DSC6775

Mondzorgkosten en je belastingaangifte

Vanaf 1 maart is het weer tijd om je belastingaangifte te doen. Als je in 2023 mondzorgkosten hebt gemaakt die niet werden vergoed door je zorgverzekering, kan het zijn dat je deze kunt aftrekken; zelfs als je student bent!

Scroll down

Bij het invullen van je belastingaangifte zijn er tal van zaken om aan te denken en is het soms moeilijk om hier een duidelijk beeld van te krijgen. Wist je dat het soms mogelijk is om je mondzorgkosten terug te vragen, bijvoorbeeld omdat je geen aanvullende verzekering voor de tandarts hebt? Ook wanneer de kosten boven het maximale bedrag van jouw aanvullende verzekering uitkomen, kan je geld terugvragen. Dit is dan vaak van toepassing bij grotere behandeling, zoals het krijgen van een kroon, implantaat of prothese. In dit artikel ontdek je wanneer je hier mogelijk recht op hebt en welke stappen je moet nemen om deze kosten af te trekken.

Heb je in 2023 een grote behandeling gehad die niet werd vergoed door je verzekering? Vielen deze kosten daarnaast buiten het verplichte en vrijwillige eigen risico óf de wettelijke eigen bijdrage? Dan kan het zijn dat je geld terug kan vragen bij je belastingaangifte.

Wat moet je doen?

Voordat je start met het invullen van je belastingaangifte, is het erg handig dat je al je mondzorgkosten van 2023 voor jezelf op een rijtje zet. Het is niet nodig om dit vanaf de start van het jaar bij te houden, aangezien je dit overzicht ook bij je zorgverzekeraar kan opvragen. Wanneer je dit overzicht hebt gemaakt of ontvangen, kan je controleren welke kosten niet door je zorgverzekeraar zijn vergoed. Alleen de kosten die boven je persoonlijke drempelniveau uitkomen, mag je opgeven. Dit bedrag varieert afhankelijk van je inkomen en wordt automatisch voor je berekend wanneer je je belastingaangifte online doet. Kortom: Niet alle zorgkosten zijn dus aftrekbaar! Om aan te tonen dat je desbetreffende kosten ook daadwerkelijk hebt gemaakt, raden wij het aan om altijd alle rekeningen en bankafschriften te bewaren van de behandelingen die je hebt ondergaan.

Kom je er zelf niet uit? Vraag hulp binnen je omgeving of bij iemand die er kennis van heeft. Bij het doen van je belastingaangifte komen er vaak meer zaken bij kijken dan verwacht, dus een extra check is nooit verkeerd.

DSC6776

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Lees dan de gedetailleerde versie van dit artikel op de website van het KNMT.

Heb je hulp nodig tijdens het doen van je belastingaangifte? Dan is de website van de Belastingdienst een handig hulpmiddel.

DSC6519

Heb jij een vraag over je behandeling uit 2023?

Ik help je graag op weg

Jolanda

Financieel administratief medewerkster

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl