Whatsapp Image 2018 09 06 At 15 48 30

Tandenpoetsen en rappen tijdens Kidsfabriek

Voor het 5e jaar is er 'de Mondhoek' op Kidsfabriek op 25 augustus in de SSP-hal in Ulft. Vrijwillige professionals en studenten in de mondzorg maken kinderen enthousiast voor mondgezondheid

Scroll down

Dit is belangrijk, want veel kinderen hebben op jonge leeftijd al problemen in hun mond. Vaak zonder dat ouders het weten. Doormiddel van workshops worden kinderen en ouders geholpen om een betere mondhygiëne te creëren. Naast het informatieve gedeelte worden er ook goodie bags uitgedeeld en maken de kinderen kans op het winnen van een elektrische tandenborstel!

Uitbreiding team

De Silvoldse mondhygiënist en initiatiefneemster van het project, Lieneke Steverink-Jorna verteld: “Ik had nooit kunnen bedenken dat de Mondhoek op Kidsfabriek zo populair zou worden. Het eerste jaar was ik slechts met een enkele collega en werden we overspoeld door kinderen die graag een poetsworkshop wilde.” Elk jaar bracht ze meer collega’s mee en dit jaar zullen er maar liefst 14 collega's meewerken aan dit initiatief! Waar onze mondhygiëniste en kindertandverzorgster Silvia er dit jaar één van is. "Dit jaar is er zelfs een tandarts met een assistente van de partij. Echt top, want samenwerken is belangrijk en zo vormen we een echt team.”

Rapper

In de mondzorgpraktijk zal je niet zo snel een rapper vinden. Op Kidsfabriek wel! Namelijk de collega die Lieneke in het eerste jaar meebracht, is weer terug van weggeweest. Ondertussen heeft zij, Yvonne Buunk-Werkhoven, het ‘gouden boekje’ Wiwi Wit' laten maken. Dit gaat over het leven van een kindertand. Tijdens de boekenpresentatie in Amsterdam bracht zij een rap die kinderen laat onthouden op welke plekken ze in de mond moeten poetsen.

40094928 1913163905441692 7453279872299827200 N

Winactie

Dit jaar kunnen kinderen naast rappen ook leren poetsen met een app. In de app zit een Kidszone waarbij kinderen punten kunnen verdienen door dagelijks minimaal 2 keer 2 minuten te poetsen. Hoe meer punten, hoe gekker de filtertjes. “Kinderen zeggen me in de praktijk dat ze poetsen vaak saai vinden", verteld Lieneke. "Tijdens Kidsfabriek maken we poetsen echt leuk. Niet alleen voor die dag, maar ook thuis moet tandenpoetsen een feestje worden. De app kan kinderen stimuleren. Kinderen krijgen de kans om de app tijdens Kidsfabriek uit te proberen en hiervan een foto op Facebook te posten. Onder de geposte berichten verloten we elektrische tandenborstels.”

Kidsfabriek

Het kinderfestival 'Kidsfabriek' is een niet-commercieel event die gratis toegankelijk is. Tijdens deze dag kunnen kinderen sporten, dansen en creatief bezig zijn met een educatief tintje. Op de dag zijn er verschillende verenigingen uit de gemeente Oude IJsselstreek aanwezig die een clinic, workshop en/of informatie geven. De Kidsfabriek is van 10:00 tot 16:00 uur in de SSP-hal op het Dru Industriepark in Ulft.