Tandgaaf-2

Hoe zorg je voor de tanden van je kind in de leeftijdscategorie 6 tot 12 jaar?

Naarmate je kind ouder wordt, beginnen ze hun melktanden te verliezen en zullen hun volwassen tanden doorkomen.

Scroll down

In dit stadium is het nog steeds erg belangrijk voor je om hun tanden en het tandvlees schoon te houden voor een gezonde ontwikkeling. Als ouder is het normaal om vragen te hebben over hoe je kunt blijven zorgen voor de tanden van je kind.

Waarom is tandenpoetsen belangrijk voor kinderen van 6 tot 12 jaar?

Het schoonhouden van de tanden van je kind is een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse routine. Net als toen ze jonger waren, zijn hun tanden nog steeds gevoelig voor tandbederf. Hoewel de melktanden er uiteindelijk uit zullen gaan, moet je er toch goed voor zorgen. Tandbederf in melktanden kan pijn veroorzaken bij je kind en zullen dan mogelijk moeten worden verwijderd. Dit kan ertoe leiden dat hun andere tanden bewegen, waardoor er minder ruimte is voor hun volwassen tanden.

Oral b

Tips voor het poetsen van de tanden van je kind

In het beginstadium van de kindertijd zal de manier waarop je de tanden van je kind poetst enigszins vergelijkbaar zijn met wat je deed toen ze nog peuters waren. Tussen de leeftijd van 6 tot 12 jaar wordt het wat moeilijker. Je kind komt dan op een leeftijd dat hij/zij denk dat hij jou als ouder hier niet meer bij nodig heeft. Terwijl het belangrijk is om tot jouw kind zijn 10de verjaardag te blijven napoetsen.

Hieronder hebben wij de belangrijkste punten per leeftijdscategorie benoemd.

Leeftijdscategorie 6 tot 8 jaar

  • Naarmate ze dichter bij de leeftijd van 8 jaar komen, kun je ze hun eigen tanden laten poetsen. Het is prima om hen te laten proberen hun poetstechniek te verbeteren. Je zult ze echter nog steeds zelf moeten poetsen. Het is belangrijk dat je jouw kind blijft na poetsen tot de leeftijd van 10 jaar.
  • Ze moeten minimaal twee keer per dag hun tanden poetsen. Wij adviseren om je kind 's ochtends en voordat ze 's avonds naar bed gaan hun tanden te laten poetsen.
  • Poets hun tanden gedurende twee minuten met een kindvriendelijke handtandenborstel met zachte of medium borstelharen. Je kunt ook een elektrische tandenborstel gebruiken.
  • Jouw kind mag vanaf 5 jaar ook gebruik maken van volwassen tandpasta. Let op bij het aanschaffen van de tandpasta op de hoeveelheid fluoride die erin zit. De aanbeveling ligt tussen 1350 ppm en 1500 ppm fluoride, en niet minder dan 1000 ppm. Gebruik een hoeveelheid fluoride tandpasta ter grootte van een erwt.
  • Na het poetsen moet je kind de tandpasta uitspugen, maar niet afspoelen met water. Dit zorgt voor een versterkende laag fluoride op hun tanden.
Oral b 2

Leeftijdscategorie 9 tot 12 jaar

  • Op ongeveer 9-jarige leeftijd mag je kind zijn eigen tanden poetsen. Er zal nog wat toezicht nodig zijn. Maar voor het grootste deel moeten kinderen dit zelfstandig kunnen doen. Blijf je kind wel na poetsen tot hij/zij de leeftijd van 10 jaar heeft bereikt.
  • Het kind moet minimaal twee keer per dag zijn/haar tanden poetsen. Wij adviseren om dit 's ochtends en 's avonds voordat ze naar bed gaan te doen.
  • Zorg ervoor dat ze twee minuten lang poetsen en gebruik een hoeveelheid van 1350-1500 ppm fluoride tandpasta ter grootte van een erwt op een handtandenborstel of elektrische tandenborstel. Ze kunnen veilig een tandpasta voor volwassenen gebruiken in plaats van een variant voor kinderen.
  • Na het poetsen moet je kind de tandpasta uitspugen, maar niet afspoelen met water. Hierdoor blijft de fluorideconcentratie op de tanden behouden.

Blijft het een grote uitdaging om ze te laten poetsen, vergeet dan niet om door te zetten en laat hen weten dat niet poetsen een negatieve invloed kan hebben op hun algehele gezondheid.

Door aan je kind te laten zien dat je mondgezondheid erg belangrijk vind en door dit op te nemen in jouw dagelijkse routine. Door minimaal twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen en door raggers te gebruiken. Kan dit helpen om deze mondverzorgingsgewoontes in te stellen als belangrijk onderdeel van de dag van je kind. Want ze zeggen niet voor niets; goed voorbeeld, doet goed volgen.

Net als toen ze jonger waren, onthoud dat niet elke dagelijkse poetsbeurt perfect hoeft te zijn. Als je merkt dat je kind de basisprincipes van mondverzorging verwaarloost, moet je je kind eraan herinneren hoe belangrijk dagelijks poetsen en het gebruik van raggers is voor zijn algehele gezondheid en welzijn.

Bron: Oral-B

DSC6371

Wil je meer tips over de mondgezondheid van jouw kind?

Neem dan contact met ons op!

Marieke

Receptioniste

0544 371260
0689971209
balie@verhagenmondzorg.nl