Verhagen Volledig Mondzorg Niice Digital Marketing 01902 min

Facing

De afgelopen jaren hoor je steeds vaker dat mensen kiezen voor facings. Maar wat zijn facings en hoe kom je erachter of het iets voor jou is? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over dit onderwerp.

Scroll down
Ontwerp zonder titel

Wat is een facing?

Een facing is een schildje dat op je tanden wordt gemaakt, vaak om de esthetiek van je tand te verbeteren. Zo kan met een facing de vorm of kleur van een tand worden gewijzigd. Denk hierbij aan een spleetje tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen. Een facing ziet er net zo natuurlijk uit als de overige tanden. Op de afbeelding hiernaast is de impact van facings goed zichtbaar.

Soorten facings

Een facing kan van twee verschillende materiaalsoorten worden gemaakt:

  • Een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet
  • Een schildje van porselein dat op de tand wordt geplakt

Hoe lang duurt een behandeling?

Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.

Het plaatsen van een porseleinen facing

Tijdens het eerste bezoek slijpt de tandarts een dun laagje van het glazuur van de te behandelen tand af. Zo past de facing goed over jouw tand heen en voelt het comfortabel aan. Aan de hand van een afdruk van jouw afgeslepen tand, maakt de tandarts een facing die nauw aansluit op de vorm, kleur en grootte van de andere tanden. Tijdens jouw tweede bezoek zal de tandarts deze plaatsen met een speciale lijm.

Het plaatsen van een composieten facing

Een facing van composiet bestaat uit hetzelfde materiaal als een vulling. Bij deze toepassing wordt de tand vooraf met zuur behandeld om deze ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengt de tandarts het composiet laagje voor laagje aan en ontstaat er een facing die bij de rest van jouw tanden past.

Doet de behandeling pijn?

Het plaatsen van een facing doet geen pijn. Het slijpen van het tandglazuur gebeurt minder diep dan bij bijvoorbeeld het boren in een tand en zal dus anders worden ervaren. Als er eerst een reparatie aan de tand moet worden uitgevoerd, zal de tandarts je een plaatselijke verdoving geven.

Levensduur facing

Over het algemeen blijven facings vele jaren zitten. Door omstandigheden kan het echter gebeuren dat de facing niet meer hecht of dat deze breekt. Als dat gebeurt, neem dan direct contact op met jouw tandarts. De facing kan meestal zonder moeilijkheden worden gerepareerd.

Bron: NMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/ implantoloog

Facings bij Verhagen Mondzorg

Of je nu een oplossing wil voor één tand, of voor meerdere, wij helpen je graag aan jouw stralende lach! Wil je weten of een facing iets voor jou is? Neem dan contact met ons op om een consult in te plannen op één van onze praktijklocaties in Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten of Groenlo. Onze tandartsen zullen dan in samenspraak met jou kijken naar de beste/ mooiste oplossing voor je gebit.

DSC6713

Heb jij interesse in facings?

Ik help je graag op weg

Charlaine

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl