Image 2018 09 06 5

Röntgenfoto's

In sommige gevallen kan de tandarts de conditie van het gebit niet met het blote oog zien. Dan kunnen röntgenfoto’s nodig zijn. Maar wanneer is dit precies nodig en wat zijn de risico's? We leggen het graag uit.

Scroll down
Rontgenfoto

Wat zijn röntgenfoto's?

Röntgenfoto's zijn foto's die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Röntgengolven dringen in meer of mindere mate door delen van het lichaam, zoals botten en spieren. Het geeft kort gezegd dus een beeld van de binnenkant van het lichaam.

Waarom worden er röntgenfoto's gemaakt?

Tijdens een controle onderzoekt de tandarts de mond met een spiegeltje en een sonde (dit is het 'haakje'). Hiermee kan de tandarts echter alleen de buitenkant van de tanden, kiezen en het tandvlees zien. Er zijn verschillende redenen waarom het soms ook nodig is om 'in' de kiezen en het kaakbot te kijken:

 • De tandarts vermoedt dat er gaatjes onder een vulling of kroon zitten.
 • Om te controleren of een implantaat nog goed zit.
 • Om te kijken of een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is.
 • Om te kijken of alle tanden en kiezen - die bij kinderen nog moeten doorbreken - aanwezig zijn.
 • Om de stand van de wortels van de tanden en kiezen te bekijken.
 • Om te kijken hoe het met de gezondheid van het kaakbot is.
 • Of er eventueel resten van tandwortels zijn achtergebleven in de kaak.
 • Bij aanvang van een behandeling om te kijken hoe deze het beste uitgevoerd kan worden.
 • Om een ziekteproces te monitoren i.p.v. te behandelen. Dit om onnodige behandeling te voorkomen.
 • Aan het begin en einde van een beugelproces.
 • Aan de start van een implantologiebehandeling.

Hoe worden röntgenfoto's gemaakt?

Voor het maken van een röntgenfoto richt de tandarts het apparaat op het te fotograferen deel van jouw gebit. Vervolgens wordt het apparaat kort ingeschakeld en komt er röntgenstraling uit het apparaat. De straling wordt opgevangen door de röntgenfoto. Afhankelijke van de doordringbaarheid van het weefsel kleurt de foto zwarter.

Ook een tandartsassistente, mondhygiënist en preventieassistente kan röntgenfoto’s maken in opdracht van en onder toezicht van de tandarts. Ons team maakt alleen röntgenfoto's wanneer dat nodig is.

Risico's van röntgenfoto's

Wij krijgen vaak de vraag of er risico's zitten aan het maken van de röntgenfoto's. Doordat wij met het nieuwste apparatuur werken, is de straling minimaal bij het maken van de foto's. Het zal geen gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Uiteraard moet bij straling, hoe gering ook, ieder keer het nut van de röntgenfoto afgewogen worden tegen de risico's van bestralen. Wanneer er nooit röntgenfoto's worden genomen, is er een kans dat een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking niet of te laat ontdekt wordt.

Als je in verwachting bent, meldt dit dan bij de tandarts. Het is niet bewezen dat röntgenfoto's schadelijk zijn voor jouw ongeboren kind, maar wij zullen dan alleen in hoogst noodzakelijke gevallen foto's maken.

Bron: Allesoverhetgebit.nl

DSC6371

Wil je een afspraak inplannnen?

Ik help je graag op weg

Marieke

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl