Brackets En Roots Lay 2

Wil jij een mooie en gezonde lach waar je een leven lang mee vooruit kunt?

Kies voor de kwaliteit van ons specialistische Insignia beugelsysteem.

Scroll down
Foto 13

Als je overweegt een beugel te laten plaatsen, heb je waarschijnlijk al een gericht advies gekregen van de tandarts. Toch willen we je op deze pagina kort iets vertellen over de diverse gebitsafwijkingen die er zijn, waarbij het plaatsen van een beugel een oplossing biedt. En we vertellen je graag waarom het belangrijk is om tijdig voor een beugel te kiezen.

Waarom heb ik een beugel nodig?

De belangrijkste reden om een beugel te nemen, is het verhelpen van afwijkingen waardoor je mooie, rechte tanden krijgt die goed te onderhouden zijn en die je zelfverzekerd maken. Afwijkingen aan het gebit zijn er in allerlei soorten. Zo kan er sprake zijn van ruimtegebrek tussen de tanden, of een disbalans tussen de tanden van de bovenkaak en de onderkaak.

Afwijkingen zijn om verschillende redenen vervelend. Ten eerste vinden veel mensen het belangrijk om een mooi gebit te hebben met rechtstaande tanden. Ten tweede is een gebit waarin de tanden recht staan beter te verzorgen, waarmee je voorkomt dat er op lange termijn andere problemen ontstaan, zoals bijvoorbeeld gaatjes of ontstekingen. Met ons Insignia beugelsysteem is een mooie en gezonde lach, met rechte tanden voor iedereen mogelijk!

Foto 9

Rechte tanden met het Insignia beugelsysteem

Om jouw mond gezond en mooi te maken, gebruiken we het allerbeste en meest geavanceerde bracket systeem: het Insignia beugelsysteem. Dit systeem wordt helemaal op maat gemaakt voor jouw mond, met behulp van digitale 3D technieken van Insignia. Met Insignia werken we voorspelbaar en heel precies aan het mooiste en beste eindresultaat voor jouw mond. Zo weet je aan het begin van je behandeling al hoe het eindresultaat er uit gaat zien en kun je nog beter de verbeteringen zien die we gaan realiseren. Op deze website lees je meer over het Insignia beugelsysteem. Daarnaast vind je hier verschillende animaties en video’s die je nog meer uitleggen over het beugeltraject en de techniek van Insignia.

Wie gaat mij helpen en hoe gaan we van start?

In onze praktijk zullen de ervaren tandartsen voor orthodontie Leon Verhagen, Jasper Lijftogt en Bo Dusseldorp het traject van jouw beugel begeleiden. Tijdens je eerste bezoek aan onze praktijk zullen zij al je vragen beantwoorden over jouw behandeling. Op basis van een zogenaamde faciale analyse wordt het probleem van je gebit vastgesteld. Na deze kennismaking en inventarisatie beginnen we met het verzamelen van diagnostische gegevens. Dat doen we tegenwoordig niet meer met “gips happen”, maar met behulp van een Lythos/3Shape Trios scan. We maken daarnaast enkele röntgenfoto’s en tot slot nemen we een serie foto’s van het gezicht en van de tanden en kiezen. Al deze informatie wordt samengevoegd zodat er een totaalbeeld ontstaat van de balans in jouw mond. Op basis van deze gegevens kunnen we een uitgebreide diagnose en behandelplan opstellen. We leggen jou het opgestelde behandelplan uit tijdens de laatste afspraak vóór het plaatsen van de beugel. Wij vertellen je hierbij van A tot Z uit wat we gaan doen en in welke volgorde. Zo weet jij vanaf het eerste moment precies wat er gaat gebeuren met jouw mond. We maken daarbij ook gebruik van Screenplay, een platform waarop we je heel goed kunnen laten zien wat er allemaal bij de behandeling komt kijken. Je krijgt van ons een persoonlijke link met alle informatie die is besproken, inclusief video materiaal en clips die je verder informeren over jouw behandeling.

Meer weten over beugels en onze specialisten?

Wil je meer weten over het Insignia beugelsysteem? Over onze tandartsen of over behandeltrajecten? Hieronder lees je alvast de antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag, of wil je alvast een kennismakingsgesprek inplannen met één van onze behandelaars? Neem dan contact op met ons Verhagen Mondzorg-team!

De veelgestelde vragen over de beugel

Beugel

Moet ik de clear overlay (retentiebeugel) dag en nacht dragen?

Wanneer en hoe je de clear overlay moet dragen wordt aan je uitgelegd door onze medewerkster. Dit verschilt per patiënt. Maar ga er vanuit dat je de clear overlay's de eerste drie maanden elke nacht moet dragen. Daarna kan geminderd worden maar dien je de retainer in ieder geval één tot twee keer per week te dragen.

Is bij het starten van het beugelproces bij Verhagen Mondzorg een verwijzing van eigen tandarts nodig?

Indien je bij een andere tandartspraktijk zit dan Verhagen Mondzorg is er niet altijd een verwijzing nodig van de eigen tandarts. Indien je deze hebt ontvangen is het belangrijk dat je deze verwijzing zo snel mogelijk naar de praktijk toe stuurt. Is deze niet aanwezig kun je contact opnemen met onze praktijk om uw gegevens door te geven, zodat wij jou formulieren voor het beugelproces toe kunnen sturen.

Wat zijn de eet en drink voorschriften met een beugel?

Je moet voorzichtig zijn met het eten van harde en plakkerige etenswaren. Beperk frisdrank en andere zure dranken.

Eet geen harde dingen zoals kauwgom, noten, lolly’s of brokken chocolade. Je mag gerust (light) frisdranken gebruiken, maar beperk het gebruik hiervan vanwege het vaak zure karakter van de dranken. Het glazuur lost op met als gevolg blootliggend tandbeen dat erg pijnlijk is bij eten en drinken. Weet dat spa rood ook in de categorie zure dranken valt.

Wat is een clear overlay?

Een clear overlay is een hoesje die op maat wordt gemaakt en deze moet je dag en nacht biedt je altijd het veilige gevoel dat de situatie goed behouden blijft,

De uitneembare retainers moeten de eerste drie maanden elke nacht worden gedragen. Daarna kan geminderd worden maar dien je de retainer in ieder geval één tot twee keer per week te dragen. Dit soort hoesjes kun je ook toepassen wanneer er een beginnende scheefstand is en je niet wilt dat deze verergert.

De beugel is net geplaatst en ik heb nu erg last van mijn tanden. Wat kan ik hier aan doen?

Na de plaatsing van de beugel kan je gebit tot een dag of tien wat gevoelig aanvoelen, maar dit ongemak neemt snel af. Je mag paracetamol gebruiken om de gevoeligheid wat minder te maken.

Bij het gebruik van bepaalde pijnstillers (bijvoorbeeld: ibrufen of naproxen) wordt de tandbeweging vertraagd. Om die reden wordt het gebruik hiervan afgeraden. Neem dus paracetamol!

Hoe lang moet je en beugel dragen?

De tijd dat de beugel gedragen dient te worden is voor iedereen anders. Dit omdat geen enkel gebit hetzelfde is, daarom dient er voor iedereen individueel een behandelplan opgesteld te worden. Een gemiddelde behandeling zal tussen de 12 en 24 maanden duren.

Hoe werkt een beugel?

Een complete beugelbehandeling kent vier fasen. We beginnen met het corrigeren van de overlap en scheefstand, daarna de voor-en achterwaartse correctie. Als deze twee fases afgerond zijn beginnen we met de finishing touch fase en retentie fase.

De vier fases zien er als volgt uit:

1. Correctie van overlap en scheefstand tot 12 maanden

Tijdens deze fase is er vooral sprake van een herstel van het evenwicht tussen je tongspieren en je wang- en lipspieren. Het resultaat daarvan is dat je kaak meestal wordt verbreed en de scheefstand samen met het ruimte gebrek grotendeels al worden gecorrigeerd.

Deze fase vindt plaats op een ronde draad die gedurende deze gehele periode continue blijft doorwerken. Deze eerste fase kan tot twaalf maanden duren. Bij de controle kijken we of de voortgang van de behandeling volgens plan verloopt. We kijken of “de kleppen” of sluitingen van de brackets in orde zijn en of de draad intact is gebleven.

2. Voor- en achterwaartse correctie (6 - 12 maanden)

Als de breedte van de bovenkaak bereikt is, de diepe beet en de ergste scheefstand gecorrigeerd is, kan een volgende draad worden geplaatst.

Vaak is dit een rechthoekige draad die samen met de specifiek voor een individuele tand gekozen bracket het volgende realiseert:

  • Verdergaande correctie van scheefstand.
  • “Uitlijnen” van de tanden; simpel gezegd, we maken een rechte spoorlijn waarover de tanden kunnen bewegen.
  • Kantelen van de tanden om tot een optimale positie te komen.
  • Verplaatsen van je tanden ten opzichte van elkaar om ze op die manier goed in elkaar te laten passen (= occlusie).

3. Finishing touch fase

Eindelijk is het dan zover. Na een lange periode van inspanning en doorzetten heb je zojuist te horen gekregen dat de orthodontische behandeling klaar is. Dan volgt de fase van afbehandelen, waarbij we de tanden precies in elkaar laten sluiten.

Het grijze laagje of de turbo stops worden daarvoor verwijderd en met behulp van elastiek of kleine “kneepjes” in de draden worden de laatste details aangebracht. Deze fase is vooral afhankelijk van al hetgeen wat in de voorgaande fases is gebeurd.

Wanneer er weinig of geen brackets zijn losgekomen hoeven er nauwelijks aanpassingen gedaan te worden omdat de eindsituatie dan overeenkomt met het digitale ontwerp die je op de computer animatie hebt gezien.

Tijdens deze fase worden de afspraken ingepland om de apparatuur te verwijderen.

4. Retentie fase

Om de eindsituatie ook voor de toekomst te bewaren, hebben wij hier verschillende mogelijkheden/apparatuur voor. Voor iedereen wordt de meest optimale retentie apparatuur uitgezocht. De meest gebruikte retainer is de clear overlay, dit is een uitneembare retainer. De uitneembare retainers moeten de eerste drie maanden elke nacht worden gedragen. Daarna kan geminderd worden maar dien je de retainer in ieder geval één tot twee keer per week te dragen. Dit soort hoesjes kun je ook toepassen wanneer er een beginnende scheefstand is en je niet wilt dat deze verergert.

Hoe verloopt het beugelproces?

Het beugelproces kent vier verschillende stappen. We beginnen met het opstellen van een behandelplan doormiddel van een complete gezichtsanalyse. Het behandelplan wordt daarna met de patiënt besproken en wordt de beugel geplaatst.

De stappen voor het beugelproces zijn als volgt:

Stap 1: Het verkrijgen van informatie

Voordat we een beugel kunnen plaatsen wordt er een behandelplan opgesteld. De tandarts/orthodontist start met een complete gezichtsanalyse. Zo bepalen we hoe de tanden straks mooi uitgelijnd naast elkaar de perfecte lach in je gezicht kunnen geven. Naast de gezichtsanalyse wordt een videoscan gemaakt, worden gezichtsfoto’s gemaakt en tot slot worden de vereiste röntgenopnames genomen.

De scan wordt opgestuurd naar Los Angeles, want alleen daar kent men deze techniek. Daarna duurt het ongeveer zes tot acht weken voordat het behandelplan opgesteld is door de tandarts/orthodontist en voordat de benodigde apparatuur ontworpen en verzonden is.

Stap 2: Bespreken behandelplan

Tijdens de bespreking met de tandarts/orthodontist wordt uitgelegd hoe het behandelverloop er voor jou uit gaat zien. Tijdens deze bespreking kun je zien hoe je tanden en kiezen aan het einde van de behandeling zullen staan. Zo kun je zien hoe deze beugel uiteindelijk zijn werkt doet.

Stap 3: Het plaatsen van de beugel

Meestal wordt de beugel een week na de bespreking geplaatst. De ortho-assistent plaatst de beugel. Dat gebeurt heel precies en voorspelbaar door gebruik te maken van malletjes. De brackets (=slotjes) worden zo altijd op de juiste plek op de tand gelijmd. Deze lijm is sterk zodat de brackets goed vast blijven zitten. Maar aan het einde van de behandeling moeten de brackets er wel weer af zonder de tand te beschadigen. Dus de lijm mag ook weer niet te sterk zijn, daarom moet je voorzichtig zijn met harde dingen bijten.

Vervolgens worden de draden aangebracht, die ook weer speciaal voor jouw mond zijn ontworpen en krijg je instructies over het schoonhouden en hoe je de elastieken moet dragen.

Cookie instelling

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Op de cookiepagina kun je altijd je instellingen weer wijzigen. Privacy Statement | Naar cookiepagina

Weigeren Accepteren