Liike WEB Volledig Mondzorg 03742

Laserbehandelingen

Wist je dat tandartsen voor bepaalde behandelingen ook gebruik kunnen maken van een laser, wanneer zij hier gespecialiseerd in zijn? Op deze pagina lees je meer informatie over dentale laserbehandelingen. Verhagen Mondzorg heeft opgeleide specialisten in huis die samen met jou naar de mogelijkheden kunnen kijken. Met praktijklocaties in Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten en Groenlo, zijn wij altijd in de buurt om je te helpen!

Scroll down

De inzet van lasers in de tandheelkunde

Tegenwoordig wordt er steeds vaker een lasertoestel gebruikt in de tandheelkunde. We kunnen een laser namelijk inzetten bij veel behandelingen, zowel medische als cosmetische. Lasers worden gebruikt bij tandvleesproblemen, wortelkanaalbehandelingen, chirurgische ingrepen, het veilig bleken van de tanden, het wegnemen van ontstekingen, verminderen van napijn of voor het corrigeren van tandvlees.

Toch is het niet vanzelfsprekend dat iedere tandartspraktijk laserbehandelingen kan uitvoeren. Een laserbehandeling vraagt om specifieke kennis. In onze praktijk hebben Jasper Lijftogt en Leon Verhagen de volledige opleiding Laser Dentistry aan de Universiteit van Wenen gevolgd. Voor de specifieke toepassingen hebben zij via het opleidingscentrum Integrated Dentistry weer tandartsen, mondhygiënisten en paro-preventie assistentes getraind.

Waarom werken met laserlicht?

De dentale laser is voor ons een onmisbaar instrument tijdens de uitvoering van verschillende behandelingen. Dit omdat het veel voordelen heeft ten opzichte van traditionele behandelmethoden. Met de laser kunnen we erg doelgericht werken, waardoor er maar heel weinig nevenwerkingen zijn. Zo ervaren patiënten minder (na)pijn, is er minder verdoving nodig en gaat de genezing sneller. Laserbehandelingen zijn bovendien helemaal veilig.

Wat behandelen wij met de laser?

Een laser biedt in diverse situaties een geweldige oplossing, zoals bij het behandelen van tandvleesproblematiek. Voorheen was een operatie de enige mogelijke optie, maar tegenwoordig is de laser een veel comfortabeler en minder pijnlijk alternatief. Zo ontstaan er bij het gebruik van de laser geen wonden. Hierdoor is het niet nodig om antibioticum of anti-schimmel medicatie te gebruiken. In een onderzoek hebben we aangetoond dat het gebruik van de laser gelijk is aan het toedienen van een combidosis van antibioticum en anti-schimmelmedicatie. Een super groot voordeel is dat je dit altijd kunt toepassen, terwijl medicatie niet altijd gewenst is. Dit omdat je resistent kunt worden tegen de medicatie, waardoor deze ook bij andere behandelingen niet meer werkt.

Bij Verhagen Mondzorg gebruiken we ook een laser voor het bleken van de tanden. Dit doen we met de Smartbleach-methode. Deze manier van tanden bleken is veiliger én effectiever dan de doe-het-zelf-setjes voor thuis, whitening tandpasta's en bleekstrips die tegenwoordig tegen erg lage kosten op de markt verkrijgbaar zijn. Het bleken van de tanden en kiezen wordt binnen Verhagen Mondzorg uitgevoerd door Karin en Wafae.

Bleken
Bleken met de Smartbleach-methode


Daarnaast gebruiken we de laser regelmatig bij het steriliseren van een wortelkanaal, chirurgische ingrepen of bij het verwijderen van een goedaardige zwelling in de mond.

Onze tandartsen met laser specialisatie

Binnen ons Verhagen Volledig Mondzorg-team hebben we twee specialisten die diverse soorten laserbehandelingen kunnen uitvoeren. Onze tandartsen Leon Verhagen en Jasper Lijftogt hebben hiervoor een opleiding afgerond aan de Laser Academy in Wenen. Dit is een belangrijke specialisatie, omdat het werken met laserlicht om uitgebreide kennis vraagt. Zo wordt er voor alle bovengenoemde behandelvormen verschillende laserapparatuur gebruikt, met uiteenlopende golflengten van laserlicht.

Hoe werkt een laserbehandeling?

Een laser zendt laserlicht uit van specifiek één golflengte. De laserbehandelingen die wij bieden, vragen om unieke golflengtes. Zo is er een andere golflengte, dus een andere laser, nodig bij de behandeling van harde weefsels (zoals bot, tandglazuur en tandbeen), dan bij een tandvleesbehandeling.

Tijdens een laserbehandeling wordt de laser alleen gericht op het gebied in de mond dat behandeld moet worden. Hierdoor wordt er geen omliggend weefsel aangetast. De energie van de lichtbundel die de laser uitstraalt, wordt door de te behandelen weefsels in de mond geabsorbeerd. Dit kan resulteren in het afbreken van verharde plaque, het doden van schadelijke bacteriën en daarmee het wegnemen van ontstekingen, of voor het activeren van bleekmiddel.

Soorten dentale lasers

In de tandheelkunde worden verschillende lasers gebruikt. De meest voorkomende lasers zijn de diode-, de Erbium-YAG-, de Neodynium-YAG-, de KTP- en de CO2-lasers. Deze laatstgenoemde laser wordt in ziekenhuizen gebruikt door o.a. kaakchirurgen en KNO-artsen; alle andere lasers hebben wij in huis en daarmee zijn we uniek in Nederland.

Kunnen we laserlicht inzetten bij jouw behandeling?

Het is altijd interessant om na te gaan of een laserbehandeling jou een goede uitkomst kan bieden voor het behandelen van jouw mond. Ben je bijvoorbeeld van plan om jouw tanden te laten bleken? Moet jouw tandvlees gecorrigeerd worden, of heb je een ontsteking die behandeld moet worden? Dan zullen wij samen met jou altijd kijken of we lasertechnologie kunnen inzetten om de behandeling prettiger, sneller en mooier te maken. Een laserbehandeling kan niet ingezet worden bij een behandeling aan een kroon of een tand of kies waar al eerder een vulling op is geplaatst.

DSC6371

Een afspraak inplannen?

Neem dan contact op met ons team!

Marieke

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl