Verhagen Volledig Mondzorg Niice Digital Marketing 01899 min

Verwijzing

Heb jij een bepaald tandheelkundig probleem of vraag, dat niet op te lossen is met de algemene tandheelkunde? Dan kun je door jouw tandarts doorverwezen worden naar een collega tandarts of specialist.

Scroll down

Wat is een verwijzing?

Naast de algemene tandheelkunde kan een tandarts zich verdiepen in één of meerdere gebieden van de tandheelkunde. Dit kan zijn in orthodontie, gnathologie, endodontologie, implantologie, parodontologie, laser behandelingen en/of kindertandheelkunde. Dit betekent dat de tandarts naast de behandelingen die onder de algemene tandheelkunde vallen, ook specialistische behandelingen mag uitvoeren.

In sommige gevallen kan jouw tandarts er ook voor kiezen om jou door te verwijzen naar een specialist, zoals de kaakchirurg.

Als jij een tandheelkundig probleem of vraag hebt, die jouw eigen tandarts niet kan beantwoorden kan hij je doorsturen. De reden voor doorverwijzing kan zijn:

  • Je tandarts heeft onvoldoende affiniteit en kennis ten aanzien van de betreffende behandeling.
  • De collega tandarts of tandarts-specialist heeft zich op een specifiek gebied van de tandheelkunde toegelegd, zijn kennis verdiept en veel ervaring opgedaan.
  • Je vraagt zelf om verwijzing.

Hoe gaat het in zijn werk?

Op het moment dat jij en jouw tandarts besloten hebben om jou door te verwijzen naar een collega tandarts of specialist, maakt hij een verwijsbrief voor jou. In een verwijsbrief noteert jouw tandarts wat het tandheelkundig probleem/vraag is en wat zijn bevindingen zijn. Deze verwijsbrief geeft hij aan jou mee of stuurt hij op naar de betreffende collega tandarts of specialist. Nadat de collega tandarts of specialist de verwijsbrief heeft ontvangen, wordt er een consult gepland. In dit consult zal de collega tandarts of specialist het tandheelkundig probleem bekijken of jouw tandheelkundige vraag beantwoorden. Als jullie samen in overeenstemming komen om over te gaan tot een behandeling. Zal er een behandelplan worden opgesteld en indien nodig een begroting. Het behandelplan zal door de collega tandarts of specialist ook teruggekoppeld worden aan jouw eigen tandarts. Zodat hij/zij op de hoogte is van hetgeen wat er gaat gebeuren.

De specifieke behandeling zal uitgevoerd worden door de collega tandarts of specialist. De overige algemene tandheelkundige behandelingen zullen gedaan worden door je eigen tandarts. Denk hierbij aan de controle, het vullen van een gaatje, het repareren van afgebroken tanden/kiezen, etc.

Heb je altijd een doorverwijzing nodig om te kunnen starten met een specialistische behandeling?

Nee, dit is niet altijd nodig. Je kunt ook starten met een specialistische behandeling op eigen initiatief.