgebit”. Implantaten voor een klikgebit voor de onderkaak worden meestal door de zorgverzekeraar vergoed. Meer weten? Maak dan een afspraak met één van onze implantologen.

Kindertandheelkunde

Bij mijn kind zit er een zwart plekje op zijn/haar tand. Hoe kan dit?

Een verkleuring op de tanden en/of kiezen kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak uit de verkleuring zich in witte vlekjes, zwarte of bruine vlekken. Vooral bij de voortanden ziet dit er al snel lelijk uit. Zonder behandeling van de tanden en/of kiezen verdwijnt de verkleuring op het gebit niet.

De verkleuring op tanden en/of kiezen kan veroorzaakt worden door een glazuurstoornis, tandaanslag, een bepaald medicijn of bestanddelen uit voeding. In bepaalde voedingsmiddelen of genotsmiddelen zijn kleurende stoffen aanwezig die vlekjes op jouw tanden kunnen veroorzaken. De voedingsmiddelen met een hoog gehalte van kleurende stoffen zijn koffie, thee, drop, alcohol maar ook tabak valt onder deze noemer. De kleurende stoffen hechten zich vooral aan jouw tandplak en tandsteen. De tandarts, mondhygiëniste of preventiemedewerkster kan deze vlekjes proberen te verwijderen door middel van polijsten. De vlekjes komen vaak wel weer terug als de voeding niet veranderd wordt.

De vlekjes op de tanden en/of kiezen kunnen ook een beginnend gaatje zijn. Dit begint vaak als een bruine vlek die uiteindelijk zwart wordt. Niet altijd wordt de bruine vlek opgemerkt en ziet men het pas op het moment dat het vlekje zwart gekleurd is.

Laat vlekjes op je tanden daarom altijd controleren door de tandarts, mondhygiëniste of preventiemedewerkster, zij kunnen jou adviseren wat het beste gedaan kan worden aan de vlekjes.

De melktand bij mijn kind is eruit maar er is nog geen volwassen tand zichtbaar.

Het kan voorkomen dat een melktand eerder los komt te zitten of eruit gaat dan dat de blijvende tand doorbreekt. Meestal komen de blijvende tanden later vanzelf door, daarom ook ons advies om het nog even af te wachten. Vind je het te lang duren of twijfel je, kun je altijd de tandarts raadplegen. De tandarts kan dan met behulp van een röntgenfoto kijken of de tand aanwezig is.

Hoe lang moet je poetsen?

De gouden regel is dat je minimaal tweemaal daags 2 minuten je tanden en kiezen moet poetsen. Deze regel geldt voor zowel jong als oud. Dit lijkt misschien lang, maar het is wel de tijd die nodig is om alle tanden en kiezen aan alle kanten goed schoon te maken. Poets ‘s ochtends na het ontbijt en ’s avonds vlak voor het slapen gaan. Tevens raden wij aan om jouw kind dagelijks na te poetsen, zeker totdat ze de leeftijd van 10 jaar hebben bereikt.

Kinderen tot de leeftijd van 10 jaar hebben nog niet de juiste motoriek om zelf hun gebit helemaal goed schoon te poetsen. Dit terwijl goed poetsen in deze periode juist heel belangrijk is omdat de blijvende tanden en kiezen doorbreken. Help kinderen daarom minimaal 1 keer per dag bij het poetsen, door het gebit na te poetsen. Doe dit ondanks dat de wat oudere kinderen misschien wel van mening zijn dat ze het prima zelf kunnen. Kies een moment uit dat het rustig is en wanneer er even de tijd voor is. In de avond voor het slapen gaan verdient wel de voorkeur omdat het gebit dan helemaal schoon is voor de nacht. Kijk zelf wat een prettige houding en een goede positie is bij het napoetsen. Dit kan door voor of achter het kind te gaan staan. Zorg er in ieder geval voor dat er goed licht is. Napoetsen kan heel handig met een elektrische tandenborstel, als een kind dat prettig vindt.

Hoe leer je een kind dat de tandarts niet eng is?

Belangrijk is dat je van jongs af aan je kind al laat wennen aan de tandarts. Vanaf ongeveer twee jaar kun je jouw kind al meenemen naar een gewone controle van bijvoorbeeld jezelf of andere gezinsleden. Je moet hem/haar niet meenemen als je een (vervelende) behandeling moet ondergaan. Vanaf 3-jarige leeftijd kun je het beste jouw kind al 2 keer per jaar voor controle meenemen naar de tandarts. Bereid je kind voor op een bezoek aan de tandarts, stel hem/haar gerust en vertel dat het niet eng is. Laat ook weten wat hem of haar te wachten staat en laat tijdens de controle de tandarts uitleggen wat hij of zij gaat doen.

Kinderen hebben nog niet zodanig de controle over hun eigen angst. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat ze geen angst krijgen voor de tandarts. Dit begint al door het gebit goed te onderhouden, want een goede mondhygiëne begint al op vroege leeftijd. Je kunt simpelweg een aantal kleine dingen vermijden om ervoor te zorgen dat je kind een goed gebit heeft. Een combinatie van zuur en zoet is slecht voor het gebit. Geef je peuter niet teveel frisdrank of snoep en zorg dat je op jonge leeftijd al goed de tanden van je kind poetst.

Kinderen nemen onbewust de angsten van hun ouders over. Het is daarom belangrijk dat je goed op jouw woordkeuze en positieve houding let. Als je naar jouw kind rust en vertrouwen uitstraalt laat je jouw kind zien dat het niet bang hoeft te zijn. Vertel geen "enge" verhalen en ook niet over vervelende ervaringen bij de tandarts. Uitspraken als "het doet geen pijn" of "je hoeft niet bang te zijn" werken als alarmsignaal: er zou wel eens iets ergs kunnen gebeuren! Je kunt jouw kind het beste voorbereiden door gewoon in jouw eigen woorden te vertellen wat de tandarts gaat doen. Vaak is het genoeg om te herhalen wat de tandarts de vorige keer heeft gezegd en verteld. Er zijn een paar belangrijke principes die voorkomen dat er nodeloos spanningen bij jouw kind ontstaan. Thuis van tevoren een boekje lezen over tandartsbezoek en met je knuffel naspelen wat de tandarts doet kan helpen. Natuurlijk mag jouw kind zijn knuffel meenemen naar de tandarts. Die mag dan ook in de stoel zitten en zijn tanden laten zien!

Is mijn kind verzekerd voor tandheelkundige behandelingen?

Voor kinderen tot 18 jaar zitten tandheelkundige behandelingen in de basisverzekering. Zij hoeven zicht hier niet aanvullend voor te verzekeren. Let wel op dat een beugelbehandeling niet onder de basisverzekering valt.

Mijn kind wil niet poetsen. Wat kan ik hier aan doen?

Probeer het speels aan te pakken, door het kind bijvoorbeeld zelf een leuke tandenborstel uit te laten zoeken met een lekker smakende tandpasta. Misschien vindt jouw kind een elektrische tandenborstel wel reuze leuk! Veel kinderen zijn heel enthousiast om hier mee te poetsen. Daarnaast kun je proberen om van het poetsen een spelletje te maken. Vertel bijvoorbeeld wat voor beestjes weggepoetst worden: gele, paarse, kleine, grote, die hard rennen. Of zet een muziekje op, zing een liedje of vertel een verhaaltje. Gebruik eventueel een eierwekker of een zandloper om de tijd aan te geven. Daarnaast zijn er ook speciale apps op bijvoorbeeld jouw iPad/tablet of telefoon die jouw kind kunnen helpen met het poetsen. Bij al deze manieren wordt het poetsen op een positieve manier benadrukt en wordt er regelmaat ingebouwd. Naarmate jouw kind gewend raakt dat het regelmatig poetsen van zijn/haar tanden erbij hoort, zal het steeds beter gaan. Blijf dus consequent en blijf volhouden.

Tot welke leeftijd en hoe vaak moet je napoetsen?

Wij raden aan om jouw kind dagelijks na te poetsen, zeker totdat ze de leeftijd van 10 jaar hebben bereikt. Kinderen tot de leeftijd van 10 jaar hebben nog niet de juiste motoriek om zelf hun gebit helemaal goed schoon te poetsen. Dit terwijl goed poetsen in deze periode juist heel belangrijk is omdat de blijvende tanden en kiezen doorbreken. Help kinderen daarom minimaal 1 keer per dag bij het poetsen, door het gebit na te poetsen. Doe dit ondanks dat de wat oudere kinderen misschien wel van mening zijn dat ze het prima zelf kunnen. Kies een moment uit dat het rustig is en wanneer er even de tijd voor is. In de avond voor het slapen gaan verdient wel de voorkeur omdat het gebit dan helemaal schoon is voor de nacht. Kijk zelf wat een prettige houding en een goede positie is bij het napoetsen. Dit kan door voor of achter het kind te gaan staan. Zorg er in ieder geval voor dat er goed licht is. Napoetsen kan heel handig met een elektrische tandenborstel, als een kind dat prettig vindt.

Vanaf welke leeftijd gaat een kind wisselen?

Een kind wisselt zijn melkgebit tussen zijn/haar 6de en 13de jaar. Rond de leeftijd van 6 jaar begint het blijvende gebit met doorkomen. In de hier op volgende periode hebben kinderen een wisselgebit. Er zitten dan zowel melktanden en melkkiezen als blijvende tanden en blijvende kiezen door elkaar heen. Het doorbreken van de blijvende kiezen wordt vaak niet opgemerkt omdat deze kiezen door komen achter de laatste kiezen van het melkgebit en omdat er niet eerst een melkkies uitvalt. Kinderen kunnen bij het doorkomen van deze kiezen wel klagen over pijn in de mond. Op ongeveer 13-jarige leeftijd is het blijvend gebit compleet.

Tip: Kijk bij kinderen rond de leeftijd van 5 á 6 jaar regelmatig even achter in de mond of de eerste blijvende kiezen achter het melkgebit al doorkomen. Poets deze nieuwe kiezen meteen goed. Ze zijn erg belangrijk voor de kauwfunctie en moeten een leven lang mee!

Vanaf welke leeftijd krijgen kinderen tanden?

De leeftijd waarop kinderen hun tanden krijgen verschilt er per kind. De vorming van het melkgebit gebeurt al tijdens de zwangerschap, vanaf de zesde zwangerschapsmaand. De eerste melktandjes komen ongeveer door op de leeftijd van 6 tot 10 maanden. Meestal zijn dit de onderste twee snijtandjes in het midden. Hierna volgen meestal de bovenste twee snijtandjes in het midden. Daarna breken de tandjes aan beide kanten van deze snijtanden door. Op de leeftijd van ongeveer 13 tot 18 maanden komen de eerste melkkiezen door. Het hele melkgebit is meestal compleet doorgekomen op de leeftijd van 25 tot 33 maanden. Het telt dan 12 tanden en 8 kiezen.

Op de plaats waar de tanden en kiezen doorkomen zijn op het tandvlees vaak bobbels te zien. Doorkomende tanden en kiezen kunnen een baby huilerig en zeurderig maken. Ook kunnen ze last hebben van pijn, luieruitslag, rode billetjes, diarree, rode wangen en koorts. Maar lang niet alle baby's hebben hier last van. Soms eten kinderen minder tijdens deze periode en kwijlen ze meestal meer.

Het kan voorkomen dat de melktanden of kiezen vroeger of later doorkomen dan de gemiddelde doorbraaktijd. Als het wat langer duurt is het meestal voldoende om even af te wachten. Meestal komen ze later toch vanzelf door. Bij twijfel kun je altijd de tandarts raadplegen.

Waarom is fluoride goed voor je?

Fluoride is een veilige en effectieve manier om gaatjes (caries) te voorkomen. Fluoride maakt het glazuur van tanden namelijk harder en helpt zo om bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld zuurstoten. Daarnaast kunnen beginnende gaatjes door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen.

Wanneer er bij een kind veel gaatjes of slijtage (tanderosie) ontstaan, kan de tandarts, mondhygiënist of preventiemedewerkster ter preventie aanvullend fluoridegebruik adviseren. Dit advies bestaat bijvoorbeeld uit dagelijks een keer extra poetsen met fluoridetandpasta of spoelen met een mondspoelmiddel dat fluoride bevat. De meeste mondspoelmiddelen met fluoride, net als fluoridetandpasta, bevatten geen hoge concentratie fluoride. Bij het dragen van een beugel wordt meestal ook extra fluoride geadviseerd, vaak in de vorm van een mondspoelmiddel.

Daarnaast kan een tandarts, mondhygiënist of preventiemedewerkster een fluoridebehandeling met een gel geven of een speciale fluoridelak op tanden en kiezen aanbrengen. De concentratie fluoride hierin is wat hoger. Fluoridelak kan heel precies worden aangebracht op plaatsen waar gaatjes dreigen te ontstaan. De fluoridebehandelingen met gel of fluoridelak worden meestal niet standaard aan alle kinderen gegeven. Vaak voert een tandarts, mondhygiënist of preventiemedewerkster deze behandeling alleen uit als hier aanleiding voor is. Bijvoorbeeld bij een kind met veel (beginnende) gaatjes of als er andere risicofactoren zijn.

Waarom moet je 2 minuten poetsen?

2 minuten tanden poetsen lijkt misschien veel, maar het is wel de tijd die nodig is om alle tanden en kiezen aan alle kanten goed schoon te poetsen. Bovendien maakt tandenpoetsen niet alleen het gebit schoon, maar zorgt de fluoride in de tandpasta er voor dat tanden en kiezen sterker worden en beter bestand zijn tegen gaatjes en tanderosie.

Om het gebit goed schoon te maken is een goede poetstechniek belangrijk. Probeer jezelf en jouw kind een vaste volgorde van poetsen aan te leren. Een vaste volgorde van poetsen is belangrijk om er zeker van te zijn dat alle tanden en kiezen goed schoon worden. Door maar een beetje "in het wilde weg" te poetsen worden vaak hele stukken overgeslagen en in de praktijk zijn dit vaak dezelfde tanden en kiezen.

Een goede volgorde van poetsen is volgens de 3 B´s: Buitenkant, Binnenkant en Bovenop.

Wanneer heeft een kind het volwassen gebit?

Op ongeveer 13-jarige leeftijd zijn alle melktanden en melkkiezen vervangen door blijvende tanden en kiezen. Rond deze leeftijd komen ook de tweede grote kiezen door. Tussen de leeftijd van 18 en 24 jaar kunnen er nog 4 verstandskiezen bijkomen. Niet iedereen krijgt verstandskiezen, soms breken ze niet allemaal of gedeeltelijk door. Ook kan het voorkomen dat de verstandskiezen helemaal niet aanwezig zijn.

Wanneer voor het eerst naar de tandarts met zoon/dochter?

Wij raden aan om je zoon/dochter rond de leeftijd van 2,5 jaar mee te nemen naar de tandarts voor gewenning. De reden waarom wij aanraden om vanaf 2,5 jaar naar de tandarts te gaan is omdat gemiddeld bij de leeftijd van 2,5 jaar het melkgebit is volgroeid. Ook kunnen kinderen dan wennen aan de tandarts en kunnen slechte gewoontes vroeg worden geconstateerd. Met slechte gewoontes moet je denken aan speengebruik, duimen en het gebruik van veel zoetigheid.

Wat doet een tandarts?

De tandarts zal samen met jouw kind de tandjes tellen en op een speelse manier de controle uitvoeren om te kijken of er bijvoorbeeld gaatjes aanwezig zijn. Hiervoor is er meestal alleen een klein spiegeltjes nodig en als het kind jong is kan dit gewoon bij papa of mama op schoot. Naarmate het kind ouder wordt, zullen ook preventieve behandelingen plaats kunnen vinden, zoals een fluoride-behandeling, het sealen (laklaagje) van de kiezen of bijvoorbeeld een poetsles en het schoonmaken van het gebit.

Regelmatig tandartsbezoek door kinderen behoort samen met het aanleren van goed tandenpoetsen en goede voedingsgewoonten tot de belangrijkste maatregelen om het kindergebit gezond te houden. Het is belangrijk om een kind al van jongs af aan mee te nemen naar de tandarts. Op heel jonge leeftijd lijkt tandartsbezoek misschien overbodig, maar dat is het zeker niet! In het begin zal de nadruk er vooral op liggen om het kind op een rustige en speelse manier te laten wennen aan de tandarts en de (vreemde) omgeving. Dit zorgt ervoor dat kinderen later makkelijker naar de tandarts gaan en minder snel angst ontwikkelen.

Wat is beter elektrisch poetsen of handtandenborstel?

Het is wetenschappelijk bewezen dat elektrisch poetsen doeltreffender is dan handmatig poetsen. Vooral ter hoogte van de tandvleesrand en de ruimte tussen de tanden is het resultaat beter.

Wat is de invloed van dranken op mijn gebit?

In frisdrank, vruchtensap, yoghurtdrank en wijn zitten naast suikers, die gaatjes veroorzaken, ook zuren. Het zuur proef je nauwelijks omdat de suiker de zure smaak overheerst. Maar de zuren zijn net zo slecht voor je tanden als suikers. De zuren tasten namelijk jouw tandglazuur aan, waardoor jouw gebit slijt. Deze vorm van slijtage heet tanderosie. Tanderosie is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herstellen is en wanneer tanderosie niet bestreden wordt, kunnen zuren het tandglazuur en vervolgens zelf het blootliggende tandbeen oplossen. Het gaat niet alleen om hoevéél zure producten je eet en drinkt maar ook om de frequentie. Hoe vaker je zure producten consumeert en hoe langer je zure producten in jouw mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is. Ook is de manier waarop je eet en drink van invloed op tanderosie. Dranken die niet schadelijk zijn voor jouw gebit zijn water, koffie en gewone thee zonder suiker.

Wat is de juiste poetshouding bij het (na)poetsen van kinderen?

Zorg ervoor dat je goed zicht in de mond hebt en dat er voldoende steun is voor het hoofd van je kind als je (na)poetst. Kleine kinderen kun je bijvoorbeeld op schoot nemen of liggend op het aankleedkussen of bed poetsen. Is je kind wat ouder kun je op twee manieren (na)poetsen.

  • Ga schuin achter je kind staan. Als je met je hand de kin ondersteunt, rust het hoofd tegen je bovenlichaam. Buig een beetje over je kind heen, zodat je goed ziet waar je poetst.
  • Ga voor je kind staan en laat het met het hoofd bijvoorbeeld tegen de muur rusten. Ondersteun de kin met je ene hand, terwijl je met de andere poetst. Op deze manier kun je goed zien waar je poetst.

Probeer uit welke poetshouding voor jou en jouw kind het prettigste is.

Wat is fluoride?

Fluoride is een stof die er voor zorgt dat je tanden sterker worden. Fluoride zit onder andere in tandpasta. Als je goed poetst, zorg je ervoor dat je tanden gezond en sterk blijven. Fluoride kan jouw tanden op verschillende manieren beschermen. Bij aanwezigheid van fluoride in de mond zal tijdens een zuuraanval het glazuur minder oplossen en zal tevens het glazuur zich eerder kunnen herstellen.

Wat is Tandgaaf?

Tandgaaf is een methode voor kinderen van 0 tot 18 jaar bij de tandarts en mondhygiëniste die gericht is op preventie: het voorkomen van problemen aan het gebit.

Omdat elk gebit anders is zal deze methode voor elk kind anders worden ingericht. Tandgaaf is mondzorg in een andere jas. De mondzorgverlener wordt de begeleider van jouw kind, ook wel zijn of haar coach genoemd. Coaches zijn nodig om gaatjes en ontstoken tandvlees te voorkomen en een gezond gebit te behouden. De coach kijkt specifiek naar wat jouw kind op tandheelkundig gebied nodig heeft. Het programma is bedoeld voor kinderen van alle leeftijden, dus vanaf het eerste bezoek aande tandarts tot het 18e levensjaar. De kosten voor de behandelingen die uitgevoerd worden vallen onder de basisverzekering van de jeugdzorg.

Hoe gaat Tandgaaf in zijn werk?

De coach kijkt hoeveel plak aanwezig is in de mond en welke andere risicofactoren er nog meer zijn. Dit wordt door middel van een puntensysteem bij gehouden en is de basis voor het zorgprogramma.

Bij de Tandgaaf methode wordt bij iedere controle de tandplak (een nauwelijks zichtbaar wit-geel laagje) gekleurd. De mondzorgverlener brengt een vloeistof op de tanden aan die tandplak zichtbaar maakt. Zo kun jij, als ouder, en jouw kind goed zien waar er nog tandplak zit. Ook zal de mondzorgverlener aangeven op welke manier jouw kind het beste kan poetsen. Tevens zal er informatie gegeven worden over eet en drinkgewoontes. Jouw kind krijgt hierdoor meer kennis over zijn of haar mondgezondheid en verbetert de mondhygiëne. Jij, als ouder, ondersteunt en motiveert jouw kind bij het uitoefenen van de dagelijkse mondverzorging.

Soms zal de coach kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. Maar meestal zijn die behandelingen niet nodig. De invullingen en uitvoering van de preventiemethode kan binnen een gezin verschillen. Tandgaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.

In het begin kan de begeleiding, door de coach, intensiever zijn en op maat. Uiteindelijk zullen jouw kind en jij systematisch kunnen poetsen en zal de begeleiding afnemen. Jouw kind zal op latere leeftijd een gaaf gebit hebben.

Ben je geïnteresseerd in de methode Tandgaaf? Vraag één van onze baliemedewerksters naar de tijden voor deze methode.

Kroon en brugwerk

Het dragen van een kroon

De kroon zal aanvoelen als een natuurlijke tand. De kleur van de kroon wordt aangepast aan de rest van jouw tanden en zal daardoor dus niet opvallen. Als de kroon toch niet lekker zit of als er een ander probleem is, schroom dan niet om contact op te nemen met de praktijk. Er zal dan een afspraak ingepland worden bij één van onze tandartsen die jouw ongemakken zal proberen te verhelpen.

Hoe lang duurt het proces voor een prothese?

Tussen iedere zitting zit gemiddeld een week. Dus de prothese kan in een maand gereed zijn.

Levensduur kroon

De kroon blijft, afhankelijk van de gezondheid van de tand of kies die eronder zit, vele jaren zitten. Het is belangrijk om te weten dat een kroon de kies niet volledig ongevoelig maakt voor tandbederf. De kies moet dus goed worden schoongehouden. De tandarts en de mondhygiëniste/preventiemedewerkster zal jou hierover adviseren.

Losse kroon

Het is mogelijk dat het cement waar de kroon mee is vastgemaakt loslaat, waardoor de kroon van zijn plaats komt. Neem als dit gebeurt direct contact op met de praktijk. De tandarts kan jouw kroon dan opnieuw vastmaken.

Vanaf welke leeftijd een kroon of implantaat?

Een kroon kan worden geplaatst wanneer de tanden volgroeid zijn, dit is vaak na midden tienerjaren. Voor het plaatsen van een implantaat moet je uitgegroeid zijn. Er zijn geen exacte leeftijden aan te geven voor wanneer een kroon of implantaat geplaatst kan worden. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren.

Het levende weefsel van een tand mag geen schade oplopen door het plaatsen van een kroon. Hierdoor kan een kroon pas geplaatst worden als je tanden volgroeid zijn oftewel dat je melkgebit vervangen is voor alle blijvende elementen. Dit is gemiddeld pas halverwege je tienerjaren. Een implantaat kan pas geplaatst worden als je uitgegroeid bent en dit verschilt per individu.

Wat houdt een klikgebit in?

Een klikgebit is een variant op een regulier kunstgebit, en wordt toegepast in situaties, waarbij er te weinig houvast is voor een reguliere prothese.

Het klikgebit wordt vastgeklikt op implantaten, die in de desbetreffende kaak worden geschroefd. Het klikgebit kunt u zelf uitnemen en weer vastklikken.

Wat is de werkwijze voor een prothese?

Er zijn 4 behandelingen nodig om uiteindelijk in de 5e behandeling de definitieve prothese te plaatsen. Hieronder wordt per behandeling uitgelegd wat er gedaan wordt.

1: Bij de eerste behandeling wordt er een afdruk met behulp van afdrukmateriaal vervaardigd. Van deze afdruk wordt een gipsmodel gemaakt, waar de tandtechnieker een nauwkeuriger afdruklepel op kan maken.

2: Met behulp van de nieuwe afdruklepel wordt er opnieuw een afdruk gemaakt, eventueel voorzien van een randopbouw, om de perfecte mondsituatie na te kunnen bootsen in een gipsmodel.

3: Op dit gipsmodel maakt de tandtechnieker beetplaten met waswallen om de beet in de mond te kunnen registreren. Zodat hij weet waar de tanden en kiezen geplaatst moeten worden.

4: Passen in was. In deze fase wordt beoordeeld of de tanden en kiezen in de pasprothese goed zijn opgesteld, en of de vorm van de gekozen tanden juist is.

5: Plaatsen prothese.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kunsttand of kunstkies die als een soort nieuw kapje over de tand wordt geplaatst. De tand wordt rondom één tot twee millimeter verkleind voordat deze kan worden geplaatst.

Vroeger werden kronen van goud gemaakt, tegenwoordig gebeurd dit niet meer en worden ze gemaakt van keramiek of van porselein op metaal. Een kroon is een kapje dat de tand omvat en beschermt. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een kroon nodig hebt. Dit kan zijn omdat de tand/kies geen houvast meer heeft voor een vulling, de tand verzwakt is en/of om esthetische redenen. Een kroon wordt alleen geplaatst als de tand of kies gezond in het bot staat en er geen ontsteking in de wortel aanwezig is. Indien een hele tand of kies vervangen moet worden, wordt de kroon op een implantaat geplaatst.

Wat is een volledige prothese?

Een volledige prothese (kunstgebit) is een hulpmiddel ter vervanging van alle tanden en kiezen, wanneer deze verloren zijn gegaan.

Wat is het traject voor een kroon?

Voordat er een kroon geplaatst kan worden moet de tand voorbehandeld worden. De tand, waarop de kroon geplaatst wordt, word beslepen om één tot twee millimeter ruimte te maken voor het nieuwe "kapje". Na een mondscan wordt de kroon in het laboratorium gemaakt en kan deze geplaatst worden.

De kroon wordt over de tand of kies geschoven als een nieuwe "kapje". Om dit te kunnen realiseren dient de betreffende tand/kies beslepen te worden, om zo één tot twee millimeter ruimte te geven voor de nieuwe kap. Dit kan alleen maar als de tand/kies gezond is. Als dit het geval is gebeurd dit slijpen met koeling onder lokale verdoving. Na het beslijpen wordt de beslepen tand met de buurelementen gescand met een mondscanner. Afdrukken zijn niet meer nodig. Na de scan wordt de kroon direct vervaardigd als het een kies betreft. Vervangen we een voortand dan wordt deze door de porselein technicus individueel ingekleurd en aangepast aan de buurelementen. De kroon wordt met een cement bevestigt op de tand.

Wat is het verschil tussen een implantaat en kroon?

Implantaten zijn kunstwortels die bijvoorbeeld een gehele tand vervangen. Daarop kan dan een kroon komen. Een kroon kan ook op een natuurlijk element worden geplaatst als de tand verzwakrt of niet meer mooi is.

Een implantaat is de kunstwortel waar een kroon op geplaatst kan worden. Als een tand of kies verloren is gegaan moet je eerst weer een fundering hebben waarop de kroon geplaatst kan worden. Een kroon kan als fundering een implantaat of de eigen wortel als er tenminste nog een flink deel van de tand of kies over is. Een kroon kan niet in het bot gezet worden deze heeft altijd een wortel of implantaat nodig. Een implantaat wordt altijd in het bot geplaatst om of een kroon te krijgen of een kliksysteem.

Wat te doen wanneer het afdekschroefje losraakt?

Als het afdekschroefje losraakt van jouw implantaat draai deze dan voorzichtig terug. Wil dit niet lukken? Neem dan contact op met de praktijk.

Mondhygiëne

Er zit een wit bobbeltje op mijn tandvlees.

Een wit bobbeltje op het tandvlees geeft aan dat er een ontsteking zit aan de wortelpunt van de tand of van het tandvlees. Als je dit aantreft is het zinvol om een afspraak te maken bij de tandarts.

Tijdens deze afspraak zal er door de tandarts een röntgenfoto worden gemaakt. Door het maken van een kleine röntgenfoto kan achterhaalt worden waar de ontsteking vandaan komt. Als we te maken hebben met een tand of kies van het melkgebit met een bobbeltje dan is de kans groot dat deze tand verloren is. Als we te maken hebben met een tand of kies in het blijvende gebit dan zal in veel gevallen een wortelkanaalbehandeling gestart worden.

Hoe kan ik mijn mondhygïene verbeteren?

De mondhygiëne kan verbeterd worden door op de juiste manier je gebit te reinigen. Dit reinigen kan bestaan uit de juiste manier van poetsen, het reinigen tussen de tanden en kiezen en de juiste voeding. Vanaf de leeftijd twee jaar geldt minimaal 2 keer per dag poetsen. Voor (jong) volwassenen wordt geadviseerd om naast het poetsen 1 keer per dag tussen de tanden en kiezen reinigen.

Hoe krijg ik mijn tandvlees weer gezond?

Het tandvlees kan weer gezond worden door het op de juiste manier te poetsen en door het goed reinigen tussen de tanden en kiezen.

Een mondhygiëniste of een preventie assistent kan je helpen met het juiste advies. Daarnaast is het nodig om minstens 1 keer per jaar een gebitsreiniging uit te laten voeren door de mondhygiëniste of preventiemedewerker.

Hoe lang moet je poetsen?

De gouden regel is dat je minimaal tweemaal daags 2 minuten je tanden en kiezen moet poetsen. Deze regel geldt voor zowel jong als oud. Dit lijkt misschien lang, maar het is wel de tijd die nodig is om alle tanden en kiezen aan alle kanten goed schoon te maken. Poets ‘s ochtends na het ontbijt en ’s avonds vlak voor het slapen gaan. Tevens raden wij aan om jouw kind dagelijks na te poetsen, zeker totdat ze de leeftijd van 10 jaar hebben bereikt.

Kinderen tot de leeftijd van 10 jaar hebben nog niet de juiste motoriek om zelf hun gebit helemaal goed schoon te poetsen. Dit terwijl goed poetsen in deze periode juist heel belangrijk is omdat de blijvende tanden en kiezen doorbreken. Help kinderen daarom minimaal 1 keer per dag bij het poetsen, door het gebit na te poetsen. Doe dit ondanks dat de wat oudere kinderen misschien wel van mening zijn dat ze het prima zelf kunnen. Kies een moment uit dat het rustig is en wanneer er even de tijd voor is. In de avond voor het slapen gaan verdient wel de voorkeur omdat het gebit dan helemaal schoon is voor de nacht. Kijk zelf wat een prettige houding en een goede positie is bij het napoetsen. Dit kan door voor of achter het kind te gaan staan. Zorg er in ieder geval voor dat er goed licht is. Napoetsen kan heel handig met een elektrische tandenborstel, als een kind dat prettig vindt.

Hoe moet ik mijn mond schoon houden?

Het schoonhouden van de mond is belangrijk om gaatjes en tandvlees problemen te voorkomen. Dit doe je door minstens 2 keer per dag je tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel en minimaal 1 keer per dag je tanden en kiezen te reinigen doormiddel van het gebruik van ragers, stokers of flossdraad. Wil je meer advies over het reinigen van je gebit? Maak dan een afspraak met één van onze mondhygiënistes of preventiemedewerksters.

Hoe vaak moet ik flossen/raggen?

Het is belangrijk om minimaal 1 keer per dag te reinigen tussen tanden en kiezen. Dit kan door het gebruik van raggers of door het flossen.

Mijn kind wil niet poetsen. Wat kan ik hier aan doen?

Probeer het speels aan te pakken, door het kind bijvoorbeeld zelf een leuke tandenborstel uit te laten zoeken met een lekker smakende tandpasta. Misschien vindt jouw kind een elektrische tandenborstel wel reuze leuk! Veel kinderen zijn heel enthousiast om hier mee te poetsen. Daarnaast kun je proberen om van het poetsen een spelletje te maken. Vertel bijvoorbeeld wat voor beestjes weggepoetst worden: gele, paarse, kleine, grote, die hard rennen. Of zet een muziekje op, zing een liedje of vertel een verhaaltje. Gebruik eventueel een eierwekker of een zandloper om de tijd aan te geven. Daarnaast zijn er ook speciale apps op bijvoorbeeld jouw iPad/tablet of telefoon die jouw kind kunnen helpen met het poetsen. Bij al deze manieren wordt het poetsen op een positieve manier benadrukt en wordt er regelmaat ingebouwd. Naarmate jouw kind gewend raakt dat het regelmatig poetsen van zijn/haar tanden erbij hoort, zal het steeds beter gaan. Blijf dus consequent en blijf volhouden.

Mijn tandvlees is rood en gevoelig.

Rood en gevoelig tandvlees betekend meestal dat het tandvlees ontstoken is. Dit ontstaat door langdurige aanwezigheid van tandplak.

Tandplak is een laagje op de tanden dat ontstaat door speeksel, etensresten en bacteriën die op jouw tanden en kiezen blijven zitten. Het laagje is met poetsen en reinigen tussen de tanden en kiezen goed te verwijderen. Als het reinigen door jezelf goed wordt uitgevoerd kan het tandvlees binnen een aantal dagen weer gezond worden. Vraag jouw mondhygiëniste/preventiemedewerkster wat voor jou de beste manier is om het te reinigen.

Moet ik flossen?

Het is belangrijk om elke dag minimaal 1 keer te reinigen tussen de tanden en kiezen. Afhankelijk van de ruimte tussen de tanden en kiezen kan dit met floss (tandzijde), stokers of ragers, monddouche. Wij adviseren om ragers te gebruiken, deze zijn erg gebruiksvriendelijk en goed te gebruiken bij zowel de voortanden als de kiezen. Het gebruik van tandzijde vind vooral plaats bij de voortanden. Voor passend advies vraag je mondhygiëniste of preventiemedewerkster welke middelen het beste passen bij jouw mondhygiëne.

Moet ik mondwater gebruiken? En hoe vaak?

Het gebruik van mondwater is niet noodzakelijk. Het kan gebruikt worden als aanvulling naast het poetsen en reinigen tussen de tanden en kiezen. Het gebruik van mondwater heeft vooral invloed op de frisse smaak, het vervangt niet het poetsen en/of reinigen tussen de tanden. In sommige gevallen zal er een mondwater geadviseerd worden o.a. bij gaatjes gevoelige patiënten of patiënten met veel tandvleesproblemen, dit moet gezien worden als een aanvulling op de adviezen die al gegeven zijn en niet ter vervanging van.

Tot welke leeftijd en hoe vaak moet je napoetsen?

Wij raden aan om jouw kind dagelijks na te poetsen, zeker totdat ze de leeftijd van 10 jaar hebben bereikt. Kinderen tot de leeftijd van 10 jaar hebben nog niet de juiste motoriek om zelf hun gebit helemaal goed schoon te poetsen. Dit terwijl goed poetsen in deze periode juist heel belangrijk is omdat de blijvende tanden en kiezen doorbreken. Help kinderen daarom minimaal 1 keer per dag bij het poetsen, door het gebit na te poetsen. Doe dit ondanks dat de wat oudere kinderen misschien wel van mening zijn dat ze het prima zelf kunnen. Kies een moment uit dat het rustig is en wanneer er even de tijd voor is. In de avond voor het slapen gaan verdient wel de voorkeur omdat het gebit dan helemaal schoon is voor de nacht. Kijk zelf wat een prettige houding en een goede positie is bij het napoetsen. Dit kan door voor of achter het kind te gaan staan. Zorg er in ieder geval voor dat er goed licht is. Napoetsen kan heel handig met een elektrische tandenborstel, als een kind dat prettig vindt.

Verschil tussen mondhygiëniste en preventiemedewerkster?

De patiënten met grote tandvleesproblemen worden behandeld door een mondhygiëniste of paro-preventiemedewerkster. Zij gaan dieper op de problematiek in en kunnen indien nodig met een laser behandelen. Patiënten met geen grote tandvleesproblemen worden behandeld door een preventiemedewerkster.

Waarom bloed mijn tandvlees?

Het tandvlees bloed omdat het ontstoken is.

Ontstoken tandvlees ontstaat door een laagje tandplak dat op de overgang van de tand naar het tandvlees blijft zitten. Het laagje tandplak bestaat uit speeksel, etensresten en bacteriën die in de mond voorkomen. Als het laagje tandplak te lang aanwezig blijft gaat het tandvlees reageren met een tandvleesontsteking. Een van de kenmerken van ontstoken tandvlees is bloeding bij aanraken.

Waarom is fluoride goed voor je?

Fluoride is een veilige en effectieve manier om gaatjes (caries) te voorkomen. Fluoride maakt het glazuur van tanden namelijk harder en helpt zo om bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld zuurstoten. Daarnaast kunnen beginnende gaatjes door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen.

Wanneer er bij een kind veel gaatjes of slijtage (tanderosie) ontstaan, kan de tandarts, mondhygiënist of preventiemedewerkster ter preventie aanvullend fluoridegebruik adviseren. Dit advies bestaat bijvoorbeeld uit dagelijks een keer extra poetsen met fluoridetandpasta of spoelen met een mondspoelmiddel dat fluoride bevat. De meeste mondspoelmiddelen met fluoride, net als fluoridetandpasta, bevatten geen hoge concentratie fluoride. Bij het dragen van een beugel wordt meestal ook extra fluoride geadviseerd, vaak in de vorm van een mondspoelmiddel.

Daarnaast kan een tandarts, mondhygiënist of preventiemedewerkster een fluoridebehandeling met een gel geven of een speciale fluoridelak op tanden en kiezen aanbrengen. De concentratie fluoride hierin is wat hoger. Fluoridelak kan heel precies worden aangebracht op plaatsen waar gaatjes dreigen te ontstaan. De fluoridebehandelingen met gel of fluoridelak worden meestal niet standaard aan alle kinderen gegeven. Vaak voert een tandarts, mondhygiënist of preventiemedewerkster deze behandeling alleen uit als hier aanleiding voor is. Bijvoorbeeld bij een kind met veel (beginnende) gaatjes of als er andere risicofactoren zijn.

Waarom moet ik naar de mondhygiëniste/preventiemedewerkster?

Het is zinvol om regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiëniste/preventiemedewerkster voor het behoud van jouw gebit en omliggende weefsels. De mondhygiëniste kan jou tips geven over het onderhoud en waarnodig helpen om problemen die zijn ontstaan te reduceren.

Waarom moet je 2 minuten poetsen?

2 minuten tanden poetsen lijkt misschien veel, maar het is wel de tijd die nodig is om alle tanden en kiezen aan alle kanten goed schoon te poetsen. Bovendien maakt tandenpoetsen niet alleen het gebit schoon, maar zorgt de fluoride in de tandpasta er voor dat tanden en kiezen sterker worden en beter bestand zijn tegen gaatjes en tanderosie.

Om het gebit goed schoon te maken is een goede poetstechniek belangrijk. Probeer jezelf en jouw kind een vaste volgorde van poetsen aan te leren. Een vaste volgorde van poetsen is belangrijk om er zeker van te zijn dat alle tanden en kiezen goed schoon worden. Door maar een beetje "in het wilde weg" te poetsen worden vaak hele stukken overgeslagen en in de praktijk zijn dit vaak dezelfde tanden en kiezen.

Een goede volgorde van poetsen is volgens de 3 B´s: Buitenkant, Binnenkant en Bovenop.

Waarom ruik ik uit mijn mond?

Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Een tijdelijke slechte adem kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het gebruik van voedingsmiddelen, alcoholgebruik of roken. Deze geur kun je voorkomen of maskeren door je tanden te poetsen of het gebruik van kauwgom. Iemand met halitose ruikt altijd uit zijn mond, deze geur is niet te maskeren. De meest voorkomende oorzaken van halitose zijn onstoken tandvlees, ontstekingen aan tanden of kiezen, tongbeslag of problemen met de afsluiting van de maag. Halitose komt bij ongeveer één op de zeven mensen voor en gaat niet vanzelf voorbij, maar is in de meeste gevallen wel te verhelpen. Om halitose vast te kunnen stellen, is een diagnose van de tandarts of mondhygiëniste/preventiemedewerster nodig. Wil je wat aan je slechte adem doen of wil je laten onderzoeken of je halitose hebt? Maak dan een afspraak met één van onze mondhygiëniste/preventiemedewerkster!

Wat doet een mondhygiëniste?

Bij een bezoek aan de mondhygiëniste of preventiemedewerkster wordt de conditie van het tandvlees beoordeeld en gekeken, in samenwerking met de tandarts, of er gaatjes aanwezig zijn of ontstaan. Afhankelijk van deze controles wordt er advies gegeven over het voorkomen van deze problemen.

Bij tandvleesproblemen wordt er veel aandacht besteed aan het geven van voorlichting. Daarnaast wordt er een traject uitgezet voor het behandelen van het tandvlees probleem. Meestal bestaat dit uit een gebitsreiniging, lees tandsteen en plak verwijderen en polijsten. Afhankelijk van de screening van het tandvlees probleem wordt beoordeeld of de behandeling door de mondhygiëniste of paro- preventiemedewerkster kan worden uitgevoerd. Bij problemen met het ontstaan van gaatjes worden er adviezen gegeven over het eten en drinken, de manier van poetsen en eventueel aanvullende fluoride adviezen. Ook bij deze patiënten wordt het gebit gereinigd, gepolijst en eventueel aanvullend fluoride gegeven

Wat doet een preventiemedewerkster?

Een preventiemedewerkster behandeld patiënten die al gescreend zijn op tandvleesproblemen of het ontstaan van gaatjes. De patiënten die door een preventiemedewerkster behandeld worden, hebben geen grote tandvleesproblemen. De behandeling zal o.a. bestaan uit het controleren van de conditie van het tandvlees, het aanpassen of geven van aanvullende adviezen rondom het schoonhouden van het gebit en de gebitsreiniging; tandsteen verwijderen en het polijsten van het gebit.

Wat is beter elektrisch poetsen of handtandenborstel?

Het is wetenschappelijk bewezen dat elektrisch poetsen doeltreffender is dan handmatig poetsen. Vooral ter hoogte van de tandvleesrand en de ruimte tussen de tanden is het resultaat beter.

Wat is beter flossen, raggen of stokeren?

Zowel floss (tandzijde), stokers als de ragers worden geadviseerd voor het reinigen tussen de tanden en kiezen. Het is afhankelijk van de plaats in de mond en de ruimte die er is of je het beste de stoker, floss of ragers kunt gebruiken. Vraag hiervoor advies aan de mondhygiëniste/preventiemedewerkster.

Wat is de invloed van dranken op mijn gebit?

In frisdrank, vruchtensap, yoghurtdrank en wijn zitten naast suikers, die gaatjes veroorzaken, ook zuren. Het zuur proef je nauwelijks omdat de suiker de zure smaak overheerst. Maar de zuren zijn net zo slecht voor je tanden als suikers. De zuren tasten namelijk jouw tandglazuur aan, waardoor jouw gebit slijt. Deze vorm van slijtage heet tanderosie. Tanderosie is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herstellen is en wanneer tanderosie niet bestreden wordt, kunnen zuren het tandglazuur en vervolgens zelf het blootliggende tandbeen oplossen. Het gaat niet alleen om hoevéél zure producten je eet en drinkt maar ook om de frequentie. Hoe vaker je zure producten consumeert en hoe langer je zure producten in jouw mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is. Ook is de manier waarop je eet en drink van invloed op tanderosie. Dranken die niet schadelijk zijn voor jouw gebit zijn water, koffie en gewone thee zonder suiker.

Wat is de juiste poetshouding bij het (na)poetsen van kinderen?

Zorg ervoor dat je goed zicht in de mond hebt en dat er voldoende steun is voor het hoofd van je kind als je (na)poetst. Kleine kinderen kun je bijvoorbeeld op schoot nemen of liggend op het aankleedkussen of bed poetsen. Is je kind wat ouder kun je op twee manieren (na)poetsen.

  • Ga schuin achter je kind staan. Als je met je hand de kin ondersteunt, rust het hoofd tegen je bovenlichaam. Buig een beetje over je kind heen, zodat je goed ziet waar je poetst.
  • Ga voor je kind staan en laat het met het hoofd bijvoorbeeld tegen de muur rusten. Ondersteun de kin met je ene hand, terwijl je met de andere poetst. Op deze manier kun je goed zien waar je poetst.

Probeer uit welke poetshouding voor jou en jouw kind het prettigste is.

Wat is fluoride?

Fluoride is een stof die er voor zorgt dat je tanden sterker worden. Fluoride zit onder andere in tandpasta. Als je goed poetst, zorg je ervoor dat je tanden gezond en sterk blijven. Fluoride kan jouw tanden op verschillende manieren beschermen. Bij aanwezigheid van fluoride in de mond zal tijdens een zuuraanval het glazuur minder oplossen en zal tevens het glazuur zich eerder kunnen herstellen.

Wat is gevoelig tandvlees?

Gevoelig tandvlees kan ontstaan door te hard poetsen maar kan ook een signaal zijn van een tandvleesontsteking.

Bij gevoelig tandvlees dat veroorzaakt is door te hard poetsen, kun je het beste advies vragen aan je tandarts en/of mondhygiëniste hoe je dit kunt voorkomen. De adviezen die je krijgt gaan meestal over het type tandenborstel die je gebruikt en de manier of volgorde van poetsen. Ook kunnen ze signaleren of er een tandvleesontsteking aanwezig is.

Wat is Tandgaaf?

Tandgaaf is een methode voor kinderen van 0 tot 18 jaar bij de tandarts en mondhygiëniste die gericht is op preventie: het voorkomen van problemen aan het gebit.

Omdat elk gebit anders is zal deze methode voor elk kind anders worden ingericht. Tandgaaf is mondzorg in een andere jas. De mondzorgverlener wordt de begeleider van jouw kind, ook wel zijn of haar coach genoemd. Coaches zijn nodig om gaatjes en ontstoken tandvlees te voorkomen en een gezond gebit te behouden. De coach kijkt specifiek naar wat jouw kind op tandheelkundig gebied nodig heeft. Het programma is bedoeld voor kinderen van alle leeftijden, dus vanaf het eerste bezoek aande tandarts tot het 18e levensjaar. De kosten voor de behandelingen die uitgevoerd worden vallen onder de basisverzekering van de jeugdzorg.

Hoe gaat Tandgaaf in zijn werk?

De coach kijkt hoeveel plak aanwezig is in de mond en welke andere risicofactoren er nog meer zijn. Dit wordt door middel van een puntensysteem bij gehouden en is de basis voor het zorgprogramma.

Bij de Tandgaaf methode wordt bij iedere controle de tandplak (een nauwelijks zichtbaar wit-geel laagje) gekleurd. De mondzorgverlener brengt een vloeistof op de tanden aan die tandplak zichtbaar maakt. Zo kun jij, als ouder, en jouw kind goed zien waar er nog tandplak zit. Ook zal de mondzorgverlener aangeven op welke manier jouw kind het beste kan poetsen. Tevens zal er informatie gegeven worden over eet en drinkgewoontes. Jouw kind krijgt hierdoor meer kennis over zijn of haar mondgezondheid en verbetert de mondhygiëne. Jij, als ouder, ondersteunt en motiveert jouw kind bij het uitoefenen van de dagelijkse mondverzorging.

Soms zal de coach kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. Maar meestal zijn die behandelingen niet nodig. De invullingen en uitvoering van de preventiemethode kan binnen een gezin verschillen. Tandgaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.

In het begin kan de begeleiding, door de coach, intensiever zijn en op maat. Uiteindelijk zullen jouw kind en jij systematisch kunnen poetsen en zal de begeleiding afnemen. Jouw kind zal op latere leeftijd een gaaf gebit hebben.

Ben je geïnteresseerd in de methode Tandgaaf? Vraag één van onze baliemedewerksters naar de tijden voor deze methode.

Wat zijn gevoelige tandhalzen?

Gevoelige tandhalzen kunnen ontstaan door te hard poetsen, en door het terugtrekken van het tandvlees bij tandvleesontstekingen. Als het tandvlees zich terug trekt komt de hals en de wortel van de tand bloot te liggen. Daar zit geen glazuur op waardoor de tand of kies gevoelig wordt voor warm, koud, zoet en zuur.

Zodra het tandvlees zich terugtrekt, komt dus een stukje van de tand zonder glazuur bloot te liggen. Dit poreuze materiaal is tandbeen. In tandbeen zitten kanaaltjes die verbonden zijn met de zenuwholte binnenin de tand of kies. Als het tandvlees de kanaaltjes afsluit, merk je daar niets van. Is het tandvlees weg, dan komt door warme, koude, zoete en/of zure prikkels het vocht in die kanaaltjes in beweging. Die beweging irriteert de zenuwen en veroorzaakt zo de pijn.

Tandheelkundige behandelingen

Bij mijn kind zit er een zwart plekje op zijn/haar tand. Hoe kan dit?

Een verkleuring op de tanden en/of kiezen kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak uit de verkleuring zich in witte vlekjes, zwarte of bruine vlekken. Vooral bij de voortanden ziet dit er al snel lelijk uit. Zonder behandeling van de tanden en/of kiezen verdwijnt de verkleuring op het gebit niet.

De verkleuring op tanden en/of kiezen kan veroorzaakt worden door een glazuurstoornis, tandaanslag, een bepaald medicijn of bestanddelen uit voeding. In bepaalde voedingsmiddelen of genotsmiddelen zijn kleurende stoffen aanwezig die vlekjes op jouw tanden kunnen veroorzaken. De voedingsmiddelen met een hoog gehalte van kleurende stoffen zijn koffie, thee, drop, alcohol maar ook tabak valt onder deze noemer. De kleurende stoffen hechten zich vooral aan jouw tandplak en tandsteen. De tandarts, mondhygiëniste of preventiemedewerkster kan deze vlekjes proberen te verwijderen door middel van polijsten. De vlekjes komen vaak wel weer terug als de voeding niet veranderd wordt.

