Tandgaaf

Prinsessen en piraten kies

Het belangrijkste doel van ons werk is om de mondgezondheid van de kinderen te verbeteren, zodat zij in de toekomst geen kiespijn krijgen.

Scroll down

Dit vraagt echt om een gedragsverandering van het kind en de ouders en dat is niet altijd gemakkelijk. Hieraan besteden wij dan ook heel veel tijd.

Onze methode Tandgaaf is erop gericht om de ouders en het kind te leren hoe zij het gaatjesproces kunnen stoppen, de mond gezond kunnen houden en schade aan het gebit kunnen voorkomen. Wij praten uitgebreid met hen over de mondhygiëne en de eet-en drinkgewoonten. We laten de ouders een voedingsdagboekje bijhouden en dit wordt besproken met hen en de voedingscoach. Wij besteden ook veel aandacht aan het tandenpoetsen en oefenen dit in de praktijk.

Kies 1

Behandeling van gaatjes bij kinderen

Als kinderen gaatjes hebben, kunnen er verschillende behandelingen worden toegepast.

  • Als er veel kleine gaatjes aanwezig zijn en er geen kans is op tand- of kiespijn wordt ervoor gekozen om de methode Tandgaaf nog frequenter in te zetten. Er wordt dan intensief met de ouder samengewerkt om te onderzoeken waar de gaatjes vandaan komen en hoe we het gaatjesproces stoppen.
  • Witte vullingen; wanneer het gaatje niet te groot is en het kind goed coöperatief is kan er een witte vulling gemaakt worden. De levensduur van deze vullingen is echter vaak slechter dan RVS-kronen.
  • Roestvrijstalen (RVS) kronen; deze plaatsen we bij voorkeur omdat vullingen wel eens afbreken en omdat er gemakkelijk weer een nieuw gaatje naast de vulling kan komen. Met een RVS-kroon kunnen we het gaatjesproces stoppen. Als het kan, gebruiken we de Hall-techniek. Bij deze techniek plaatsen we de RVS-kroon zonder boren en verdoven. Dit is minder belastend voor het kind, maar alleen mogelijk als de tand of kies niet teveel beschadigd is. We vertellen de kinderen dat zij een hele sterke prinsessen- of piratenkies krijgen. De tanden en kiezen waar kroontjes op zitten, wisselen net als gewone tanden en kiezen.
  • Noodvullingen; deze plaatsen we als we niet optimaal kunnen behandelen, maar wel pijn en tandbederf willen voorkomen.

Wij passen altijd onze zorg aan naar gelang de mogelijkheden. Dit hangt af van de grootte van het gaatje, het type gaatje, en de medewerking van het kind. Ook is de leeftijd van het kind een belangrijke factor welke het behandelplan mede bepaald

Piratenkies

Kronen en Hall techniek

Als het nodig is om in te grijpen omdat er teveel gebitsschade is (diepe gaatjes), plaatsen we bij voorkeur roestvrijstalen (RVS) kronen Dit doen we omdat vullingen wel eens afbreken en omdat er gemakkelijk weer een nieuw gaatje naast de vulling kan komen. Met een RVS kroon kunnen we het gaatjesproces stoppen.

We gebruiken de Hall-techniek. Bij deze techniek plaatsen we de RVS kroon zonder boren en verdoven. Dit is minder belastend voor het kind en is afhankelijk van de situatie in de mond.

Na het plaatsen van het kroontje zal de beet anders zijn. De kinderen moeten hier in het begin aan wennen. De gewenning kan een paar dagen duren.

Kies 2

Prinsessen of piratenkies

Wij vertellen de kinderen dat zij een hele sterke prinsessen- of piratenkies krijgen en dat vinden zij best wel cool! De ouders moeten vaak even wennen aan de RVS-kronen en zijn soms bang dat hun kind gepest zal worden. Gelukkig horen wij dat bijna nooit. Een positieve houding van de ouders is daarbij natuurlijk heel belangrijk. De tanden en kiezen waar kroontjes op zitten, wisselen net als gewone tanden en kiezen.