Dsc 0604 113Dsc 0604Praktijk

Gnathologie

Heb jij vaak last van kaak-, oor- en hoofdpijn en pijn tijdens het kauwen? Misschien kan onze gnatholoog jou een oplossing bieden!

Scroll down

Wat doet een gnatholoog?

De tandarts-gnatholoog houdt zich bezig met alle mogelijke klachten van het kauwstelsel. Hierbij horen kaakpijn, pijn bij kauwen, oorpijn, openingsbeperking en ook hoofdpijn. Deze klachten komen meestal niet vanuit de tanden of kiezen, maar worden veroorzaakt door de kauwspieren die overbelast kunnen zijn. Dat kan bijvoorbeeld komen door tandenknarsen of klemmen in je slaap. Ook kunnen problemen in het kaakgewricht de reden zijn voor pijn, waarbij je soms pijnlijke “knappen” kunt voelen of waarbij je jouw mond niet ver meer kunt openen. Daarnaast spelen psychosociale- of algemeen medische aspecten een belangrijke rol bij het ontstaan van de pijnklachten. De gnatholoog werkt dan ook vaak samen met een fysiotherapeut of psycholoog.

Met welke problemen ga ik naar een gnatholoog?

Veel voorkomende problemen zijn kaakpijn, oorpijn of een slaapstoornis. Bij een slaapstoornis moet je denken aan snurken of het hebben van slaapapneu. Een gnatholoog kan je behandelen aan verschillende problemen die uit de spieren, het kaakgewricht of de omliggende structuren voortkomen. Soms kun je bijvoorbeeld jouw mond niet open doen of heb je last van een pijnlijke “knap” of kraken wanneer je jouw mond opent. Een afwijking bij het openen van de mond of het juist moeilijk kunnen sluiten van de mond zijn afwijkingen die vanuit het gewricht komen. Vaak komen patiënten bij een gnatholoog met hoofdpijn in het voorhoofd of aan de zijkant bij de slapen. Ook een sterk vermoeid of pijnlijk gevoel in jouw wangen bij het wakker worden, of pijn bij het afbijten en kauwen op stevig voedsel zijn klachten waar de gnatholoog je voor kan behandelen.

Last van slaapproblemen?

Wat doet de gnatholoog tijdens een behandeling?

Voordat de gnatholoog je gaat behandelen, moet er altijd eerst een diagnose worden gesteld. Daarom moeten al je problemen eerst goed in kaart worden gebracht. Dit begint met een uitgebreid functie onderzoek van het kauwstelsel. De gnatholoog kijkt dan hoe jouw kaken bewegen en hoe goed de kaken belastbaar zijn. Hij doet fysiotherapeutische testen en wanneer er sprake is van “knappen” of kraken luistert hij naar jouw kaakgewrichten met een stethoscoop. Als er een diagnose is gesteld begint het behandeltraject. Het doel van de behandeling is altijd om het normaal functioneren van jouw kaken te herstellen, zodat jij weer pijn- en zorgeloos door het leven kunt.

Teeth-1560353_1920

Hoe lang is het behandeltraject bij de gnatholoog?

De duur van het behandeltraject bij de gnatholoog kan heel erg verschillen. Dit is afhankelijk van de aard van de problemen en hoe snel er verbetering optreedt. Bij de start van het behandeltraject geeft de gnatholoog je persoonlijke adviezen op basis van de diagnose. Dat kunnen hele algemene adviezen zijn zoals het stoppen met nagelbijten en kauwgom kauwen.

Tijdens het traject gebruikt de gnatholoog ook hulpmiddelen, zoals een stabilisatiespalk die in de mond kan worden geplaatst. Dit doet hij wanneer er sprake is van tandslijtage of van een pijnlijk ontstoken gewricht. Zo’n spalk kun je vergelijken met een steunzool, maar dan voor in jouw mond. Deze wordt bij voorkeur in de onderkaak geplaatst en hoeft over het algemeen alleen ’s nachts te worden gedragen.

Zoals eerder vermeld is het erg belangrijk dat we de oorzaak van de klachten goed in kaart hebben gebracht. Stressfactoren spelen vaak een belangrijke rol bij het ontstaan van kaakpijn of andere klachten, waardoor je extreem kunt gaan klemmen met je kaken. Overbelasting is dan het gevolg. Hierbij is het mogelijk dat er ook een psycholoog wordt betrokken in het behandeltraject. De gevolgen van de overbelasting kunnen we te lijf gaan door speciale oefeningen te geven. Of door een gespecialiseerde fysiotherapeut in te schakelen, wanneer de problemen zich bijvoorbeeld uitstrekken naar de wervelkolom en de schouderregio. Dit zijn allemaal zaken die impact hebben op de duur van het traject. Na afloop van het behandeltraject krijg je persoonlijke adviezen mee met een aantal leefregels, waarmee je kunt voorkomen dat de problemen terugkomen.

Waarom is het belangrijk dat ik me laat behandelen?

Acute pijn is door een gnatholoog heel goed te verhelpen. Wanneer je dus snel actie onderneemt op jouw pijnklachten ben je waarschijnlijk snel weer pijn- en klachtenvrij. Maar als je te lang wacht met het ondernemen van actie op jouw pijnklachten, dan kan de pijn chronisch worden. Dit is veel moeilijker te behandelen. Het behandeltraject wordt dan meestal ook langer. Wanneer je langer dan zes weken met pijnklachten blijft rondlopen is er al sprake van chronische klachten. Het niet meer goed kunnen kauwen, niet iets groots af kunnen bijten, niet probleemloos kunnen zoenen, allemaal alledaagse zaken die ons plezier in het leven flink kunnen vergallen. Het gevolg daarvan is dat er ook klachten van depressieve aard kunnen optreden. En wacht je nog langer, dan weet je eigenlijk al niet meer waar de klachten in jouw hoofd vandaan komen, omdat de oorsprong al lang verdwenen is maar de pijn op zich blijft bestaan. Kortom, chronische pijn is wezenlijk anders dan pijn ten gevolge van een gaatje in een kies, je bent er maar zo niet vanaf. Daarom is het erg belangrijk dat je niet wacht en al in een vroeg stadium iets aan jouw pijnklachten laat doen!

Afspraak? Neem dan contact met ons op!

Welke gnatholoog gaat mij behandelen?

In ons centrum wordt je behandeld door gnatholoog Leon Verhagen. Wanneer één van de andere tandartsen of medewerkers merkt dat je problemen met het kauwstelsel kunt hebben, dan zullen ze je aanraden een consult in te plannen bij Leon. De tandartsen overleggen dan samen met Leon of dit een eenvoudig consult of een uitgebreid functie onderzoek zal zijn.

Wordt mijn behandeling bij de gnatholoog vergoed?

Jouw behandeling door onze gnatholoog vragen we aan bij jouw zorgverzekeraar. Over het algemeen wordt dit behandeltraject vergoed vanuit de basisverzekering. Denk wel aan het eigen risico dat geldt wanneer er vergoedingen uit de basisverzekering worden verstrekt. De machtiging wordt door de zorgverzekeraar naar ons en naar jou als patiënt opgestuurd. Het vervaardigen van een spalk alleen, tegen gebitsslijtage, zonder dat daar pijn- of functieklachten bij aanwezig zijn, wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. Je moet dan controleren of je hier een vergoeding voor krijgt vanuit jouw tandartsverzekering.

DSC6371

Meer informatie of een afspraak maken?

Ik help je graag op weg

Marieke

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl