Tandenpoetsen Kind

Tandenpoets tips!

Is het bij jou ook elke ochtend en avond een uitdaging om jouw jonge kinderen hun tanden te laten poetsen? Wij hebben 9 handige tips voor het tandenpoetsen met jonge kinderen.

Scroll down

Liedjes zingen

Elk kind houdt van liedjes en muziek. Liedjes en muziek maakt alles leuker, dus ook tandenpoetsen! Kies een liedje uit wie jouw kind leuk vind of maak een liedje op een bekend melodietje zoals ‘twee emmertjes water halen’. Het handigste is om een liedje uit te kiezen die minstens twee minuten duurt, zodat je tegen jouw kind kunt zeggen dat ze net zolang moeten poetsen totdat het liedje afgelopen is. Een leuk tandpoets liedje is

Keuze geven

Kinderen houden ervan als je hun een keuze aanbiedt. Hierdoor krijgen ze het idee dat ze in ´control’ zijn. Geef ze daarom ook een keuze met tandenpoetsen, behalve de keuze om zijn/haar tanden niet te poetsen. Biedt ze bijvoorbeeld twee soorten tandpasta aan of laat ze een kleur voor de tandenborstel/opzetborstel uitzoeken.

Meepoetsen

Ze zeggen altijd goed voorbeeld doet volgen! Ga tegelijk met jouw kind tandenpoetsen en laat zien dat het leuk is. Doe samen een dansje tijdens het poetsen of poets bij elkaar de tanden na. Laat jouw kind eerst jouw tanden napoetsen en doe het daarna bij hen.

Eten wegpoetsen

Geef tijdens het poetsen aan welke etensresten je allemaal wegpoetst, welke etensresten er nog in de kiesjes zitten. Je laat hierdoor aan je kind merken dat er nog veel etensresten achter zijn gebleven in zijn/haar gebit en dat wil toch niemand? Doe dit wel op een speelse manier, zodat jouw kind het niet als verwijt of aanval ziet.

Zandloper

In de regel is dat je minimaal 2 minuten je tanden moet poetsen. Een kind heeft nog geen tijdsbesef en weet niet hoe lang 2 minuten is. Om die reden kun je een zandloper gebruiken om hiermee de tijd aan te geven. Vertel je kind van tevoren dat hij/zij zijn/haar tanden net zo lang moet poetsen totdat de zandloper doorgelopen is. Laat jouw kind zelf de zandloper om zetten. Maak er een spelletje van. Dit kun je ook doen met napoetsen. Vertel jouw kind aan dat mama of papa ook twee minuten nodig heeft om goed te kunnen napoetsen. Haal de focus af van het napoetsen en verleg die op de zandloper.

Zelf laten doen

Een veel gebruikte opmerking van jonge kinderen is ‘zelf doen’. Laat ze hierdoor eerst zelf tandenpoetsen en geef tijdens het poetsen complimentjes. En poets nadertijd zelf na. Geef bij het napoetsen aan dat je alleen controleert en dat hij/zij het al heel goed heeft gedaan.

Imitatiespelletjes en gekke bekken trekken

Wil jouw kind zijn/haar mond niet open doen? Maak er dan een spelletje van en laat hem of haar een dier nadoen waarbij ze hun mond wel moeten openen of laat ze een diergeluid nadoen waarbij ze hun mond ook flink moeten openen. Denk hierbij aan een leeuw of krokodil.

Boekjes

Er zijn verschillende boeken te koop of te leen met het thema tandenpoetsen. Lees samen met jouw kind deze boeken en leer hem/haar op deze leuke manier dat tandenpoetsen bij de dagelijkse routine hoort en leuk is. Welke boeken zijn aanraders?

  • Tandenpoetsen – Gert Verhulst
  • Ik hou ervan mijn tanden te poetsen – Shelly Admont
  • Anne poetst haar tanden - Kathleen Amant

Apps

Omdat in veel huishoudens met kleine kinderen het tandenpoetsen als vervelend wordt ervaren. Zijn er steeds meer appbouwers die hierop inspelen. Er komen steeds meer apps op de markt die kinderen stimuleren en ‘vermaken’ tijdens het tandenpoetsen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Hieronder vind je de volgorde van het tandenpoetsen.

Tandenpoets Handleiding 1