Niet alleen om gezond en fit de bevalling tegemoet te gaan, maar ook voor de gezondheid van je ongeboren kindje. Juist daarom is het ook zo belangrijk tijdens je zwangerschap goed voor je mond en je gebit te zorgen. Hierdoor kun je problemen tijdens je zwangerschap voorkomen.
Door de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen in de mond. Je tandvlees kan, door een verhoogde hormoonspiegel, overgevoelig reageren op tandplak. Bij sommige vrouwen wordt daardoor het tandvlees roder en opgezwollen, en bloedt het tijdens het tandenpoetsen. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd. Dit kan met name tussen de tweede en achtste maand optreden. Door jouw veranderende eetgewoonten (bijvoorbeeld omdat je vaker snoept) heb je eerder kans op gaatjes. En dan is ook nog die vervelende zwangerschapsmisselijkheid van invloed op je gebit, want bij vaak overgeven kan het glazuur van de tanden aangetast worden.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen tandvleesontsteking en vroeggeboorten. Zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot is aangetast) lopen een groter risico om te vroeg te bevallen waarbij de baby te klein ter wereld komt. Dit heeft te maken met een verhoogde concentratie van bepaalde stoffen in het bloed, die weeën kunnen opwekken.
Al met al redenen genoeg om tijdens je zwangerschap goed voor je mond te zorgen. Hierbij enkele tips:
- Poets je tanden tweemaal per dag gedurende twee minuten met een fluoridetandpasta.
- Reinig dagelijks (bij voorkeurs 's avonds) de ruimte tussen je tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad.
- Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot 7x per dag.
- Bezoek regelmatig een mondhygiënist/preventiemedewerkster. Door regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiënist/preventiemedewerkster wordt jouw mondgezondheid goed in de gaten gehouden. Tevens adviseert zij welke aanvullende middelen je het beste kunt gebruiken en coacht ze jou in het verkrijgen én behouden van een gezonde mond om zo (verdere) problemen te voorkomen.
Ook als je kindje geboren is, is het belangrijk de mondhygiënist/preventie medewerkster en tandarts te blijven bezoeken. Voor jezelf, maar ook voor je kind! Zo kan de tandarts en/of de mondhygiënist/preventie medewerkster je vertellen hoe je de tandjes van je kind goed verzorgt en hoe je het beste gezonde voedingsgewoonten kunt aanleren. Ook die zijn namelijk van belang bij de ontwikkeling van een mooi gebit van je kind! Want, we willen allemaal een leven lang een gezonde mond!
Geef altijd aan bij de tandarts en/of mondhygiënist/preventiemedewerkster dat je zwanger bent. Zodat hier rekening mee gehouden kan worden in jouw behandelplan en/of met het uitvoeren van de behandeling.