Verhagen Volledig Mondzorg Niice Digital Marketing 01885 min

Implantologie

Overweeg je om implantaten te nemen? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over gebitsprothesen, kronen en implanteren.

Scroll down

Wat is implantologie?

Implantologie is de specialisatie in de tandheelkunde die zich bezighoudt met het oplossen van problemen die zijn ontstaan door het ontbreken van tanden en kiezen. Deze tanden en kiezen zijn verloren gegaan door bijvoorbeeld een ongeval, door een ontsteking aan tandwortels, aan het tandvlees of door een breuk. Ook is het mogelijk dat tanden en kiezen van nature niet zijn aangelegd. Om deze problemen op te lossen, kun je ervoor kiezen om je te laten implanteren. Er worden dan implantaten in je kaakbot geplaatst. Dit zijn kunstwortels, gemaakt van keramiek of titanium. Op deze kunstwortels kan een kroon, brug of kliksysteem bevestigd worden.

Image 2018 09 06 8

Wanneer heb ik een implantaat nodig?

Een implantaat heb je nodig wanneer een tand of kies verloren is gegaan of niet is aangelegd. Het is mogelijk dat een enkele tand of kies ontbreekt, maar het kan ook zijn dat eerdere tanden of kiezen naast elkaar verloren zijn gegaan of van nature ontbreken.

Met één of meerdere implantaten kun je de volledige lach en de kauwfunctie van het gebit weer herstellen. Neem na een ongeval, waarbij jouw tanden of kiezen zijn betrokken, altijd zo snel mogelijk contact op met onze praktijk. Hoe eerder we jouw gebit kunnen herstellen, hoe beter. Zo kunnen we grotere problemen voorkomen en zorgen we dat je jouw gebit snel weer volledig kunt gebruiken.

Contact

Wat doet de implantoloog tijdens een behandeling?

Aan het begin van de behandeling bekijkt de implantoloog eerst de noodzaak voor het plaatsen van één of meerdere implantaten. Daarbij stelt hij altijd de totale mondgezondheid centraal. Er wordt daarom eerst een klinisch mondonderzoek uitgevoerd om te beoordelen of de mond gezond is. De implantoloog kijkt daarbij of er voldoende botvolume aanwezig is om de implantaten te kunnen plaatsen. Dit doet hij met behulp van een röntgenonderzoek. Als er voldoende botvolume aanwezig is, wordt er een behandelplan opgesteld en besproken, waarna het implantaat kan worden geplaatst. Het implanteren gebeurt onder steriele omstandigheden en met lokale verdoving; je voelt dus helemaal niets van de behandeling. Rond de behandeling krijg je van ons de noodzakelijke medicatie en instructies over hoe je moet handelen, voor en na het plaatsen van de implantaten. In onze praktijk gebruiken we SLA(active) implantaten van Straumann. Een zeer betrouwbaar Zwitsers product waarnaar wereldwijd wellicht het meeste kwaliteitsonderzoek is verricht. Één van de grote voordelen van de SLA(active) implantaten is dat deze zijn voorzien van een actieve laag, waardoor ze versneld vastgroeien aan het bot.

Hoe lang is het behandeltraject bij implantaten?

De duur van het behandeltraject bij implanteren kan heel sterk verschillen. Dit hangt voornamelijk af van de hoeveelheid bot en tandvlees dat aanwezig is in jouw mond. Als hiervan voldoende aanwezig is, kunnen het implantaat en de daarbij behorende kroon, brug of gebitsprothese direct worden geplaatst. In dat geval is de vervanging van jouw tanden of kiezen al binnen drie weken geregeld. Helaas is dit scenario wel heel uitzonderlijk. Vaak is er sprake van aantasting van het kaakbot. Dan zijn er twee mogelijkheden:

  • We kunnen de implantaten plaatsen en direct het verloren gegane bot opbouwen.
  • Of er is zoveel bot verloren gegaan, dat we eerst bot moeten opbouwen en vaak pas na 5 tot 6 maanden kunnen implanteren.

Hoe lang de totale behandeling voor jou zal worden hangt dus af van de aanwezige hoeveelheid bot en de conditie van het tandvlees. We zullen je aan het begin van het behandeltraject uitgebreid voorlichten over hoe lang de behandeling zal duren.

Waarom is het belangrijk dat ik me laat behandelen?

Het kaakbot hecht zich aan de implantaten en daarmee ondersteunen de implantaten ook het kaakbot. Dit is belangrijk, omdat de implantaten zo kauwkrachten overbrengen op het bot. Hierdoor wordt voorkomen dat het bot slinkt en dat de structuur van jouw gezicht zal veranderen. Je natuurlijke gezichtsstructuur en jouw lach blijven daarmee behouden. Implantaat gedragen restauraties zien er natuurlijk uit en gaan bij een goede verzorging ook lang mee. Eten, lachen en praten gaat dan vanzelfsprekend, je hoeft niet bang te zijn dat een plaatje, gebitsprothese of frame losschiet of pijnlijk is. Een ander groot voordeel van implantaten is dat je gezonde en gave tanden niet hoeft te beslijpen.

Wat moet ik na de behandeling doen om alles goed te houden?

De geplaatste implantaten en de bijbehorende kroon, brug of gebitsprothese, gaan met goede verzorging een leven lang mee. Daar ben je zelf op de eerste plaats verantwoordelijk voor door een goede dagelijkse mondverzorging. Daarnaast zullen wij zorgen voor de controle van jouw gebit en voor de juiste begeleiding.

Wie gaat mij implanteren?

In onze praktijk zijn er twee specialisten die implanteren: implantoloog Leon Verhagen en implantoloog i.o. Marcelle Viljoen. Wil je meer weten over deze twee specialisten, bekijk dan eens hun persoonlijke pagina op deze website.

Wordt mijn behandeling vergoed?

Een behandeling kan vergoed worden uit de basisverzekering, wanneer er sprake is van een sterk geslonken onderkaak, waarbij het moeilijk of pijnlijk is om een goede gebitsprothese te dragen. Heb je een aanvullende verzekering afgesloten? Dan kun je in aanmerking komen voor vergoeding voor implantaten, kronen en bruggen. Het is verstandig om de begroting vooraf naar de verzekering te sturen om zeker te zijn van een eventuele vergoeding. Bij de meeste zorgverzekeringen mogen wij je machtigingsvrij behandelen.

Wat kost een implantaat en wat kost een kroon?

Als je weet dat je één of meer implantaten met een kroon, plaatje of frame nodig hebt, wil je vast ook weten wat de kosten hiervan zijn. Op onze tarieven pagina lees je meer over wat de kosten van implanteren zijn per categorie.

Meer weten, of een afspraak maken?

Wil je meer weten over de behandelingen bij één van onze implantologen? Of wil je een consult implanteren plannen? Neem dan contact op met ons Verhagen Volledig Mondzorg-team. Onze specialisten geven je alle informatie die jij nodig hebt op het gebied van implantaten!

DSC6358

Wil jij implantaten?

Ik help je graag op weg

Jacquelien

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl

Veelgestelde vragen over implantologie

Implantologie

Wat zijn implantaten?

Een implantaat is een kunstwortel van titanium of keramiek. Een implantaat vervangt de eigen tand. Er kan een kroon op worden geplaatst of ze kan dienen als houvast voor een kunstgebit.

Implantaten zijn hele sterke kunstwortels die in de kaak worden geplaatst nadat een eigen tand verloren is gegaan. Een implantaat wordt onder lokale verdoving geplaatst door de implantoloog. Daarna groeit het vast in het eigen bot en kan vaak al na acht weken goed belast worden. Implantaten worden voor verschillende indicaties gebruikt, voor een kroon, een brug of als houvast voor een “klikgebit”. Implantaten voor een klikgebit voor de onderkaak worden meestal door de zorgverzekeraar vergoed. Meer weten? Maak dan een afspraak met één van onze implantologen.

Wat is het traject voor een implantaat?

Een implantaat wordt geplaatst ter vervanging van een tand of kies, dit kan alleen als er voldoende bot aanwezig is. Deze behandeling zal onder lokale verdoving plaatsvinden en zal steriel geplaatst worden om te kunnen groeien.

Voordat er een implantaat geplaatst kan worden, moet er eerst gekeken worden naar de huidige mondsituatie. Dit wordt gedaan door het maken van röntgenfoto's en klinisch mondonderzoek. Er wordt dan vooral gekeken of er voldoende bot aanwezig is en of er een implantaat geplaatst kan worden. Indien er te weinig bot aanwezig is, kan er gekozen worden voor botopbouw. Bij botopbouw wordt de tandkas opgevuld met kunstbot. Indien er geen botopbouw nodig is. kan het verwijderen van de betreffende tand en het plaatsen van het implantaat tijdens dezelfde behandeling gebeuren. Deze behandelingen worden altijd uitgevoerd door een van onze implantologen Leon Verhagen of Marcelle Viljoen.

Vanaf welke leeftijd een kroon of implantaat?

Een kroon kan worden geplaatst wanneer de tanden volgroeid zijn, dit is vaak na midden tienerjaren. Voor het plaatsen van een implantaat moet je uitgegroeid zijn. Er zijn geen exacte leeftijden aan te geven voor wanneer een kroon of implantaat geplaatst kan worden. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren.

Het levende weefsel van een tand mag geen schade oplopen door het plaatsen van een kroon. Hierdoor kan een kroon pas geplaatst worden als je tanden volgroeid zijn oftewel dat je melkgebit vervangen is voor alle blijvende elementen. Dit is gemiddeld pas halverwege je tienerjaren. Een implantaat kan pas geplaatst worden als je uitgegroeid bent en dit verschilt per individu.

Wat houdt een klikgebit in?

Een klikgebit is een variant op een regulier kunstgebit, en wordt toegepast in situaties, waarbij er te weinig houvast is voor een reguliere prothese.

Het klikgebit wordt vastgeklikt op implantaten, die in de desbetreffende kaak worden geschroefd. Het klikgebit kunt u zelf uitnemen en weer vastklikken.

Wat is het verschil tussen een implantaat en kroon?

Implantaten zijn kunstwortels die bijvoorbeeld een gehele tand vervangen. Daarop kan dan een kroon komen. Een kroon kan ook op een natuurlijk element worden geplaatst als de tand verzwakrt of niet meer mooi is.

Een implantaat is de kunstwortel waar een kroon op geplaatst kan worden. Als een tand of kies verloren is gegaan moet je eerst weer een fundering hebben waarop de kroon geplaatst kan worden. Een kroon kan als fundering een implantaat of de eigen wortel als er tenminste nog een flink deel van de tand of kies over is. Een kroon kan niet in het bot gezet worden deze heeft altijd een wortel of implantaat nodig. Een implantaat wordt altijd in het bot geplaatst om of een kroon te krijgen of een kliksysteem.

Wat te doen wanneer het afdekschroefje losraakt?

Als het afdekschroefje losraakt van jouw implantaat draai deze dan voorzichtig terug. Wil dit niet lukken? Neem dan contact op met de praktijk.