Socials Verhagen Volledig Mondzorg Liike 08896

Heb je last van slaapproblemen?

Dan kunnen wij je helpen!

Scroll down

Als je last hebt van slaapproblemen merk je hoe veel impact een slechte nachtrust heeft op je dagelijkse leven. Een goede nachtrust geeft je energie om overdag goed te kunnen functioneren. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld één derde van ons leven slapen en dat ongeveer dertig procent van de bevolking last heeft van slaapstoornissen. Slecht slapen kan onder meer de hormonale balans, de immunologische afweer, het maagdarmstelsel en de bloeddrukregulatie in de warm brengen. Daarom is het erg belangrijk om een gezonde nachtrust te creëren. Hier kunnen onze specialist jou bij helpen!

Er zijn verschillende oorzaken die een gezonde nachtrust in de war kunnen schoppen. Hieronder lees je over de twee belangrijkste oorzaken en wat je eraan kunt doen.

Snurken

De meest voorkomende slaapstoornis is snurken. Snurken komt ongeveer even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. In principe komt het op alle leeftijden voor, maar hoe ouder we worden, hoe meer er gesnurkt wordt. Er zijn verschillende oorzaken voor snurken, zoals zwaarlijvigheid, verstopping van de neus- en voorhoofdsholte, alcoholconsumptie of roken. Maar ook erfelijke eigenschappen kunnen een rol spelen. Het snurkgeluid ontstaat doordat de ingeademde lucht het slijmvlies van de keelholte, zoals het zachte gehemelte en de huig, in trilling brengt. Dit geluid is soms zo sterk dat een partner, huisgenoot of zelfs buren er last van kunnen hebben. Ook de snurker zelf kan wakker worden van zijn eigen gesnurk. Op hogere leeftijd is het snurkgeluid vaak nog harder. Als je veel en luid snurkt, is dat vaak een aanwijzing dat er sprake is van een apneu.

Wat is een apneu?

Een apneu is een onderbreking van de luchtstroom die minstens tien seconden duurt, met als gevolg een verlaging van het zuurstofgehalte in het bloed. Apneu wordt ook wel aangeduid als OSAS(Obstructief Slaap Apneu Syndroom). Bij snurkende mensen met apneu wordt de keelholte door ontspanning van de tong- en kaakspieren tijdens de slaap zo nauw, dat er een afsluiting van de luchtweg ontstaat. We spreken van een apneu als iemand ’s nachts:

  • Meer dan vijf keer per uur een ademstilstand heeft van minstens tien seconden.
  • én overdag slaperig of vermoeid is,
  • én wanneer er geen andere reden is voor de slaperigheid of vermoeidheid overdag.

Waarom moet je een apneu behandelen?

Als je een apneu niet behandeld, kun je naast vermoeidheid overdag ook last krijgen van hoofdpijn en concentratie- of geheugenverlies. Daarnaast loop je het risico op meerdere gezondheidsproblemen, zoals een hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten. Dit wordt veroorzaakt door het gebrek aan zuurstof in de nacht.

Herken jij je in de symptomen van apneu? Dit kunnen wij voor jou betekenen

Als je deze symptomen van apneu herkent, is het erg belangrijk dat je je hiervoor laat behandelen. Uit onderzoek blijkt dat de snurkbeugel, ook wel MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) genoemd, een zeer goede behandelmethode is voor mensen die overmatig snurken en aan lichte tot matige apneu lijden. De snurkbeugel zorgt ervoor dat de onderkaak iets naar voren komt te staan, waardoor de luchtweg tijdens de nachtrust goed open blijft. Hierdoor kunnen problemen met snurken en apneu flink afnemen. Deze snurkbeugel wordt op maat gemaakt en moet ’s nachts worden gedragen.

Hoe gaat een behandeling met de snurkbeugel in zijn werk?

Tijdens jouw eerste bezoek bij ons bespreken we allereerst jouw klachten. Daarna zal er een kort onderzoek plaatsvinden, waarbij we goed kijken naar jouw gebit, kaken, tong, gehemelte en je bovenste luchtwegen. Ook maken we een röntgenfoto van het hele gebit, inclusief de kaakgewrichten. Hierna leggen we uit hoe de snurkbeugel werkt. We laten je zien hoe de beugel precies werkt, hoe deze jouw problemen kan verhelpen en we vertellen je over de eventuele bijwerkingen die er op kunnen treden. Daarnaast informeren we je over de kosten van de behandeling. Als er sprake is van apneu wordt de snurkbeugel onder voorwaarden door jouw zorgverzekeraar vergoed vanuit het basispakket. Wij raden je wel aan om dit bij de zorgverzekeraar te controleren.

De behandeling met een snurkbeugel is niet pijnlijk. Een voorwaarde is wel dat jouw gebit gezond moet zijn om de juiste basis voor de beugel te vormen. Draag je een kunstgebit? Dan wordt beoordeeld of de beugel een geschikte oplossing is voor jouw klachten. Als na het onderzoek blijkt dat er geen bezwaren zijn voor het aanmeten van een snurkbeugel, dan worden er afdrukken van je gebit gemaakt, waarna de snurkbeugel voor jou op maat wordt gemaakt. Als de snurkbeugel gemaakt is, plannen we een afspraak voor je in waarin je geïnformeerd wordt over wanneer jij de beugel dient te gebruiken, hoe je jouw beugel kunt verstellen en ook over de eventuele bijwerkingen.

Wat voor bijwerkingen kunnen er optreden?

De bijwerkingen van een behandeling met de snurkbeugel kunnen bestaan uit een droge mond of juist een verhoogde speekselproductie. Ook kun je last krijgen van meer gevoeligheid in tanden of kiezen, het tandvlees, de kaakgewrichten of de kauwspieren. Verder kunnen zich ook kleine standsveranderingen van tanden of kiezen voordoen. Zulke klachten zijn meestal tijdelijk van aard. We informeren je altijd uitgebreid over wat jij kunt verwachten tijdens de behandeling.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Heb jij last van slaapproblemen? Neem dan contact op met ons Verhagen Mondzorg-team. Onze gnatholoog Leon Verhagen is gespecialiseerd in het behandelen van deze problemen. Ons team helpt jou graag met het oplossen van jouw slaapproblemen, dus plan snel een afspraak in voor een kennismaking in onze praktijk.