Kaaskiezen zijn kiezen die plekjes hebben die zwakker en zachter zijn. En waar soms stukjes kies van afbreken en waar makkelijker gaatjes in ontstaan dan normale kiezen.
Bij 5 tot 10 procent van de Nederlandse kinderen komen kaaskiezen in het melkgebit voor. Kaaskiezen worden ook wel ‘kaasmolaren’ genoemd. Ze kunnen zowel in het melkgebit als in het blijvende gebit voorkomen. In het blijvende gebit kunnen behalve de eerste, blijvende kiezen ook voortanden zijn aangedaan.
De klachten die kinderen met kaaskiezen hebben zijn heel vaak dat de kiezen gevoeliger zijn als ze in contact komen met warm of koud eten en drinken. Ook kleuren de kiezen niet de oorspronkelijke witte kleur maar hebben ze de kleur van kaas, vandaar de naam.
Maar wat zijn de oorzaken voor kaaskiezen?
Dit is niet helemaal duidelijk. Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van kaaskiezen, maar de uitslagen van die onderzoeken spreken elkaar gedeeltelijk tegen. Men gaat uit van een combinatie van factoren als ziekte, koorts en medicijngebruik. Maar mogelijk dragen ook vervuiling en voeding bij aan het ontstaan van kaaskiezen.
Kaaskiezen ontstaan al op het moment waarop de kiezen worden gevormd. In het geval van het melkgebit gaat het dan om de tweede helft van de zwangerschap en het eerste levensjaar. In het geval van het blijvende gebit gaat het om de eerste vier levensjaren van het kind. De verkleuring zit er dus al als de kies doorbreekt.
Bij kaaskiezen is de glazuurvorming verstoord. De cellen die het glazuur vormen stoppen even met de glazuurvorming en gaan later weer door. Waarom dat is en wat er precies gebeurt, is op dit moment niet duidelijk. Dat moet nog worden onderzocht. Maar als je ziek bent geweest, koorts hebt gehad en medicijnen (vooral antibioticum) hebt gekregen kan dat een reden zijn waarom de glazuurvorming is verstoord.
De ernst van de aandoening is per kind verschillend. Er zijn kinderen die kiezen hebben met gekleurde plekjes maar er verder geen last van hebben. Of kinderen die alleen last hebben van gevoeligheid. Maar er zijn ook kinderen van wie de kies grotendeels kaaskleurig is. In dit laatste geval zullen zij ook meer last hebben dat er stukjes van de kies afbreken en komen er sneller gaatjes in de kies.
Zijn kaaskiezen te voorkomen?
Kaaskiezen zijn niet te voorkomen, ook niet door heel goed te poetsen. De gevoeligheid van de kaaskies kan wel worden verminderd door het gebruik van tandpasta voor gevoelige tanden of door de tandarts fluoride te laten aanbrengen op de kaaskies.
Het is belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat er gaatjes in de kaaskies komen of er stukjes afbreken. Door goed te poetsen kun je ervoor zorgen dat er geen gaatjes ontstaan in de kaaskies. Verder kan de tandarts fluoride of tooth mousse (een tandpasta-achtige pasta gemaakt op basis van caseïne, een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt) aanbrengen op de kiezen.
Bron: Ivoren Kruis