De vlekjes op de tanden en/of kiezen kunnen ook een beginnend gaatje zijn. Dit begint vaak als een bruine vlek die uiteindelijk zwart wordt. Niet altijd wordt de bruine vlek opgemerkt en ziet men het pas op het moment dat het vlekje zwart gekleurd is.

Laat vlekjes op je tanden daarom altijd controleren door de tandarts, mondhygiëniste of preventiemedewerkster, zij kunnen jou adviseren wat het beste gedaan kan worden aan de vlekjes.

Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts eerst jouw tand of kies open en verwijdert het ontstoken/afgestorven zenuwweefsel. Daarna wordt het kanaal, waar het ontstoken/afgestorven zenuwweefsel heeft gezeten, gereinigd met kleine vijltjes en gespoeld met een desinfecterende spoelvloeistof. Nadat het kanaal schoon is wordt het kanaal gelaserd, om vervolgens weer gevuld te worden en afgedicht te worden met een vulling.

Hoe lang duurt het voor een verdoving is uitgewerkt?

Als de tandarts iets moet doen wat onprettig voelt en pijnlijk kan zijn, zal in de meeste gevallen een plaatselijke verdoving worden voorgesteld. Het kan tot ongeveer 2 tot 3 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt, afhankelijk van jouw behandeling. Het is belangrijk om na de behandeling er op te letten dat er niet op de lip, wang of tong wordt gebeten, om zo bijtwondjes te voorkomen. Tevens moet er uitgekeken worden met hete dranken.

Hoe ziet de tand er na de wortelkanaalbehandeling uit?

Vroeger kon de tand waaraan een wortelkanaalbehandeling was uitgevoerd, nog wel eens donkerder van kleur worden. Dankzij modernere technieken gebeurt dit tegenwoordig bijna niet meer. Mocht er wel een kleine verkleuring ontstaan, dan kan dit worden verholpen.

Hoe zit het met mijn vergoedingen?

Om te weten wat je vergoed krijgt per tandheelkundige behandeling dien je contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. Zij kunnen zien waar je recht op hebt en wat je verbruikt hebt aan tandheelkundige vergoedingen. Kinderen onder de 18 jaar zijn voor tandheelkundig behandelingen verzekerd. Patiënten boven de 18 jaar dienen zich hier aanvullend voor te verzekeren.

Kan een tand of kies verkleuren na een wortelkanaalbehandeling?

Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan de tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Maak een afspraak met de tandarts en kijk welke mogelijkheid voor jou het beste is.

Na het vullen van mijn gaatje heb ik nog steeds pijn.

De napijn na het leggen van een witte vulling is vaak heviger dan na een amalgaamvulling. Dit komt doordat het witte vulmateriaal bij het hard worden krimpt. Het materiaal trekt als het ware de wanden van het gaatje in de tand naar elkaar toe. Dit leidt tot het ontstaan van spanning in de kies, wat een extra irritatie van de tandzenuw geeft. Hoe groter de vulling, en hoe dichter bij de zenuw, hoe gevoeliger de napijn kan zijn. Dit duurt niet langer dan twee weken en de napijn is alleen aanwezig bij eten en drinken. Is de napijn na één week continu aanwezig? Neem dan contact op met de praktijk.

Wat doet een tandarts?

De tandarts controleert jaarlijks of halfjaarlijks het gebit van de patiënt en werkt samen met zijn assistent. Hij of zij onderzoekt patiënten op afwijkingen of ziekten aan hun tanden, kiezen en slijmvliezen en signaleert patiënten met oppervlakkige tot matige tandvleesproblemen en behandelt deze. Daarnaast adviseert de tandarts, in samenwerking met de mondhygiëniste/preventiemedewerkster, wat voor jou het beste is om jouw mondhygiëne op peil te houden/verbeteren.

Wat gebeurt er als ik geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren?

Als de pulpa eenmaal ontstoken is, zal deze niet meer genezen. Het alternatief van een wortelkanaalbehandeling is het uitvoeren van een wortelpuntoperatie of het trekken van de tand of kies. In sommige gevallen is dit de beste oplossing. Over het algemeen is het beter om zoveel mogelijk jouw eigen tanden en kiezen te behouden en dus een wortelkanaalbehandeling uit te laten voeren.

Wat gebeurt er als na een wortelkanaalbehandeling nogmaals een ontsteking ontstaat?

Wortelkanaalbehandelingen zijn over het algemeen succesvol en de kans op een nieuwe ontsteking is erg klein. Mocht dit echter wel gebeuren dan kan de behandeling worden herhaald. Mocht de ontsteking zich echter uitbreiden naar het eind van de wortel en het kaakbot, dan zal de tandarts of een kaakchirurg een wortelpuntoperatie uitvoeren.

Wat zijn de voordelen van het boren van gaatjes met laserlicht?

Bij een traditionele behandeling is het boorgaatje altijd net iets groter dan het aangetaste gebied. Je verliest dus wat meer gezond tandweefsel dan nodig is. Boren met laser biedt het grote voordeel dat de gezonde tandstructuur helemaal behouden blijft. Dat heeft alles te maken met het feit dat de laserstraal is afgestemd op het watergehalte in jouw tanden. Gezond tandbeen bevat ongeveer 10% water, aangetast tandbeen heeft een veel hoger watergehalte, dat kan oplopen tot 50%.

Tijdens de laserbehandeling wordt de energie van de laserstraal opgenomen door het water in de tandstructuur. Het relatief droge, gezonde tandweefsel ondervindt daar geen invloed van. Op de aangetaste plaatsen maakt de laserstraal gebruik van het aanwezige water om het zieke weefsel laag voor laag af te breken. En dat gebeurt pijnloos en precies!

De plaats waar eerst veel bacteriën schade aanrichtten, is door de laserbehandeling helemaal steriel geworden en perfect geschikt voor het aanbrengen van een witte vulling.

Hoewel het boren met laser iets langer kan duren dan met een traditionele boor, hoef je niet langer in de tandartsstoel te zitten. Er is vooraf immers geen prik nodig en je hoeft niet te wachten tot de verdoving werkt!

Tarieven en verzekering

Hoe zit het met mijn vergoedingen?

Om te weten wat je vergoed krijgt per tandheelkundige behandeling dien je contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. Zij kunnen zien waar je recht op hebt en wat je verbruikt hebt aan tandheelkundige vergoedingen. Kinderen onder de 18 jaar zijn voor tandheelkundig behandelingen verzekerd. Patiënten boven de 18 jaar dienen zich hier aanvullend voor te verzekeren.

Is mijn kind verzekerd voor tandheelkundige behandelingen?

Voor kinderen tot 18 jaar zitten tandheelkundige behandelingen in de basisverzekering. Zij hoeven zicht hier niet aanvullend voor te verzekeren. Let wel op dat een beugelbehandeling niet onder de basisverzekering valt.

Cookie instelling

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Op de cookiepagina kun je altijd je instellingen weer wijzigen. Privacy Statement | Naar cookiepagina

Weigeren Accepteren