Socials Verhagen Volledig Mondzorg Liike 08830

Week van Gezond Zwanger Worden

Wanneer je als vrouw in de tandartsstoel hebt gelegen, is het je misschien wel eens gevraagd: Ben je op het moment zwanger? Vanaf nu wordt ook de vraag of je in de nabije toekomst zwanger wil worden belangrijk. In dit artikel lees je waarom die vragen gesteld worden en over het belang van een goede mondgezondheid tijdens je zwangerschap.

Scroll down

Week van Gezond Zwanger Worden

Van 17 t/m 21 juni 2024 heeft het actieprogramma Kansrijke Start de Week van het Gezond Zwanger Worden georganiseerd. Tijdens deze week staat de voorbereiding op een gezonde zwangerschap centraal. Op dit moment wordt vaak alleen gevraagd of je op dat moment zwanger bent. Met deze actieweek wordt ook de vraag of je in de nabije toekomst zwanger wil worden belangrijk.

Wanneer je gezond leeft voor, tijdens en na je zwangerschap, is de kans groter dat je kind ook gezond wordt. Om deze reden is het belangrijk dat je bewust nadenkt over een zwangerschapswens en hier vervolgens ook naar handelt. Het doel is dat het gesprek over Gezond Zwanger Worden in de toekomst genormaliseerd is in de medische zorg. Hierdoor krijgen meer kinderen een Kansrijke Start!

Wij van Verhagen Mondzorg dragen hier graag ons steentje aan bij en vertellen je in dit artikel meer over de impact van je mondgezondheid op je zwangerschap.

Zwanger

Waarom vragen naar zwangerschapswens?

Mondzorgverleners vragen regelmatig aan vrouwelijke patiënten of ze (mogelijk) zwanger zijn, bijvoorbeeld voordat er röntgenfoto's worden gemaakt of voordat er medicatie wordt voorgeschreven. De vraag die nog bijna nooit wordt gesteld, is of een vrouw van plan is om binnenkort zwanger te worden. Toch is dit wel belangrijk, aangezien je mondgezondheid impact heeft op de algehele gezondheid van jou én die van je ongeboren kind.

Het werken naar een gezonde leefstijl

Ongezonde voeding, slechte mondhygiëne, roken, vapen, alcohol- en drugsgebruik zijn allemaal van negatieve invloed voor een zwangerschap. Wanneer jij een zwangerschapswens hebt, is het van belang dat je deze slechte gewoontes achter je laat vóórdat je zwanger wordt.

Je houdt je mondhygiëne op peil door iedere dag twee keer, minimaal twee minuten lang, je tanden te poetsen met een elektrische borstel en fluoride tandpasta. Daarnaast is het van belang om één keer per dag te rageren, flossen of stokeren. Hiermee wordt ook het tandplak wat zich tussen je tanden en kiezen zit verwijderd.

Wanneer je dit niet naleeft, ontstaat er tandvleesontsteking. Niet alleen een slechte mondhygiëne, maar ook de eerder genoemde slechte gewoontes - zoals roken - geeft een verhoogd risico op tandvleesontsteking. Ontstoken tandvlees kan je onder andere herkennen aan dat het rood en gezwollen is, het bloedt tijdens het tandenpoetsen of wanneer je een slechte adem hebt. Wanneer je je mondhygiëne niet verbeterd, kan dit leiden tot parodontitis.

Istockphoto 1181043490 612x612

Het risico van parodintitis

Onderzoek heeft uitgewezen dat zwangere vrouwen met parodontitis een verhoogd risico lopen op vroeggeboorte of een baby met een te laag geboortegewicht. Parodontitis is vergevorderde tandvleesontsteking, waarbij er grote ruimtes (pockets) tussen je tandvlees en tanden en kiezen zit. Je krijgt terugtrekkend tandvlees en je onderliggende kaakbot kan worden aangetast. Dit leidt tot loszittende tanden en kiezen.

Tandartsbezoek tijdens je zwangerschap

Vrouwen denken soms dat het niet veilig is om de tandarts te bezoeken wanneer zij zwanger zijn. Dit is echter onterecht! Ook wanneer je zwanger bent, is het belangrijk om regelmatig langs te komen voor een controle en eventueel gebitsreiniging. Samen met onze collega's wordt er gekeken naar de huidige staat van jouw gebit en geven zij je tips over hoe je je gebit in deze tijd gezond kan houden, of gezonder kan maken. Je kan ons daarbij helpen door aan het begin van je afspraak aan te geven dat je zwanger wil worden of bent. Heb je vragen over tandartsbezoeken tijdens je zwangerschap? Neem dan contact met ons op.

Zwanger2

De eerste 1.000 dagen

Wetenschappelijk bewijs toont aan dat de eerste 1.000 dagen van een kind cruciaal zijn voor de rest van het leven. De eerste 1.000 dagen begint niet bij de geboorte, maar bij de bevruchting. Dit is de periode van -9 maanden tot en met 2 jaar.

Tijdens deze periode wordt de basis gelegd voor lichamelijke, mentale en sociaal-emotionele vaardigheden en vermogens. Aan genetische aanleg kan je als ouder niks doen, aan je gezondheid en leefstijl echter wel. Door gezond te leven voor, tijdens en na de zwangerschap, zorg jij voor de best mogelijke basis voor je kind.

DSC6358

Wil je meer informatie over dit onderwerp?

Ik help je graag op weg

Jacquelien

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl